Dette er ikke fremtidsmusikk. Det er fullt mulig å få til i dag, selv om ingen andre enn det tyske institutt for kunstig intelligens har satt sammen en så grundig teknologisk pakke.

- Vi har montert en sensor under flasken som måler temperatur, luftfuktighet, lys og rystelser. I tillegg sitter det en RFID-brikke på flasken som registrerer at flasken blir tatt ut av vinhyllen. Da kommer den automatisk opp på din private pc-skjerm som din egen vinkelner, med all informasjon du trenger. Navn på vinen, druesort, lagringstid, hvilke matretter den passer til og om den trenger å stå i ro litt før du drikker den, sier forsker Michael Schneider.

En liten datamaskin

Sensoren er en liten datamaskin med eget minne, batteri, sensor samt en antenne som sender informasjon til vindatabasen så ofte som du ønsker det.

Prisen på RFID-brikken er ikke avskrekkende, 30 eurocent (2,50 kroner). Men sensoren koster i dag rundt 15 euro (122 kroner). Da skal det rimelig dyr vin til før man setter en sensor på hver flaske.

- RFID produseres i milliontall, mens det bare lages noen få sensorer. Hvis det ble viktig nok for vinprodusentene vil masseproduksjon føre til et langt billigere produkt, sier Schneider.

Allsidig bruk

De tyske forskerne ser for seg at denne typen informasjon vil bli viktig i fremtiden. Etter hvert vil forbrukerne kreve mer og konsis informasjon om produktene.

- Hvis du skal følge historien til et egg eller kjøtt, vil du ikke bare vite hvor de kommer fra. Du vil vite hvilken temperatur og temperatursvingning de har vært utsatt for, eller om de har vært utsatt for rystelser, sier han.

RFID alene klarer ikke det i dag, men Schneider ser ikke bort fra at forskning vil gjøre både teknologien bedre og billigere.

Ikke i kveld, kjære. Sensoren under vinflasken sier fra om flasken har vært lagret lenge nok, eller om den er blitt rystet så hardt at den burde få stå i ro en stund. Foto: CHRISTER JOHNSEN