Mandag skrev vi om at unge i dag er mindre nevenyttigeSeniorrådgiver i Sintef Byggforsk, Anders Kirkhus, har et klart inntrykk av at unge er mindre praktiske nå enn før.

Flere i håndverkerbransjen bekreftet dette, og forteller at de får henvendelser om de minste problemer. For eksempel å henge opp noe så enkelt som bilder eller gardinstenger.

Ann-Liz J. Grønli jobber som driftsjef for Utleiemegleren, og får i blant rare spørsmål fra leietagere. Vi har stilt Grønli de «dumme» spørsmålene, så du slipper. Se videoen! - Man burde nesten ha byttet ut sløyden med «hvordan montere Ikea-møbler», «hva gjør man når en vask drypper», eller lære bort hvordan man bytter en enkel pakning. Kunnskapsnivået er ikke så høyt, sier Grønli.

Hun erfarer at enkelte ikke evner å finne frem en skrutrekker og stramme til skruen som er løs.

- Det er de sakene som kommer til meg, når folk ikke evner å fikse noe selv. De vi aldri hører noe fra fikser det kanskje selv, sier Grønli.

- Tror du folk var flinkere til å ordne opp før?

- Ja og nei. Man har sett eksempler på at folk ikke vet noe. Noen roper «Ulv-ulv! Varmekablene blir ikke varme», fordi de ikke vet at det kan ta litt tid før de blir varme.Mange av henvendelsene Grønli får dreier seg om inneklima, gjerne mistanke om sopp. Noen ganger er soppen kun i overflaten, og kan vaskes vekk med salmiakk.

- Hvis avisene har hatt noe om sopp eller råte, så får folk litt panikk og angst. Vi har sett eksempler på at folk har mistanke om sopp, får et saneringsfirma til å rykke ut, og så var det for mange potteplanter i leiligheten. Potteplanter kan lukte litt som mugg, sier Grønli.

Les også: Studenter får millionleiligheter av foreldrene

Kjerringråd man bør kunne

Kjerringråd og såkalte «lifehacks» florerer på nettet, og kan like gjerne være løsningen på problemet. Det dreier seg om å «tage hva man haver», og improvisere litt. Kan du rådene under, er du godt rustet mot hverdagsproblemer, møkk og vanskelige flekker.

- Hvis du har brent fast mat i en kasserolle eller ildfast form, hell i vaskepulver for klær med vann og la det stå noen timer. Hvis det er veldig forbrent, la det stå et par dager. Noen sverger til bakepulver.

- Sliter du med vanskelig plastemballasje? Prøv å åpne med en boksåpner.

- Plasser en gummistrikk over malingsspannet, så strikken ligger over åpningen på bøtten. Dra malingspenselen over strikken for å fjerne overflødig maling fra penselen.

- Lag to små hull med drill i søppelbøtten for å slippe vakuum. Borr hullene cirka femten centimeter fra bunnen, litt fra hverandre. Da blir det både enklere å ta opp den gamle søppelposen, og sette inn ny.

- Varme opp restemat i mikrobølgeovnen? Legg maten som en smultring/krans på asjetten, så varmes den jevnere opp. Skal du varme opp pizza, kan du sette inn et glass vann i mikroen, så beholder skorpene sprøheten. Mikrobølgeovnen kan også brukes til å vaske kluter: Skyll den illeluktende kluten, legg den i mikrobølgeovnen på full effekt i tre-fire minutter, og skyll den etterpå.

- Lukter klærne surt? Vask dem uten vaskemiddel, med eddik. Vask dem på nytt med vaskemiddel etterpå.

- Grønske på klær skal forsvinne hvis du gnir flekken med selters eller sodavann, eller prøv med oppvasksåpe som Zalo.

- Sliter du med å få opp glasset med sylteagurker? Dytt inn en kniv på siden av lokket, der det er litt åpning. Bend kniven inn til du har fått inn luft. Du har fått det til når du kan trykke på midten av lokket, og det lager lyd. Å helle varmt vann over lokket kan også fungere.

- Hvis du vrir kluter eller våte tekstiler, prøv å vri tommel mot tommel, så får du dobbelt så stor kraft.

- Sølt stearin på gulvet? Skrap det opp med bankkortet. Sølt stearin på mindre objekter? Hell over varmt vann til stearinen slipper.

- Gni hvitvin på rødvinsflekken, det kan være nok til å fjerne den. Du kan også fjerne kokende vann over flekken, hvis stoffet tåler det. Har du sølt rødvin på et klesplagg, kan du koke det i melk. Salt kan også fungere på rødvinsflekker, flekken bør være våt.

- Gni dusjkabinettet med aske fra peisen, og fjern den etterpå. Du blir kvitt belegget, men det kan være litt grisete. Eddik fjerner også kalk.

- Bananfluene skal visstnok forsvinne hvis du blander 50/50 eddik og vann, og en sprut Zalo i en skål. Blandingen setter du på kjøkkenbenken.

NB! Alle tips og triks utføres på eget ansvar.

(Kilder: Venner, kolleger, Elisabeth Dalseg (Dinside.no), Miriam Wicklund, «99 Lifehacks to make your life easier», Pinterest, Buzzfeed, Huffington Post, Householdhacker)

Les også: Slik kan du bli kvitt larvene i bringebærbusken

Vask blenderen på 1-2-3