- Folk kjøper spotter og varmekabler på butikken, og monterer selv. Varmekabler er et stort problem, folk tror de kan installere dem selv. Der har vi tilfeller av at man må hugge opp gulvet for å fjerne varmekablene, enten fordi kablene slutter å fungere, eller fordi man har fått besøk av det lokale el-tilsynet. For å utbedre varmekablene må man fjerne alt, og det blir veldig dyrt, sier Kristine Aarvold, sjefingeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Vi ser at mange fristes av at elektrisk materiell er til salgs i alle butikker. Det bekymrer oss. Vi vet ikke hvor produktene havner hen. Strøm er farlig, og man skal vite hva man gjør, sier Aarvold.

Kun registrerte virksomheter kan installere materiell som varmekabler. Det er utsalgsstedet pålagt å informere om, ifølge DSB. Det er heller ikke adgang til å installere materiellet selv for deretter å be en godkjent installatørbedrift om å koble det til anlegget i huset.

Hva har du lov til å gjøre selv? Se listen lenger ned i saken

- Kan i verste fall dø

- Installerer man som ufaglært kan man i verste fall få strøm i seg og dø, ved at man kobler anlegget slik at utstyr som ikke skulle ha strøm, får strøm. Er ikke arbeidet fagmessig utført, kan man også risikere å få varmegang, sier Aarvold.

Begynner det å brenne på grunn av varmegang i utstyr du har fikset selv, kan forsikringen forkortes, hvis forsikringsselskapet kan bevise det.

Alle som har fagbrev som elektriker kan installere i egen bolig. I tillegg til en del som har høyere utdanning innen elsikkerhetsfaget, kan etter søknad til DSB få lov.

- Har det vært vurdert forbud mot å selge elektrisk materiell i vanlige butikker?

- Mellom 1992 og 1995 var det et slags forbud mot å selge elektrisk materiell i vanlige butikker. Det skal ganske mye til før man nekter omsetning av noe, det er ikke vurdert å nekte omsetning i senere tid, sier Bjørn Nyrud, leder i enhet for elektriske produkter i DSB.

- Kan få støt mens man dusjer

Helge Marchmann Andersen, daglig leder i BKK Elsikkerhet, fører tilsyn med elektriske anlegg.

- Vi har hatt helt konkrete branner knyttet til varmekabler. Legger du varmekabler i betonggulv selv, får du ikke brann i gulvet, men blir kablene lagt feil, kan du risikere å få støt mens du dusjer. Kabelen går ofte opp i en vegg, og i den overgangen kan det skje ting, det kan være en brannfare, sier Andersen.

- Produktene kan kjøpes nærmest hvor som helst helt lovlig, men det er ikke lov til å montere selv. Det er en utfordring. At du kan gjøre det selv, betyr heller ikke at det ikke er forbundet med fare, sier Andersen.

Han trekker også frem spotter som noe vanlige folk typisk feilmonterer.

- Og feilmontasjen gir ofte for høy temperatur der du monterer. Man kan få høye temperaturer, og til slutt har du heller ikke isolasjon igjen. Monterer du feil, kan du også risikere å få serielysbuer. Serielysbue kan oppstå når du får brudd på ledning eller dårlig tilkobling. Det oppstår da en gnist som lett kan forårsake en brann, sier Andersen.

- Fristende å koble til ny stikkontakt

Det verste BKK Elsikkerhet ser i forbindelse med tilsyn, er eldre elektriske anlegg som er tuklet med av ufaglærte.

- De eldre anleggene er dimensjonert for en helt annen bruk av elektrisitet, hvor eier har utvidet anlegget selv uten å ha tilstrekkelig fagkunnskap. Det blir gjort veldig mange farlige installasjoner, sier Andersen.

- Når man bygger om eller rehabiliterer boligen, kan det være fristende å koble til en ny stikkontakt selv, sier Andersen.

Kostnaden kan komme dobbelt tilbake hvis du er hobbyelektriker i egen bolig, mener Andersen.

Vil ikke godkjenne

Bjørn Sørensen, fagsjef i Nelfo, som er en forening for EL- og IT-bedriftene i Norge, sier de anbefaler elektrikerbransjen ikke å koble til varmekabler folk har lagt selv.

- Man vet ikke hvordan kablene er lagt, eller hvordan det er støpt. Vi må rive opp gulvet for å vite nok om arbeidet. På nye installasjoner skal det leveres samsvarserklæring fra elektriker, og sluttkontrolliste, og det kan man ikke gjøre hvis man ikke har lagt kablene selv eller ser hvordan det ser ut, sier Sørensen.- Strøm er en farlig vare. Blir det en feil på varmekablene, for eksempel en jordfeil, vil den feilen komme inn i alle boligene via vannledningen i samme transformatorkrets. I verste fall kan naboen man få elektrisk sjokk.

Nelfo anbefaler heller ikke sine medlemmer å overta en installasjon av lampe eller spotter.

- Har du koblet til en lampe selv, og så tilkaller elektriker, vet ikke elektrikeren hva du har gjort, og du vil mest sannsynlig sitte der med lampen uten å få den installert. Alternativet er at elektrikeren må demontere installasjonen for å se om det er riktig utført, sier Sørensen.

- Det er ikke noe i veien for å kjøpe elektrisk materiell som må kobles til av installatør, men utstyret bør være CE-merket, sier Sørensen.

Han synes det er synd at elektrisk materiell selges i butikken, men påpeker at man uansett ikke får stoppet salget.

Selger dimmere og elskap

Clas Ohlson er en av butikkene som selger elektrisk materiell som må installeres av fagkyndige. De selger blant annet dimmere, koblingsbokser og elskap.

- Vi merker hyllekantene der varene som kun kan installeres av godkjent elektriker ligger. Det står også i bruksanvisningen, sier Camilla Tully, pressekontakt i Clas Ohlson.

- Er folk bevisste på at de ikke kan installere disse varene selv?

- Det er litt vanskelig å si, men vi vet det er en del elektrikere som handler gjennom oss. I tillegg er det en del privatpersoner som handler gjennom oss, og så får materiellet installert av fagpersoner. Vi sier i fra hvis noen spør, og vi lærer opp ansatte innen sikkerhet. Det er ikke bra å installere ting man ikke har kompetanse til å installere, sier Tully.

Hva kan du gjøre selv?

Ikke-faglærte kan bare utføre mindre arbeider i forbindelse med elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig, dersom slikt arbeid utføres sikkerhetsmessig forsvarlig, ifølge DSB. Med mindre arbeid menes:

- Skifte dekselet for koblingsbokser, brytere og stikkontakter, men ikke selve den veggfaste delen.

- Montere og skifte varmeovner dersom de har bevegelig ledning og støpsel.

- Koble eller skifte topolede støpsler i bevegelig ledning til og med 25 A, med og uten jording.

- Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter, apparatkontakter og montere ledningsbrytere.

- Koble til lampetter, bordlamper etc. med bevegelig ledning og montere ledningsbrytere.

- Koble til og skifte lamper som henger i takkrok eller lignende, tilkoblet med støpsel/stikkontakt, kronklemme eller ”sukkerbit”, dersom ikke lampene er å betrakte som en del av den faste installasjonen. Det må være strekkavlastning på selve ledningen slik at ledningene ikke belastes fysisk.

Her har det vært montert spotter, det har blitt varmegang. Årsaken er feilmontasje. Foto: BKK Elsikkerhet