- Budene starter som regel under prisantydning. Det har blitt vanlig i dagens marked, sier Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Samtidig har selgerne akseptert at boligprisene har gått noe ned/flatet ut, legger Halvorsen til.

- Bildet er veldig forskjellig rundt omkring i landet, skillet er større enn noen gang. Hvordan budrunden ender er avhengig av type bolig. I noen tilfeller drar mange budgivere opp prisen, mens for andre objekter skjer akkurat det motsatte, det kan være vanskelig å få bud, og det er få interessenter, sier Halvorsen.

Til tross for at selgernes prisforventninger er senket, blir ikke budgivere som legger inn første bud mange hundretusen under prisantydning tatt seriøst, mener Halvorsen.

Et første bud litt under prisantydning kan derimot gi rom for forhandlinger og motbud, legger han til.

- Vi oppfatter at potensielle kjøpere ofte er villige til å betale mer enn hva de legger inn som sitt første bud, her er det viktig å ha en god dialog med alle interessenter og megle best mulig mellom partene, sier Arild Berentzen, daglig leder og megler i Aktiv Laguneparken i Bergen.

Han anbefaler kjøpere å sette seg en maksgrense for hva man er villig til å betale før man går inn i budrunden.

Les også: Kjøpte bolig for 5.252.525 kroner

Lavt bud og forhandling

Vi har snakket med flere meglere som kan bekrefte at budrundene ofte starter under prisantydning. Om salgsprisen ender under prisantydning kommer an på hvor mange som er med i budrunden.

Lave bud kan lett føre til en invitasjon til flere budgivere. Hans Christian Espenes, megler

Noen prøver seg på skambud, men jeg tror ikke de reelt tror det går gjennom, forteller Hans Christian Espenes, megler og partner i Privatmegleren Trondheim. Espenes er for noen kjent fra TV3-programmet «Boligjakten».

Man kan forhandle mer på middelmådige objekter, tipser Espenes om.

Det som kan være lurt, er å legge inn et lavt første bud, og så forhandle frem en pris mellom «skambudet» og prisantydningen, anbefaler Espenes.

Skal man starte med et «skambud» for å posisjonere seg med tanke på prisforhandling, må man forsikre seg om at det er liten annen interesse.

- For eksempel satt en kollega i en sånn budrunde nå. Første bud var på 1.750.000 kroner, mens prisantydning er 1.950.000 kroner. Selgeren avslo det første, så kom budgiveren seg opp på 1.920.000 kroner. Den ble solgt for 2.070.000 kroner, sier Espenes.

Budforhandlingene varte over flere dager, og det bidro til flere interesserte, forteller Espenes.

- Lave bud kan lett føre til en invitasjon til flere budgivere, sier Espenes.

Berentzen i Aktiv Lagunen erfarer også at lave bud kan føre til at flere kjøpere hopper inn i budrunden underveis.

- Vis styrke i budrunden

Budprosessene kan ta lenger til enn de gjorde i tiden etter 2009, forteller Andreas Løken i Privatmegleren Aksept i Oslo.

- For kjøpernes del er dette positivt. De trenger ikke ta stilling til om de skal gjøre en millioninvestering på et døgn. Nå har de muligheten til å ta en edruelig avgjørelse, sier Løken.

Det finnes ikke en oppskrift for å vinne alle typer budrunder, erfarer Løken. Men er man i konkurranse med andre anbefaler han at man som kjøper viser styrke i form av å høyne med mer enn den andre budgiveren.

- Det å starte budrunden viser også at du er den som tar kontroll. Legger du ikke inn bud får du heller ikke kjøpt. Så enkelt er det, sier Løken.Les også: Det første budet på denne leiligheten var 700.000 under takst

Kjøpe bolig under prisantydning

Meglernes svar viser at de ikke tar altfor lave bud seriøst, altså såkalte skambud. Lave, men realistiske bud kan derimot være et utgangspunkt for diskusjon.

Forutsetningene for diskusjon er bedre om boligen har ligget lenge ute, men sjekk om prisantydningen allerede er satt ned. Spør eventuelt megler hva selger er villig til å akseptere.

Er boligen middelmådig, er det enklere å vinne frem med argumenter om hvorfor lavere bud bør aksepteres.

Tar diskusjonen om et lavt bud for lang tid kan du risikere at andre blir med i budrunden. Det gjelder også om budet er for lavt.

Les også: Vant budrunden, hadde ikke nok penger

Slik kan du gå frem i budrunden

- Gjør deg kjent med markedet du skal kjøpe i. Gå på visninger på boliger som likner det du ønsker, og spør megleren i etterkant om hvor mye boligen gikk for.

- Vær forberedt! Dra gjerne på forhåndsvisning, snakk med megler og selger. Les gjennom all informasjonen du får, senest før du byr.

- Skal du legge inn bud må du være helt sikker.

- Bestem deg for en makspris før du går inn i budrunden.

- Ikke la megleren stresse deg unødig, det er du som skal bruke millioner av kroner.

- Som budgiver bør du sette korte, men ikke uansvarlig korte frister for hvor lenge budet ditt skal være gyldig, anbefaler Forbrukerrådet.

- Legger du inn høye motbud med kort frist skaper du fort tvil hos de andre budgiverne.

- Argumenter saklig med megler om hvorfor boligen er mindre verdt enn prisantydning, i stedet for å kun sende inn uanmeldt bud.

- Er boligen middelmådig er det enklere å forhandle. Det gjelder også om boligen har ligget lenge ute for salg.

- Få selger inn på banen via megler. Spør gjerne megler om hvor selgers nedre grense går. «Dersom selger er villig til å gå litt ned på prisantydningen kan det være interessant for oss å legge inn et bud.»

- Man kan muntlig skissere et forventet bud, for så å legge inn et reelt bud som er høyere enn det som muntlig er skissert. Det kan oppleves som en seier for selger.

- Be om skriftlig avslag på budet før du legger inn bud på andre eiendommer. Selv om det kommer høyere bud fra andre, betyr ikke det at ditt bud automatisk blir avslått.

- Husk at eiendomsmegleren jobber for at selgeren skal få en god pris for boligen, så du som kjøper bør ikke bruke megleren som rådgiver for deg i spørsmål som har betydning for prisen.

(Kilder: Arild Berentzen, Hans Christian Espenes, Forbrukerrådet)

I dagens marked er det noen ganger kun en budgiver, og det gir rom for diskusjon, mener Terje Halvorsen. Foto: Stig B. Fiksdal
- Som oftest legger interesserte kjøpere inn bud rett i underkant av prisantydning, sier Arild Berentzen. Foto: Silje Holte
Prisantydningen stemmer bedre med betalingsvilligheten nå enn tidligere, mener Hans Christian Espenes. Foto: TV3
- Selgere i dag er veldig klar over at salget kan ta lengre tid. De har gjerne også ordnet med mellomfinansiering, sier Andreas Løken. Foto: Privatmegleren Aksept