Enten du følger trendy dietter, sverger til gammeldags kosthold eller elsker eksotisk matlaging, så trenger du grønnsaker.

Med liten innsats kan du imponere med selvdyrket salat, urter, poteter, gulrøtter og sukkererter og ikke minst, nyte smaken og gleden over å være selvhjulpen. Det blir ikke mer kortreist enn fra vinduskarmen eller hagen til kjøkkenbordet.

Man trenger slett ikke å ha noen stor hage for å dyrke egne grønnsaker, men det er selvsagt lurt å tenke over plassen du har før du velger typer av grønnsaker.

Salat, urter, sukkerter, reddiker og squash er alle grønnsaker som trives supert i en stor krukke på verandaen. Har du en hageflekk kan du i tillegg lett dyrke poteter og gulrøtter.

Selv om du bare har en vinduskarm til rådighet, kan du fint få til urter og reddiker i mindre krukker.

Så inne eller rett ut i jorda

Det finnes mange minidrivhus, plantekasser og egne potter til å så frø på hagesentrene, men du trenger ikke kjøpe annet enn jord og frø, med mindre du vil.

Det er flere veier til målet. Det første du må gjøre er å velge om du vil så frø inne og dyrke frem stiklinger som du senere planter ut i kasser eller i hagen. Eller du kan så frø direkte ut i jorda i hagen. Du kan lage en veldig fin kasse til urtene selv.

- Jeg vil anbefale nybegynnere å så direkte ute. Hvis du sår inne, må du tenke på en rekke forhold som varme og lysforhold, det er lettere å så rett i hagen, sier gartner Marianne Utengen i Hageselskapet.

Det finnes også spesialtilpassede lamper og lysrør som avgir lys med riktig bølgelengde for planter. Disse gjør det lettere å ha planter innendørs hele året.

Det står alltid bakpå frøpakken hvilken måned du kan så frøene ute. Mange vekster kan sås i bakken i de sørlige delene av Norge fra rundt april. Hvis du bor langt nord i Norge, kan det være lurt å høre med et hagesenter, da anvisningene på pakken ikke alltid vil passe.

- Følg det som står på pakken, det er ikke tull det de har skrevet. Der finner du nyttig informasjon om hvor tett frøene kan sås, hvor dypt de skal legges og hvilke måneder som er best for å så akkurat den typen, sier Utengen.

Kan så frø i melkekartonger

Du kan begynne med å så frø inne i gamle melkekartonger, yoghurtbegre eller plantekasser. Dette er moro også for de minste i familien. Hell i god jord og følg anvisningen på pakken om hvor dypt frøene skal legges og hvor tett de kan være.

Dekk til med gjennomsiktig plast, en gammel pose med noen små hull i er bra nok, og pass på at jorden hele tiden er fuktig.

Når plantene har begynt å spire og fått et par blader, fjerner du plasten. Det er nå lurt å plante dem om til større potter eller kasser eller ut i hagen om du heller vil det.

Salat er en sikker vinner

Anne Havåg Holter-Hovind står bak hagebloggen Moseplassen og anbefaler å prøve salat, hvis du er fersk selvdyrker.

- Salat er enkelt å så, enkelt å dyrke og høste og de kommer i stor variasjon. Det er også billig, du får utrolig mye salat ut av en pakke frø, sier Holter-Hovind.

Hun forteller at du fint kan så flere typer salat i samme potte eller bed, alt fra hodesalat, ruccola, spinat og fargerike typer som rød lollosalat. Det fins også flere asiatiske bladgrønnsaker i butikkene, som dyrkes på samme måte som salat.

Du kan enten så i en potte eller rett ut i hagen. Følg framgangsmåten som beskrevet ovenfor. Når frøene har spiret og det står små bladpar tett i tett, så må du tynne ut. Se på frøposen hva som er anbefalt avstand mellom plantene og knip over de som er for tett.

- De bladene du tar bort, kan du spise, de er allerede deilig salat. Du får større og finere planter ved å tynne ut, så det lønner seg, selv om du da fjerner noen planter, sier Holter-Hovind.

Husk til sist at salat har kort levetid. Det er veldig lurt å så nye frø en gang i måneden, da vil du ha frisk og fersk salat hele sommeren gjennom. Det er aldri for tidlig å høste av salaten, du kan spise bladene så fort de har vokst frem. Men for å få en stor salat, må du vente noen uker.

Et godt tips er å la bunnen av salaten stå igjen når du høster, da vil nye blader vokse fram. Salat kan sås ute i jorden fra april.

- Husk at det finnes veldig mange ulike salattyper. Jeg vil sterkt anbefale å velge en eller flere plukksalater, dette er salattyper du kan plukke ganske raskt og du tar så mange blader du vil av gangen. Det er ikke like praktisk med for eksempel en isbergsalat, den trenger stor plass og du må vente en god stund på ett stort hode, sier Utengen.

Poteter og gulrøtter er enkelt

Gartner og redaksjonsmedarbeider i Hageselskapet, Marianne Utengen, vil på det sterkeste anbefale å dyrke poteter.

- De er enkle å få til, smaker nydelig og er ekstra morsomt for barn. Du kan enten sette settepoteter ute i hagen eller sette en vanlig potet i en potte. Vanlige poteter må ikke settes i jorda på grunn fare for sykdommer. Legg uansett potetene først i vinduskarmen i fire uker slik at de spirer godt, så legger du de i jorda og dekker til. Én settepotet gir deg en kilo poteter og det er fantastisk godt, sier hun.

Gulrøtter er en annen barnevennlig og enkel grønnsak man kan dyrke selv. Den bør dekkes over med en fiberduk etter planting.

Reddiker er en annen fin grønnsak, som ikke trenger stor plass. Den kan sås i en krukke eller sås sammen med andre grønnsaker for å utnytte ekstra plass. På én kvadratmeter kan du dyrke 400 planter.

- Husk at reddiker må dekkes til med fiberduk ellers kan røttene bli skadet av kålfluelarven, sier Utengen.

Reddiker kan sås hver 4–5 uke fra 15. april til 1. september. og vokser raskt. Når du ser den røde toppen titte opp av jorda, så er de klare til å høstes. Det er lurt å så nye etter 2-3 uker, så har man alltid noen nye klare til å spises.

- Gulrøtter og reddiker er fine grønnsaker som kan sås relativt tett, slik at du får mye mat uten å ha massevis av plass, sier Utengen.

Dyrk din egen urtehage

Squash kommer i mange varianter, ulike farger og fasonger og er enkle og morsomme å dyrke. Det er best å så frøene inne, fordi squash trenger mer varme enn den norske våren har å by på. Dyrk frøene i melkekartonger, små potter eller lignende inne og sett plantene ut i begynnelsen av juni.

Squashplanten har behov for mye vann og gjødsel. Grønnsakene kan høstes fra midten av juli til langt ut på høsten. Se på pakken hvor store de skal bli, det er mange varianter. Men det er viktig å høste de ferdige squashene, hvis ikke slutter planten å produsere nye hunnblomster, som kan gi nye squash.

Urter er også et godt valg for nybegynneren som du kan så fra frø. Husk at mange urter kommer igjen år etter år, det er en flott belønning for liten innsats når timian, oregano, estragon, gressløk eller persille titter fram på nytt.

Men ikke alle urter egner seg til et liv i hagen. Basilikum lever bare i ett år og rosmarin tåler ikke frost.

Du kan også kjøpe en ferdig urteplante og plante den ut. Den vil da vare veldig mye lenger enn den gjør på kjøkkenbenken og de små skuddene som er i bunnen av potten vil springe ut og gi deg masse deilige urter. Hvis du velger en flerårig urt, vil du også få glede av den neste sommer.

Anne Havåg Holter-Hovind anbefaler å kjøpe urteplante på hagesenter eller plantebutikk, ikke i matbutikken, hvis du har tenkt til å plante den ut i potte eller hage.

Les også:

Slik dyrker du urter på balkongen

Tips til å lykkes med bær i hagen

En Ph-test kan redde hagen din

Artikkelen er skrevet av klikk.no

Slik sår du egne grønnsaker

SÅ INNE:

Fyll jord i en potte, avkuttet melkekartong eller lignende og trykk den lett sammen, dryss frøene på og dryss så jord over.

Det er viktig å lese på frøposen hvor dypt frøene skal plantes og hvor tett de kan være.

Trykk lett ned og vann forsiktig.

Ha potten dekket med plast fram til det har vokst frem noen blader på spirene, da tar du plasten av. Potten bør helst stå i en solrik vinduskarm.

SÅ UTE:

Jorda må bearbeides. Hvis du skal fjerne gress for å anlegge bed, må du få vekk alt gress og røtter.

Du bør blande inn flere sekker med kompost for å få næringsrik jord til å dyrke i. Dette selges på hagesenteret.

Plant frøene som angitt på pakken, pass på dybden og avstanden mellom frøene.

Så gjerne i rader så blir det lettere å luke ugress etter hvert.

Dekk ikke med plastpose, men gjerne med en fiberduk i starten. Duken hindrer at fugler spiser frøene og holder det fuktig nok til at frøene kan spire, de trenger mye fuktighet i starten.

Husk å gjødsle utover sesongen, ofte og lite.

Dyrk det du har lyst til å spise. Husk at grønnsaker er ganske arbeidskrevende, så ikke gap over for mye første gang. Start med et par sorter og utvid etter hvert.

Det er viktig å ikke dyrke samme sort på samme sted hvert år, det bør helst gå fire år mellom hver gang du dyrker samme sort på samme sted.

Kilder: Hageselskapet, Moseplassen.com, Plantasjen.

Å så frø inne er et sikkert vårtegn. Du kan enten så i slike plantekasser som selges i alle hagebutikker eller bare i en avklippet melkekartong som du dekker med en plastpose med små hull i. Husk god jord. Foto: Gro Strømsheim
Les bakpå frøposen. Der står det blant annet når frøene bør sås, hvor dypt de skal ligge i jorda og hvor tett plantene kan stå. Foto: Gro Strømsheim
Når du har sådd frøene, kan du sette dem i en vinduskarm slik at de får godt med lys. Så er det bare å vente på de første spirene. Foto: Foto: Gro Strømsheim