— Før i tiden tørket man seg bak med avispapir. Man kunne ikke tørke seg med kongefamilien, derfor hengte man dem opp på veggen, har jeg hørt. Om ikke annet er det en god historie, sier Finn Arne Jørgensen, historiker og hyttebokforfatter, og legger til:

— Jeg har møtt folk som blir direkte opprørte over at kongefamilien henger på do, men de henger der av respekt.

Han mener det er mange romantiske forestillinger om utedoen, og vet at det er en del som foretrekker at det er utedo på hytta.

UTEDASS: Tre generasjoner kongelige på do. Foto: Trysil skimuseum

— De eier stort sett ikke hytte selv. Utedassen har en sterkere rolle i den kulturelle forestillingen, enn den har i praksis, sier Jørgensen. Er skapene overfylte?

— Romantikk rundt utedoen

Jon Storfjord kan bekrefte at kongefamilien henger på flere utedovegger fordi folk ikke ville tørke seg bak med dem.

Han er i dogruppen til Østby historielag i Trysil, og har vært med på å skrive heftet «101 utedoer i Trysil».

HJERTE I DØREN: Forfallen utedo i Stange i Hedmark. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

— Ukebladene kom på begynnelsen av 1900-tallet, da begynte man å bruke dem til både lesning og tørking. Og så rev man ut bildene av kongefamilien og hengte dem på veggen. Det var ofte kongebilder på side tre i ukebladene, og gamle folk syntes ikke de kunne tørke seg i ræva med dem, sier Storfjord.I dag er utedoen noe veldig nostalgisk for folk, sier Storfjord.

— Mens utedoen egentlig kom av praktiske grunner for å beskytte avføringen som man skulle bruke som gjødsel, er det nå mye romantikk rundt den.

De har aldri angret:

Hvor mange hytter har utedo?

I dag har 55 prosent av fritidsboligene innlagt vann, 81 prosent av dem har godkjent avløp, ifølge Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

62 prosent av hyttene ved sjøen har utedo, 44 prosent av hyttene på fjellet og 33 prosent i innlandet.

— Når man skal oppgradere fritidsboligen er innlagt vann og WC viktigst. Om fem år vil nesten 60 prosent av hyttene ha vanlig WC, hvis alle som sier det planlegger å oppgradere gjør det, sier Øye.

Kommunene krever i større grad at man kobler seg til offentlige nett, av miljøhensyn, ifølge Øye. Han tror heller ikke det finnes en eneste kommune som tillater at man bygger hytte med utedo i dag.

— Det blir i praksis ikke utedo. Nordmenns forhold til hytter generelt er romantisert. Drømmen er å leve i pakt med naturen i en liten rødmalt stue ved tregrensen. Man ender i praksis opp i nærheten av slalomanlegget, sier Øye.

Hva med å ha en egen øy?

Prestisje å ha utedo

Arngeir Berg, medforfatter av boken «Med hjerte i døra. Et bidrag til doens historie», mener det har blitt prestisje å ha utedo, at utedoen har fått heder og verdighet.

— Hyttene har vannklosett og alt mulig nå, men så er det enkle samtidig en trend, sier Berg.

TITTEI: Hjertet i døren er en forskjønnelse av det mest avskyelige. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Han har også sett en del utedoer gjennom årene, og vet blant annet hva som er grunnen til at mange har et utskjært eller påmalt hjerte i døren.— Hjertet i døra er en forskjønnelse av det mest avskyelige, og en kontrast til doen. Det brukes som ventilasjon rett og slett. Dette med å henge opp kongefamilien gir også en kontrast mellom det ekle og det flotte, sier Berg.

Skulle se ut som en stein med mose på når det sov:

Satt med døren åpen

Han kan også fortelle at finnes utedohistorier om Bjørnstjerne Bjørnson.

INTERNASJONALT: Her henger tre kongehus; det norske, det svenske og det jordanske. Foto: Trysil skimuseum

Han satt gjerne oppe i Gudbrandsdalen med dodøren åpen, og snakket med folk som gikk forbi.— Det kunne rett og slett være litt sosialt å være på do. En av vikingkongene hadde utedo med opptil 16 hull bortover. Og før i tiden var det ofte ett barnehull og ett voksenhull, sier Berg.

utedo6.jpg Foto: ELDGAMMELT TOALETT: Denne utedoen er antagelig av de aller eldste doene på den norske landsbygda. Doen står på Fregnsætra i Trysil, og er fra cirka 1800, men sannsynligvis fra like før 1800.

Vil du ha interiør og inspirasjon? Sjekk vår Instagram-konto @boligoghjem

Interessert i hytte? Les mer her: