En islykt er kjempekoselig og gratis pynt på vinterstid

Slik gjør du det:

Finn fram to skåler eller gryter i to ulike størrelser.

Hell vann i bunnen av den største skålen og legg oppi roser, rognebær, furu eller annet du måtte ha for hånden. Denne gangen brukte vi tulipaner.

La vannet fryse slik at det danner seg en bunn. Sørg for at dekoren har festet seg til bunnen.

Fyll vann i gryter eller boller. Putt oppi den dekoren du ønsker å ha i. La de stå i fryseren natten over. Foto: Sondre Steen Holvik

Fyll på med vann. Ikke fyll helt opp, det skal være plass til den minste bollen som du setter oppi den store.

Ha noe tungt (for eksempel stener) i den lille gryta.

Hell vann i mellomrommet mellom bøttene.

La bollen/gryta stå i frysen natta over. Hvis du er på et sted hvis det er minusgrader kan du selvsagt sette formene ute.

Når formene er ferdigfrosset, tar du dem opp og heller lunkent varmtvann i midten på islyktformen. La det stå til den midtre bøtta løsner, bytt ut vannet når det blir kaldt.

Løsne isen fra grytene med varmt/lunkent vann. Foto: Sondre Steen Holvik
Foto: Sondre Steen Holvik

Ved behov kan du ha vann på utsiden av den store bøtta også, men den pleier å slippe av seg selv før du er ferdig med den indre.

Islyktene skaper fin vinterstemning med telys Foto: Sondre Steen Holvik

Islyktene er kjempefine med telys oppi. Er det kaldt i lufta, vil islyktene kunne stå lenge til pynt utendørs. Lag gjerne mange og sett dem på trappetrinnene, på verandaen eller utenfor inngangsdøren. Husk bare å blåse ut lysene før du legger deg. Et godt tips til utelyktene er å bruke gravlys. De blåses ikke ut av vinden og varer lenge.