Mange som er her om kvelden sier hagen vår minner om en italiensk film, sier Lene Dreyer.

Sammen med samboeren Kristian Arntzen og sønnen Elmer bor hun idyllisk midt i byen, i et lysegrått trehus med lyslenker i alle farger og fasonger rundt i hagen.

Gårdsplassen var mørk da de flyttet inn, men allerede med den første lenken begynte det å lysne. Siden har flere kommet til, og den første med gjennomsiktige pærer skinner i gult, blått, rødt og grønt. Lykken er når butikkene hver eneste vår presenterer nye utelamper og lyslenker.

Sirkuslys

- Jeg har alltid ønsket meg en hage med solsikker og lys. Vi kunne aldri ha dratt inn en hagedesigner hit, vi vil at det skal se litt ut som et sirkus her, og jeg liker at det ser annerledes ut, sier Dreyer.

Alle lenkene, bortsett fra de gule og oransje papirlyktene, er LED – og endel er solcelledrevet.

- Solcellelenkene fungerer bra, og de er dekorative, men de er svakere enn LED-lysene. De lader selv på skyede dager, det trengs bare dagslys, sier Dreyer.

Les flere saker om hjem og bolig her

Velg riktig

Å lyssette en hage kan være så enkelt som å sette et støpsel i en stikkontakt, men det kan også kreve at du hyrer en elektriker. Spoter, halogenlamper, vanlige LED-lamper, solcelledrevede LED-lamper eller solcelledrevede halogenlamper – alle er blant alternativene du kan velge.

Hagearkitekt Guri Haavi bruker gjerne utebelysning til å lede veien frem til inngangen, garasje eller ut i hagen fra boligens inngangsparti. Her er hennes tips.

- Alle trenger praktisk lys, for ikke å vandre i mørke rundt huset, men det kan også være veldig fint å lyse opp rundt i hagen, sier Haavi.

- Mange bruker lave stolpelys. De vanlige halogenlampene med solceller er svake, mer som et stearinlys enn en utelampe, så legg inn strøm hvis du kan. LED-pærer gir godt lys med lite strøm, men et annet alternativ er solcelledrevne LED-lys, de finnes også i kuler og kuber, sier Haavi.

Vil du ha lys i terrassegulvet eller i en trapp, kan spoter være fint og gi lun stemning. Spotene kan også være dekorative i blomsterbedet eller brukes til å lyse opp fine trær eller busker.

- Sett spotene under stammen på treet, sånn at de lyser opp nedenfra. Skal du lyse opp et stort tre, trenger du sterkere lys enn du trenger for å lyse opp en busk. Husk at det bør lyse oppover eller mot huset, sånn at lyset ikke sjenerer naboene, sier Haavi.

- Lyskilder i ytterkant av hagen kan gi et inntrykk av hagens størrelse og sørger for at den ikke ser ut som et stort mørke.

Kaldt med hvitt lys

Selve huset kan også lyses opp, for eksempel ved at man retter en spot mot huset. Planlegg ekstra godt hvor du plasserer den hvis du vil lyse opp fine detaljer på fasaden.

- Husk at varmt lys gir lun stemning, mens hvitere lys gir kaldere stemning. Sistnevnte kan være fint i et mer moderne hagemiljø, sier Haavi.

Sjekk med forhandleren om lysene tåler vann og eventuelt minusgrader. Noen typer lys og lamper må kobles til av elektriker. Kort fortalt er det eneste du kan gjøre selv, å plugge inn støpselet i stikkontakten.

Får ro av hagen og lysene

Ute blant lysene i hagen tilbringer familien Dreyer/Arntzen omtrent hele vår- og sommerhalvåret, gjerne med venner og spill.

Dreyer opplever at lysene og hagen gir henne ro og synes det kan være deilig å sitte og se på dem, gjerne i timer av gangen. Da ser hun gjerne mot veggen mot gjerdet, der lysene snart får selskap av solsikker, tomater, basilikum og forskjellige blomster i sterke farger.

- Jeg er en litt stresset person, men hagen er veldig avspennende. Jeg får sjelero her ute og må ta en liten runde rundt i hagen hver kveld før jeg legger meg.

Varmt lys gir lun stemning, mens hvit lys gir kaldere stemning. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Lene Dreyers favorittlampe er «lysfontenen». Foto: Synne Hellum Marschhäuser
På veggen er det en blanding av solcelle- og LED-lys. Om ikke lenge får de selskap av solsikker. Foto: Synne Hellum Marschhäuser