- Å tenne på veden fra undersiden slik mange gjør, er feil. Det er lite energieffektivt og dessuten forurensende. Tenner man derimot på på toppen av veden, oppnås effektiv forbrenning og lave utslipp, sier Edvard Karlsvik, forsker ved Sintef energiforskning.Karlsvik innrømmer at det er lettere å få fyr på veden når man tenner på den fra undersiden, men mener det ved bruk av brennbriketter er uproblematisk å få det til å brenne også fra oversiden. - Gassene fra veden trenger varme og luft for å brenne. Når det brenner på toppen av veden vil gassene fra veden stige opp og antennes. Uten flammene på toppen av veden siver gassene opp uten å brenne. Da går de opp i pipa hvor de danner partikler, forklarer Karlsvik.Partikler er skadelig både for miljøet og for oss mennesker. I tillegg er det uøkonomisk å ikke utnytte gassene i veden.

Lærer Europa forbrenningsteknikk

Funnene med at veden brenner best når den er topptent har kommet gjennom forskning og utprøving av teorier. I kjelleren til Sintef energiforskning, oppe på Gløshaugen, har teorier blitt til verifiserte forskningsresultater.Forskningen skal ikke bare brukes til å få oss i Norge til å fyre riktig. Gjennom EU-prosjektet Quality wood, skal også vedfyrere lenger sør i Europa lære riktig fyringsteknikk. Sintef jobber sammen med forskere fra seks ulike land i dette prosjektet. Hvordan man på best mulig vis utnytter energien i fossile brensel er et av flere spørsmål de har tatt for seg. - Bygningsmassen i Europa er annerledes enn i Norge med mere mur- og steinhus, men vedfyring er utbredt også her. Spesielt på landsbygda. Her til lands utgjør ved så mye som halvparten av all brukt bioenergi. Det er et statlig mål å doble forbruket av ved. Dermed har vi blitt hyret inn for å finne ut hvordan vi samtidig får ned forurensingen i forbindelse med vedfyring, sier forskeren. En rekke forskjellige ovner, brensel og forbrenningsprosesser er testet ut og resultatet er krystallklart: Ovenfra og ned er best. I alle fall når det gjelder ved. God og varm påske!

Slik går du fram:

(Opptenning i lukkede ovner og peiser) * Sørg for at veden du benytter er tørr. * Tenn så opp i det kalde ildstedet fra toppen av veden. * Bruk opptenningsbriketter med høyt energiinnhold og små vedstykker for å antenne veden. * Begynn med full åpen lufttilførsel. * Når veden brenner bra, kan du begynne å redusere fyringsintensiteten til den varmeavgivelsen du ønsker. Dette regulerer du ved å strupe igjen lufttilførselen.