Har du noengang tenkt på at det du og millioner av mennesker verden over tar for gitt, nemlig å gå rundt med en avansert datamaskin i bukselommen, var for bare ti år siden noe du bare så i sci-fi -filmer og bøker?

Har du noengang tenkt på at det som for bare ni år siden framsto som en teknologisk mirakel du nesten ikke kunne tro eksisterte, i dag er noe du tenker på som gammelt, utdatert og håpløst tregt?

Eller har du noengang tenkt på i hvilken svimlende hastighet den smarttelefonen du i dag bygger store deler av livet ditt rundt har utviklet og forbedret seg?

Les også: Går i strupen på Apple og Samsung

Les også: Endelig en innertier fra Sony

Om svaret er nei på alle tre spørsmålene sett deg godt til rett og bli med på en visuell rundreise som tar deg ti år tilbake i tid og fram til dagen i dag. Dette er historien om smartelefonen.

2003

Nokia N-Gage: I utgangspunktet en god ide, men problemet var at det så ut som du holdt et taco-skjell opp mot øret når du brukte den som telefon.

En gang i ura-tiden f.s. ( før smarttelefonen) fantes en pussig liten dings som het Nokia N-Gage. Ikke en smarttelefon slik vi kjenner det i dag, men en multimedia-mobil som spesialiserte seg på spill. Dette var året før Nintendo lanserte sin populære Nintendo DS-konsoll som skulle selge millioner av enheter verden over. Nokia var definitivt inne på noe her og var på mange måter forut for sin tid. N-Gage ble drevet av operativsystemet Symbian Series 60. Et OS som på ingen måte var optimalt for å spille spill.

Nokia N95: Den siste store salgsuksessen til Nokia før Apple kom og forandret alt.

Det hjalp heller ikke særlig mye at skjermen på N-Gage var vertikalstilt. Noe som enhver som hadde tilbragt en time eller to foran en PC-skjerm eller en Playstation kunne fortelle deg var mindre heldig. Nokia fkk stor medieoppmerksomhet med sin N-Gage, men salget var heller labert. Og da Nintendo lanserte sin DS året etter så forsvant N-Gage på historiens digitale søppelhaug. Men selve ideen bak N-Gage var noe som både Apple og Google skulle ta tak i flere år senere gjennom sine App Store og Google Play.

2007 - Januar

Lanserer iPhone: - Den er magisk! sa Steve Jobs under lanseringen av iPhone i 2007.

Med lanseringen av iPhone skrev Steve Jobs og Apple historie. Siden den dagen i januar 2007 skulle verden aldri se likedan ut igjen.

- Dette er en revolusjonerende og magisk liten dings, sa Jobs. - Og den er bokstavelig talt fem år foran alle andre mobiltelefoner på markedet.

Og Jobs fikk rett. Det tok fem år før alle andre klarte å ta igjen Apple på smarttelefonmarkedet.

2007 -  November

Android: Googles eget operativsystem for smarttelefoner og nettbrett.

Google annonserer sitt operativsystem Android for smarttelefoner. Men Google selv har ingen planer å lansere sin egen telefon. I stedet gir de det bort til alle mobilprodusenter som vil ha det. Og ikke nok med det. Alle kan også forandre det og modifisere det etter eget ønske. Som standard så bruker Android Google-tjenester som søk og Gmail.

2008 - November

HTC Dream: Verdens første smarttelefon med Android OS.

Den første Android-telefonen, HTC Dream (også under navnet T-Mobile G1) lanseres. Den har et uttrekkbart tastatur og en begrenset berøringssensitiv skjerm.

2008 - Desember

Windows Phone: Rekk om hånden om du kjenner noen som har en slik? Tenkte vel det ja.

Microsoft gravlegger Windows Mobile på grunn av hard konkurranse fra Apple og Android. Inn kommer Windows Phone - et helt nytt mobil-OS basert på Windows 8.

2010 Januar og juni

iPhone 4: En knallsuksess. Ikke minst på grunn av App Store.

I januar lanserte Apple sin iPad, sitt første nettbrett og en øyeblikkelig mega-suksess. Seks måneder etter i juni kom iPhone 4, Apples første iPhone i et helt nytt design. Steve Jobs kalte telefonen den tynneste mobilen i verden og den første Apple-telefonen med et frontkamera. iPhone 4 var den Apple-modellen som var lengst i salg. iPhone 4 var å få kjøpt helt fram til tidlig 2014.

2010 - Juli

App store: Burde være velkjent for alle som noengang har spilt Angry Birds.

Apple lanserer App Store. En butikk som lar iPhone-eiere kjøpe og laste ned apper, spill og annen programvare direkte til mobilen.

2010

Android: HTC, Samsung, LG og en drøss med andre begynte å produsere Android-mobiler.

En rekke Android-telefoner fra produsenter som HTC, Samsung, LG og Sony kom på markedet. Mot slutten av året så fantes det hele tre forskjellige versjoner av Android-OS å få kjøpt avhengig av produsenten. Disse var Android Eclair, Froyo og Gingerbread.

2010 - September

Samsung lanserer sitt første nettbrett - Galaxy Tab.

2011  - Februar

Lumia 800: Nokias første Windows Phone.

Nokia annonserer at de fra nå av vil bruke Microsofts Windows Phone -OS i alle framtidige smartelefoner.

2011 - April

Apple og Google: En gang verdens beste venner.

Apple blir verdens største smartmobil-produsent. Globalt så omsetter iPhone for 18.6 millioner dollar. Samsung havner på andre plass med sine 17.5 milloner. Samtidig så saksøker Apple Samsung for å ha «stjålet» patenter fra selskapet.

2011 - Juli

Android tar 43% av det totale smarttelefon-markedet.

2011 - Oktober

Steve Jobs: Apples grunnlegger døde 5. oktober 2011. Han ble 56 år gammel.

Samsung blir verdens største mobilprodusent og  Nokia lanserer sin Lumia 800,  selskapets første Windows Phone. Samme måned dør Apples grunnlegger Steve Jobs og Tim Cook tar over styringen av selskapet.

2012 - Mars

Google lanserer Google Play etter samme model som App Store.

2013 - Mars

Galaxy S4: Denne modellen gjorde Samsung til verdens største mobilprodusent.

Samsung lanserer Galaxy S4 og blir selskapets største suksess noensinne. I løpet av de første seks månedene mobilen var i salg så solgte Samsung svimlende 40 millioner av enheten.

2014 - September

iPhone 6 og iPhone 6 Plus: For første gang laget Apple en telefon så stor at den ikke fikk plass i en hånd. Stikk i strid med Steve Jobs filosofi.

Apple lanserer iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Telefonene har et helt nytt design og Plus-modellen er den største mobilen Apple har produsert. Begge modellene blir en suksess.

2016 - Mai

Microsoft «skalerer ned» Windows Phone. I praksise så betød dette at Microsoft hadde gitt opp Windows Phone for vanlige forbrukere. I 2015 kuttet mobilavdelingen til Microsoft 7800 stillinger og i år meldte The Verge at ytterligere 1850 mått gå. Windows har siden starten av Windows Phone i 2008 slitt med å skaffe seg markedsandeler. Selskapet måtte også tåle sterk ( og til dels rettferdig) kritikk av utvalget og kvaliteten på apper til telefonen. Butikken var full av useriøse aktører, simple kopier av iPhone -og Android -apper og manglet essensielle programmer som Snapchat, Instagram og Tinder. Apper som YouTube og LinkedIn på sin side hadde offisielle apper, men ble ikke oppdatert eller var i beta-versjoner.

2016 - Oktober

Google Pixel: Googles egen smarttelefon. En konkurrent til Samsung og Apple? Bare tiden kan vise.

Google lanserer sin Google Pixel. Den første telefonen som er designet og laget av selskapet selv. Google Pixel skal konkurrere med iPhone 7 og Galaxy S7 og er har i følge Google selv en «revolusjonerende» kunstig intelligens i form av Google Assistant og batteriet kan lades på bare 15 minutter.