Har du noengang lurt på hvorfor det er så himla dyrt å ringe fra mobilen til eller fra utlandet? Eller hvorfor du får en regning som får deg til å sette kaffen i vrangstrupen, etter å ha brukt mobilen på ferie?

Da er du ikke alene. For ifølge forbrukermyndighetene i EU så feilinformerer mobiloperatørene deg bevisst om hva det egentlig koster. EUs forbrukermyndigheter hevder også at mobiloperatørene tjener rått på priser som EU-kommisjonen fra før av har bedt om å bli senket.

Roaming koster skjorta

Det stridens eple dreier seg om er såkalt roaming. Dette er når du ringer til en person i utlandet, ringer fra utlandet eller mottar en samtale på mobilen din når du selv er i utlandet. I disse tilfellene så benyttes mobilnettet til en utenlands operatør, og samtalene dine går via nettveksling, eller roaming som bransjen kaller det.

I de fleste tilfeller så er prisene for dette svært høye. Og nå vil EUs forbrukermyndigheter dette til livs, skriver den svenske avisen Dagens Industri.

Prisene skal ned

Sist sommer ble det lagt fram et maksprisforslag på roaming fra EU-kommisjonen. Mobiloperatørene svarte med rungende taushet. Nå skal både EUs ministerråd og parlamentet i den Europeiske Unionen behandle dette som et lovforslag. Om dette går gjennom så forventer EU-kommisjonen en prisreduksjon på mellom 50 til 70 prosent.

Bør senkes enda lavere

Men EUs forbrukerråd er ikke helt enig med kommisjonen. Disse mener nemlig at prisene bør kunne kuttes ytterligere og foreslår en skisse til en lovtekst. Ifølge forbrukerrådet så kan nemlig ikke operatørene vise fram beviser nok på at de har kostnader som tilsvarer det høye prisnivået.

EU-kommisjonen foreslår nå et "tak" på operatørenes roamingutgifter. Disse skal ligge på mellom 0,32 og 0,49 Euro - altså et sted mellom 3 og 4 norske kroner.

Sparer over åtte tusen

Forbrukerrådet har brukt 29 EU-politikere som eksempler på sitt prisforslag. Disse 29 er mennesker som reiser svært mye og bruker mobilen tilsvarende - uansett i hvilket land de skulle befinne seg. Ifølge forbrukerrådet så kan disse 29 spare omlag 8500 kroner per år om forslaget skulle gå gjennom.