All den tid plasma TV-er har eksistert har de vært hjemsøkt av et spøkelse: innbrenning i bildet. Nettet florerer av rapporter der en splitter ny TV etter både kort og lang tid oppleves som ubrukelig, fordi et slør av gårsdagens TV-program henger igjen i panelet.

Plasma-produsentene hevder at dette ikke lenger er et problem, men har de rett? Vi har tatt for oss en av markedets nyeste plasma-TV-er for å teste myten.

MYTE: Nye plasma-TV-er har ikke lenger problemer med at bilder brenner seg fast i skjermen.

Gammelt spøkelse

Så hva er egentlig «innbrenning»? Begrepet stammer fra de gamle skjermene som brukte bilderørsteknologi, altså sånne digre kasser som vi hadde før dagens flatskjermer.

Disse virket ved at en elektronkanon sendte en stråle mot et belegg av fosfor. Strålen ble nøye styrt, slik at strålen kunne tegne opp bilder på skjermen.

Så snart strålen traff et nytt sted på skjermen, lyste det aktuelle punktet opp. Strålen dro over hele skjermen, flere ganger i sekundet, slik at man fikk en illusjon om at det var et stort og lysende bilde.

Tegnet du opp det samme bildet hele tiden, altså viste et statisk bilde, risikerte du at bildet fysisk brant seg inn i fosforlaget.

Ved en innbrenning endte du opp med en skygge av det statiske bildet som hadde brent seg fast, noe som ikke bare skaper et irritasjonsmoment, men også feilaktig visning av det du vil se på.

Dette trengte ikke å være noe annet enn logoen til en TV-kanal, eller stripene du får over og under bildet ved visning av filmer i ekstra bredt format.

Prakteksempelet er det gamle prøvebildet til NRK. Tidligere var det relativt vanlig med bare én TV-kanal, NRK, og de sendte slettes ikke innhold hele dagen.

Når statskanalen ikke hadde noe å vise, serverte de et prøvebilde på TV-skjermen, og det bildet var nesten helt statisk i flere timer. Glemte du å slå av TV-en før du tok kvelden, satt en skygge av det igjen i skjermen dagen derpå.

TV-en kan gjøre mye mer enn å vise deg tradisjonelle sendinger:Slik gjør du den til stuas store underholdningssenter

Velkjent plasmaproblem

Nå virker ikke et plasmapanel på samme måten som et bilderør, men det er likevel flere likhetspunkter, og begrepet lever videre også for plasmapaneler. For brukeren vil problemet oppleves likt, det er de samme skyggene som blir stående.

I tillegg skyldes innbrenningen begge steder bruken av statiske bilder over tid.

Da plasmateknologien var ny på markedet var innbrenning et vanlig motargument for teknologien. Skulle du vise mange statiske elementer på skjermen, som for eksempel ved databruk eller spillkonsoller, var det bare å styre langt unna plasma.

Heldigvis har teknologien utviklet seg også på plasmafronten, og dagens TV-er skal ikke lide av dette problemet lengre – i alle fall ifølge produsentene selv.

Flere sikkerhetsløsninger skal forhindre at dette skjer, og TV-bransjen har prøvd å innføre begrepet «Image Retention», om en illustrasjon på at innbrenning i dag bare er midlertidig – om det faktisk skjer.

Allikevel kommer vi ikke unna at det finnes flere rapporter på nett fra personer som sliter med problemet.

Én dag er nok

For å sjekke om innbrenning fortsatt er et problem i dag, har vil til å begynne med gitt TV-produsentene de beste forutsettningene. Vi har ikke bare brukt en tilfeldig TV, men en toppmodell som ble lansert i fjor. TV-en har også vært i bruk en stund før vi testet den.

For å sette dette på prøve har vi laget et eget testbilde, som består av en serie sorte firkanter på hvit bakgrunn, flanket av de tre primærfargene rødt, grønt og blått.

Dette bildet vil ikke bare være i stand til å vise om en TV sliter med innbrenning, men også om det er noen spesielle fargekombinasjoner som gjør situasjonen verre eller bedre.

Vi lastet bildet inn på TV-en og lot det stå over natten. Vi kom spente tilbake på jobb dagen etter og fjernet testbildet fra TV-en. Spente satt vi oss ned og kikket nøye etter spor av innbrenning, og det ble raskt klart at det var fare på ferde.

Vi kunne se tendenser til innbrenning, spesielt der de sorte firkantene hadde ligget på den hvite bakgrunnen. Vi kunne også skimte de tre feltene med farge som separate blokker, men det var ikke mulig å skille de tre fargene fra hverandre.

Det var med andre ord et problem allerede etter en snau dag. I praksis betyr det at å glemme å slå av TV-en når du legger deg vil være nok til å skape små problemer.

Senere skulle vi også finne ut at det faktisk var nok med bare et par timer, da vi ved et uhell klarte å la et menybilde sitte fast for lenge, som skulle til før vi merket spor av innbrenning, noe som er bemerkelsesverdig på en TV til over 10 000 kroner.

Les mer om hvordan test ble gjennomført på Hardware.no

Så ille kan det bli

Vi dro igjen frem vårt testbilde, og lot TV-en få stå i fred en hel uke, noe du virkelig bør unngå. Da så vi nemlig at de sorte firkantene og blokkene på høyresiden i testbildet vårt skinte tydelig igjennom, uansett hvilken film eller annet materiell vi sjekket med.

På dette punktet var innbrenningen så tydelig at den var et direkte irritasjonsmoment, og for vår del var TV-en brått ikke brukbar. Vi lot likevel TV-en stå på i ytterligere en og to uker, for å se om det kunne bli stort verre.

Etter to uker viste det seg at resultatet vi hadde sett etter én uke hadde blitt noe verre, men det var ikke spesielt mye mer.

Det samme så vi etter ytterligere en uke med testing. TV-en hadde fått tydeligere innbrenninger, der de sorte firkantene var svært synlige og feltene med primærfarger hadde satt seg så fast at vi ikke lenger bare kunne skille feltene fra hverandre, men også fargen.

Alt i alt sitter vi nå med en TV full av ujevne farger og skygger som legger seg pent over bildet på TV-en. Mange vil nok raskt tenke at den nå er ubrukelig for all fremtid, men det finnes heldigvis et triks for å bli kvitt innbrenningen.

Konklusjon: Myten er knust

Vi har i over fire uker testet om en toppmoderne plasma-TV kan ha problemer med at bildet brenner seg fast, og konklusjonen er klar: Det er fortsatt et problem.

Med et statisk bilde hengende på skjermen over lang tid, som menysystemet til en mediespiller, logoen til en kringkaster eller rett og slett menyen til en spillkonsoll, vil det feste seg i bildet ditt.

Testingen vår viste at innbrenningen kan bli svakt synlig etter bare et par timer, og mer tydelig om TV-en står stille over en hel da. Er du riktig uhelig og lar TV-en stå på i en hel eller flere uker, kan resultatet bli riktig ille.

Det at TV-en er ny er på ingen måter en garanti for at du slipper problemet, spesielt om den ikke slår seg av automatisk. Heldigvis er det flere grep du kan gjøre, både før og etter eventuell skade.

Ved kjøp at ny plasma-TV kan det være lurt å «kjøre den inn», ved å bruke den ekstra forsiktig de første 200 timene. Det er da faren for innbrenning er størst, selv om det kan skje senere, og er du forsiktig i starten skal det mer til for at TV-en brenner seg inn senere.

Dersom skaden først har skjedd kan du redde TV-en ved hjelp av egne videosnutter som «vasker den ren», men vær sikker på at denne ikke stopper opp mens du er fraværende. Prosessen kan ta lang tid, og vi måtte kjøre dette renseprogrammet i flere uker for at TV-en skulle bli like god som ny igjen.

Les mer om hvordan du vasker ren TV-en på Hardware.no

Hardware.no har sjekket flere myter:

Kan USB-minnepinnen bare nappes rett ut?