I hagen til Anne Havåg Holter-Hovind er det ikke bare blomster og trær som får vokse og bo.

Hun har satt opp boliger for humler, flaggermus, fugler og ekorn, egnede matere de kan spise av, vann de kan bade i eller drikke av, og blomster, trær og busker som passer de små hagegjestenes behov.

For meg er hagen en hel pakke, med både fine blomster, spiselige vekster og et yrende liv. Dyrelivet i hagen har gitt meg mange store opplevelser, sier Anne.

Hun driver hagebloggen moseplassen.com, hvor hun blant annet skriver mye om det hun kaller «levende hager».

På bloggen kan du for eksempel få tips om hvilke blomster humlene liker, lese om hvorfor du bør unngå å bruke gift, og du kan se oppskriften på hennes egendesignede ekornkasse.

Levende detaljer

Anne har vært opptatt av hage siden hun var barn, og som hos mange andre begynte hageinteressen med blomster.

- Da vi kjøpte dette huset for seks år siden, fikk jeg for første gang min egen hage. Det første jeg la merke til, var alle fuglene og ekornene som kom på besøk. Så fattet jeg interesse for sommerfugler og humler, og til slutt for enda mindre ting, som biller og mikroorganismer, sier hun.

- Litt av ideen bak bloggen min er å gå tett på detaljer i hagen og vise frem alt det folk vanligvis ikke legger merker til, fortsetter hun.

Ifølge Anne er det i hovedsak tre grunner til at hun er opptatt av levende hager.

- For det første gir alle besøkene jeg får av dyr og insekter, mye glede. For det andre er disse besøkene nyttige: Fuglene spiser skadedyr, humlene bidrar til pollineringen så man får frukt og grønnsaker, og mikroorganismene bryter ned planterester, påpeker hun.

Til slutt nevner hun muligheten til å bidra til biologisk mangfold som en tredje grunn til å satse på en levende hage. Anne Havåg Holter-Hovind bor på Nordstrand i Oslo.

Mange dyr mister sine boområder på grunn av moderne landbruk og bygging av hus og veier. Jeg synes det er fint at jeg som hageeier kan bidra med et alternativt sted å bo for en god del av dem, påpeker hun.

Les også: Arkitekten bor i sitt eget ville eksperiment

Arkitekttegnet ekornkasse

Ekornet er Annes favorittdyr, og helt siden de flyttet inn har hun og mannen jevnlig hatt besøk av denne gnageren. På våren har ekornungene til og med prøvd de små labbene sine inne på stueparketten.

Nylig designet hun sin egen ekornkasse. Anne er nemlig ingen profesjonell gartner, men derimot utdannet som arkitekt.

- Det fantes ingen norske oppskrifter på ekornkasser på nett, så jeg tenkte det ville være en fin ting å tilby leserne mine. En ekornkasse er ikke vanskelig å lage, men man må ta hensyn til de behovene ekornmoren og ungene har, sier hun.

Sin egen fuglekassemodell har Anne også designet. I tillegg oppfordrer hun hageeiere til å tilby humlene et hus i hagen.

- Biedøden er et stort, internasjonalt problem. Humla er én av flere bietyper, og faktisk den viktigste pollinatoren vi har i Europa, påpeker hun.

Foruten en humlekasse kan det å unngå gift i hagen bidra til å opprettholde humlebestanden. I tillegg kan man plante blomster som gir ekstra mye mat til humla. I Annes hage finnes blant annet de humlevennlige plantene julerose, forglemmegei, perleblomst, lungeurt, vortemelk og vårlyng.

- Det er ekstra viktig å tilby humlevennlige planter tidlig på våren, når det kan være vanskelig å finne nok nektar og pollen ute i naturen, tipser hun. Les også: Innred hagen med noe som tåler å stå ute

Hus for flaggermus

At man som hageeier setter pris på ekornbesøk og legger til rette for pollinerende humler, er noe de fleste kan forstå. Men at det på Moseplassen også henges opp kasser til flaggermus, vil kanskje enkelte rynke på nesen av.

Mange dyr har et ufortjent dårlig rykte. Flaggermusen er blant dem, sier Anne.

- Flaggermus er faktisk helt harmløse, og fabelaktige til å spise blant annet mygg, opplyser hun.

Selv om de fleste dyr med glede ønskes velkommen inn i hagen, innrømmer Anne at en levende hage ikke alltid bare byr på fryd og harmoni.

- Et levende hage med fugler, ekorn, padder og flaggermus bidrar til å holde mengden av skadedyr nede. Men får man først et stort angrep av for eksempel lus, kan det være tidkrevende å bli kvitt dem hvis man ikke bruker gift, sier hun.

Hun gjør ett unntak for giftbruk.

- Jeg forstår at mange må bruke gift for å unngå at hele hagen blir invadert av brunsnegler. Nemaslug er dessuten et forholdsvis «snilt» middel, sier hun.

Det er jo ikke meningen at dyrelivet skal drepe all hagegleden heller.

Slik får du en levende hage

La rotet ligge: Det er fint for hagen om du kan tillate litt forfall og "rot". Det du ser på som rot, er nemlig mat og bolig for mange insekter.

Lag kompost: Kompost gir flott jord, og god jord gir sunne planter.

La gamle trær stå: Mange insekter trives i barken på gamle trær.

Ikke bruk gift: Gift skader ikke bare det skadedyret du ønsker å bli kvitt, det kan også skade de nyttige vennene direkte og indirekte. Trikset er å heller legge til rette for at skadedyrenes fiender, slik som padder, ekorn og fugler, trives. Sørg også for at plantene holder seg friske med godt stell og god jord. Friske planter er mindre utsatt for skadedyrangrep.

Velg nyttige planter: Velg planter som er populære hos humler og andre pollinerende insekter. Plant også busker og trær med bær, de fleste bær er populær vintermat for fugler. Det finnes også andre planter med frø som er gode for fugler og ekorn. Store trær og tette busker har dessuten stor verdi som gjemmesteder og boliger for fugler og ekorn.

Tilby vann: Både fugler, ekorn, pinnsvin, frosker og insekter blir glade for å få vann å drikke av og bade i. Sett ut en bolle, eller lag en liten dam.

Sett opp boliger: Det finnes egnede kasser til salgs for ekorn, humler, flaggermus, fugler og flere andre dyr.

(Kilde: Anne Havåg Holter-Hovind /Moseplassen.com)

Les også: Vil du ha en kickstart på hagesesongen, bør du komme deg inn å så nå

Humlevennlige blomster

Humlebestanden synker. Du kan hjelpe ved å tilby pollen- og nektarrike blomster. Anne Havåg Holter-Hovind foreslår blant annet disse:

Krokus

Lavendel

Lungeurt

Julerose

Vårlyng

Vinterblom

Forglemmegei

Erysimum

Bergenia

Perleblomst

Vortemelk

Selje

ed en humlekasse i hagen legger du til rette for at humla kan formere seg. Du bør helst plante blomster som humla liker ved inngangen, ellers er det slett ikke sikkert humla oppdager bomulighetene. Foto: NTB SCANPIX
Anne Havåg Holter-Hovind får jevnlig besøk av ekorn. Her tar ett av dem en smak på vannet hun har satt frem. Foto: ANNE HAVÅG HOLTER-HOVIND/MOSEPLASSEN.COM
Ekornet er Anne Havåg Holter-Hovinds yndlingsdyr, og skal nå få ny bolig i naboens tre. Foto: NTB SCANPIX
Anne Havåg Holter-Hovind er utdannet arkitekt, og har laget denne prototypen på en ekornkasse. Oppskriften finner du på moseplassen.com. Foto: NTB SCANPIX