- Sært å dra til verdens største datamesse for å lære jegere å henge opp kjøtt til mørning?

- Ja, kanskje en smule. Men vi er her for å lære, for å knytte kontakter og kanskje for å ta teknologien videre ut i verden, sier Jon Olav Vikan.

Han står på stand G31 i hall seks. Den arrangeres av Innovasjon Norge sammen med 17 andre norske selskap. Hele sju kommer fra Nord- eller Sør-Trøndelag.

- Er det ikke en fare for å forsvinne i vrimmelen?

- Helt klart. Dette er voldsomme saker. Men vi har noen avtaler med andre firma som vi kanskje kan samarbeide med. I tillegg handler det ofte om flaks hvem man treffer. Vår finske importør traff vi på bussen til ei messe i Las Vegas. Det er ikke alltid man kan planlegge seg til suksess, sier Vikan.

Større presisjon

Suvitek har laget et produkt som gjør at jegere med langt større presisjon kan si når viltkjøttet de har hengt opp er mørt. Det er en teknisk innretning som er funnet opp av Verdals-firmaet selv og produseres av Verdals-firmaet Mechatron som de også står sammen med på standen i Hannover. De har vært på markedet i ett og et halvt år og merker at det blir stadig lettere å selge produktet.

- Vi fryktet at det skulle være vanskelig å selge det til gamle jegere som gjerne har en bestemt oppfatning av hvordan ting skal være. Der tok vil feil. De har gjerne spist så mye seigt kjøtt og kastet så mye at de innser at de ikke helt mestrer dette, humre Vikan.

Med produktet hans kan jegerne med langt større sikkerhet si når det er på tide å stykke opp byttet.

- Måleren henges opp sammen med inntil fem slakt. Så holder det kontroll med gjennomsnittstemperaturen og luftfuktigheten. De aller fleste jegere tar ned slaktet altfor tidlig fordi de ikke tar hensyn til rett temperatur, sier han.

Det største feilen han kjenner til, er jegerlaget som under en test tok ned kjøttet over ti dager for tidlig. Da skal det kokes lenge i brunsaus før det blir tyggbart. Smaken er nesten ikke verdt å snakke om.

Vil ha PH-hjelp

- Hva kan tyskerne hjelpe til med?

- Det finnes mange produkter som måler pH-verdien i kjøttet. Dette kan si mye om hvor stresset dyret er og har igjen betydning for hvor lenge mørningstiden tar. Forhåpentligvis finner vi en som vil selge oss som et komplementært produkt, så kan vi gjøre det samme, sier Vikan.

- Hva får jegerne igjen for å bruke nesten 1800 kroner på å måle temperaturen?

- Det får bedre smak og et langt mørere kjøtt.

- Kommer dere tilbake til Cebit neste år?

- For tidlig å si. Men det er nok et langt viktigere publikum for oss under Villmarksmessen som holdes på Lillestrøm 27. mars.

Foto: CHRISTER S. JOHNSEN