Foto: VEGARD EGGEN

- De som har skjønt hvor smart dette er, er himmelfalne, sier Geir Thronæs i EPS Fuktfjerning. Han har nettopp skrapet av et fem centimeter tykt lag med sopp fra kjellerveggene i et hus fra 1932 på Munkvoll. Nå borer han hull 15 centimeter inn i murveggen med 60 centimeters mellomrom. I hullene putter han elektroder, som er koblet til ledninger som leder til en kontrollboks på veggen.

Når systemet slås på, kommer det til å lede tolv volts likestrøm gjennom murveggen og skal tørke den ut i løpet av én til to måneder.

- Kunden slipper å betale før muren er tørr. Den garantien kan vi gi, fordi vi vet at det virker. Jeg har aldri mislyktes, sier han

Systemet er blitt møtt med skepsis blant potensielle kunder, fordi det virker «for godt til å være sant». Nettopp derfor velger Thronæs ikke å ta seg betalt før oppdraget er utført.

Helseskadelig sopp

Thronæs har jobbet i 23 år med å rehabilitere baderom og mener han har opplevd det meste av skader som fukt kan forårsake, særlig i form av soppangrep.

- Jeg har sett mange murer slik som denne, med soppsporer som står tre til fem centimeter ut fra veggen og dekker den i full bredde. Sopp stortrives i fuktig miljø, og aller best mellom 80 og 85 prosent luftfuktighet. Den kan gi store helseskader, særlig for små barn, som også ofte har rommene sine i kjelleren, forteller Thronæs.

Han mener den beste løsningen for å få bukt med sopp i fuktige kjellere er å lede svakstrøm gjennom murene.

- Når man graver opp rundt kjellermuren og skifter drenering, så er det kun 60-70 prosent av kjellerne som faktisk blir tørre, fordi det fortsatt trekkes opp fukt gjennom kjellergulvet.

Elektro Puls-systemet monteres på innsiden, og sørger ikke bare for å trekke fukten av muren, men hindrer den også i å komme inn, forteller Thronæs.

Livstidsgaranti

Det er enkle fysiske prinsipper som ligger til grunn for prosessen: De elektriske impulsene lader vannet i muren med positive ioner. Det positive vannet ledes så mot den negative elektroden til jorda utenfor, og presses ut av muren.

- Vi øker isolasjonsverdien i muren med fem prosent ved å øke temperaturen i muren.

Forutsetningen for at EPS skal la seg gjennomføre er at muren ikke har store sprekker. Murveggene må heller ikke være tildekket. I huset på Munkvoll er deler av kjelleren innkledd på innsiden, derfor har Thronæs valgt å gå inn i muren fra utsiden på disse veggene. Elektrodene går helt inn i veggen og er ikke synlige, mens ledningene limes inntil veggen og kan tildekkes etter de er montert.

- Utstyret har livstidsgaranti. Monteringen av systemet er en engangsutgift. For en bolig på 100 kvadratmeter vil strømforbruk være på maks fem watt, noe som utgjør cirka 15 kroner på strømregninga i året, forteller Thronæs.

Foto: Foto: VEGARD EGGEN
Foto: Foto: VEGARD EGGEN
Foto: Foto: VEGARD EGGEN
Foto: Foto: VEGARD EGGEN
Foto: VEGARD EGGEN