181Vi omgir oss i en verden med mye ting. Markedet byr på uendelige muligheter og valg. Vi kjøper og kaster mer enn noen gang. Sånn er det nok bare blitt. Men det betyr ikke at vi ikke skal ta vare på ting som har historie, eller som betyr noe ekstra. Heldigvis har vi forskjellig smak og vi innreder også (heldigvis) forskjellig. Noen er opptatt av nye moderne løsninger, mens andre gjerne det gamle. Noen elsker farger, og andre sort og hvitt.

Av og til hender det at vi arver noen gjenstander, kommer over noen loppisfunn, eller blir tildelt en ting eller to fra familiemedlemmer. Hva skal vi gjøre med tingene? Hvordan gi de gamle gjenstandene nytt liv, og inkludere dem naturlig i miljøet. Mitt råd er å ta vare på noen ting som betyr noe for deg. Velg ut ting som kanskje har en historie eller er blitt brukt i generasjoner og som bærer seg selv med verdighet.

Her får du noen enkle tips på hvordan vi har tatt gamle ting i bruk hjemme hos oss. Vi har et relativt nyoppusset hus. Stilen er nordisk med sort, grått og hvitt som grunnbase. Vi har en del nye moderne møbler og ting men har samtid gjort plass til noen røffe detaljer.

Her får du mine 6 favoritter:

Denne gamle vedkassa sto på en gammel gård. Det er en enkel og nokså simpel kasse. Likevel har den sin sjarm med sitt brune, slitte utseende. Den har god oppbevaring og blir nå brukt som et lite sidebord. Bilde, glasskrukker og blader kommer godt til sin rett her.

Gamle stoler kommer i mange varianter. Denne er nok ikke så unik, men den har sin historie. Den har vært rødmalt, og seinere lutet. Det var mormor som gjorde begge tingene. Jeg husker frokoster og kveldsmat på mormors kjøkken akkurat på denne stolen. Den passer nå perfekt inn på et moderne jenterom. 17-åringen min husker oldemor veldig godt,og kan hver dag sitte på et gammelt minne og sminke seg.

Eplekasser har vært i vinden en stund. Vi har sett dem med små hjul, til oppbevaring av ved, til å ha blader i, som nattbord og sikkert enda utallige muligheter. Vi har også noen av dem. Våre fikk nytt liv med ett par malingsstrøk og endte opp som ekstra hyller på kjøkkenet. Genialt spør du meg. Det gir liksom det moderne kjøkkenet et litt mildere uttrykk.

Krukka på bildet er ganske gammel. Dette er egentlig en gammel syltekrukke. Disse ble brukt før Norgesglassene kom. Jeg har ett par stykker. Mine er i bruk til blant annet blomster. De er utrolig fine både ute og inne. Akkurat passe glans, og så har de en nydelig dyp brunfarge.

På en gård som har vært i familien mange i generasjoner fant vi flere benker. De var studd sammen blant ting og tang. Denne ene benken fikk vi bruk for i vår lille gang. Akkurat smal nok til å legge fra seg ting når man kommer hjem, eller når det kommer besøk.

En siste ting jeg har lyst å vise er favorittserviset mitt. Å nei, det er verken nytt eller arvet. Dette fant jeg i Sogn og Fjordane da vi var på ferie hos familie. Jeg har tante som er god på dette og hadde fått informasjon om ett dødsbo der de solgte ut mange ting. På et gammelt og slitt grendehus så jeg dette tyske porselensserviset og falt pladask. Serviset var på auksjon, og flaks for meg ble det mitt for 800 kroner og det var virkelig verdt hver en krone. Serviset blir brukt til alle anledninger. Koppene er så små at de omtrent forsvinner i voksne hender. Men det er hele sjarmen. Serviset er kremgult med nydelige gullkanter.

Håper innlegget mitt har vært til inspirasjon. Husk å ha øynene oppe for gode, gamle loppisfunn!!

Hilde Cecilie