Inntil nå har kommunene måttet likebehandle boliger og hytter som befinner seg i samme geografiske område – f.eks. en del av en kommune. Nå åpner dermed Regjeringen for å behandle boliger og hytter ulikt, skriver Aftenposten.

KS: Usikkert om kommunen vil frita hytteeierne

Hvorvidt regelendringen medfører at hytteeiere som i dag må betale eiendomsskatt, i større eller mindre grad nå vil bli fritatt, er imidlertid høyst usikkert.

— Dette vil helt og fullt være opp til den enkelte kommunen å beslutte. De kan gjøre endringer, men om de vil, er et annet spørsmål, sier områdedirektør Helge Eide i KS til Aftenposten.

Ikke sterke argumenter for å forskjellsbehandle

Han legger til at forslaget gir hytteeiere økt mulighet til å påvirke lokalpolitikerne. Likevel er han temmelig skeptisk til at dette vil ha en stor betydning.

— Det er ikke sterke argumenter for å forskjellsbehandle hytteeiere og fastboende, men mulighetene ligger der. I kommuner som f.eks. Tjøme, stiger befolkningen kraftig i sommermånedene. Dette medfører at Tjøme må dimensjonere sitt kommunale tjenesteapparat deretter. Her snakker vi gjerne om blålystjenestene, spesielt legevakten, sier Eide.

Andre endringer i eiendomsskatten

Regjeringen gjør også andre endringer i regelverket om eiendomsskatt. Den presiserer at kommunen må benytte laveste sats, 2 promille, for boliger og fritidsboliger det første året det kreves eiendomsskatt for disse.

Begrunnelsen for regelendringen er å unngå at noen plutselig får en høy eiendomsskatt.

Makssatsen er syv promille

I dag er reglene ofte praktisert slik at dersom en kommune fra før har krevd inn eiendomsskatt på «verk og bruk» og så utvider ordningen til å gjelde f.eks. boliger og fritidsboliger, har det medført en høy sats for disse med en gang. Satsen kan variere fra 2 til 7 promille.

De presiseringer som nå foretas vil altså bety at selv om kommunen har innført en sats på 7 promille på «verk og bruk», kan den ikke utvide skatten til boliger og fritidsboliger og pålegge dem like høy sats – med begrunnelse om at innkreving av eiendomsskatt ikke er en ny ordning.

Krever inn mer eiendomsskatt enn før

Som Aftenposten har skrevet har antall kommuner som krever inn eiendomsskatt økt svært mye etter at Frp og Høyre inntok regjeringskontorene. Frp har tidligere lovet å avskaffe kommunenes mulighet til å kreve inn eiendomsskatt, og Høyre har også vært et parti som nasjonalt har gitt uttrykk for å være motstander av skatten.

Men lokalt har mange Høyre-styrte kommuner likevel innført slik skatt.