At mobilteknolgien de siste årene har tatt et par kraftige byks framover hersker det vel liten tvil om. Det er ikke mer enn ti år siden at en mobiltelefon var forbeholdt de færreste; en litt tykk skummel dings som du kunne snakke i samtidig som du gikk på gaten. Spoler vi hurtig fram til 2005 er mobilen ikke bare allemannseie, men også en slags alt-i-ett kombinert mini-PC, radio, stereoanlegg, TV, kamera og telefon. Faktisk så er selve snakkefunksjonen på de fleste av de siste såkallte "smartphones" nesten som en tilleggsfunksjon å regne. Lite kunne vi vel ane i 1995 at fremtiden var så lys at telefonenen våre i mange tilfeller skulle bli mer intelligente enn oss selv. Og hvordan ser det ut ytterligere fem år fram i tid?

Vis meg mobilen din og jeg skal si deg hvem du er

Forskningsstudier er et bredt felt innen vitenskapen og ingen annen bransje forsøker så desperat å spå framtiden som mobilbransjen. For tid er penger og den som kan se hva som venter bak neste sving vil kunne ta rotta på konkurrentene når det gjelder digital teknologi. Framtidsmobilen anno 2010 vil på mange måter se ut som i dag, mener mange innen bransjen, men med langt større lagringskapasitet og integrert bredbånds-internett som de to vesentligste faktorene.

At mobilene også blir tynnere synes som en opplest og vedtatt kjenngjerning inne bransjen, og på mange måter er vi allerede der ( se bare på Motorolas super-tynne RAZR V3). Den svenske teknologi-forskeren Peter Siljerud sier til mobil.se at e-post kommer til sette langt større krav til tastaturet på mobiltelefoner i framtiden. Trykkfølsom skjerm og integrert tastatur vil bli dagsorden. Samtidig mener Siljerud at også talegjenkjenning vil komme til å spille en stor rolle i framtidens mobilmarked.

iPod`ens dager er talte

Også dagens toppselger innen bærbar musikkteknologi, nemlig Apples iPod, kan stå for et voldsomt fall i den kommende tiden. Flere produsenter av mobiler har allerede annonsert at de kommer til å satse sterkt på en integrert MP3-løsning i kommende modeller. Kombinerer vi dette med mobiltelefonenes stadig større lagringskapasitet er det snart ikke grunn lengre til å drasse rundt på både en mobiltelefon og en MP3-spiller.

- Alle disse telefonene kan redusere iPod'ens vekstmuligheter - Apples bestselger. Mobilbrukere trenger ikke å dra på en ekstra duppeditt for å høre på musikken sin, skriver redaktør Bill Alpert i det økonomiske tidsskriftet Barron's. Alpert spår også at Apples markedsandeler kommer til å synke dramatisk fra dagens nær 90 prosent til bare noen få prosent. Det er også forventet en eksplosjon av musikktjenester på nettet der du kan laste ned MP3-filer til mobiltelefonen.

Kjapp, kjappere, kjappest

Men bedre MP3-muligheter,lkamera på opp til syv megapiksler og talegjenngkjenning er bare barnematen i forhold til de internetthastighetene som venter oss på mobilen, mener bransjen og ekspertene. 3G-teknologien har ennå ikke riktig fått fotfeste her i Norge, men det forhindrer ikke mobilselskapene å jobbe videre med HSDPA ( High Speed Downlink Packet Access), en teknologi som gir lagt raskere nedlastingstider enn dagens UMTS-nett. Også integrering av støtte for trådløst nett for bedre hastigheter i WLAN-soner (Wireless Local Area Network) vil bli standard i fremtidens mobiler.

Flaskehalsen

Men ikke alt er fryd og gammen når det gjeldere framtidens mobilteknologi. Som tidligere er det også forventet at batterikapasiteten vil bli flaskehalsen når det gjelder mobiltelefonene våre. Grunen til dette er at batteriteknologien på ingen måte holder tritt med utviklingen av hverken bredbåndsmobiltelefoni eller mobilteknologien i seg selv. Så langt har batterikapasiteten på mobilbatteri blitt forbedret med ca. 10 - 15 prosent hvert år, noe som på ingen måte kan sies å være bra nok med tanke på morgendagens teknologi. Allerede er det blitt gjort forsøk med nanoteknologi for å forbedre batteriutviklingen, men dette er et stort lerret å bleke og hverken eksperter og bransjen ser noen snarlig løsning på det som har blitt teknologiens akkiles-hel.