Cebit har en lang tradisjon for å vise fram det aller siste innen forbrukerteknologisk nyvinning minst et par år før det blir allemannseie. Men i år så tar messen et steg videre og viser hvordan hjemmene våre vil bli om kun kort tid. For hvordan høres det ut å kunne sitte i sofakroken og fjernstyre alt fra den digitale ( og høyoppøselige) Blu-ray opptakeren til temperaturen inne i kjøleskapet ditt? For det er nettopp dette Cebit 2007 kommer til å handle om, de siste trendene innen «det elektroniske hjemmet».

Alle øyne mot Tyskland

I løpet av noen korte dager er den tyske byen Hanover verdenssentrum for alt forbrukerelektronisk. Den ellers så stille byen mottar i løpet av dagen i dag et enormt antall journalister, utstillere og andre besøkene. Hotellrom er bortimot umulig å oppdrive og både barer, restauranter og drosjenæring gnir seg i hendene.

32 fotballbaner

Messeområdet er på enorme 256.551 kvadratmeter, noe som skulle tilsvare omlag 32 fotballbaner. Og på disse kvadratmetere skal 6059 utstillere fra 77 forskjellige land vise fram et astronomisk antall duppedingser og dingsebomser som sier «bip».

- Dette er det mest ambisiøse prosjektet i Cebits historie, sier Sven-Michael Prüser som er direktør for Deutche Messe. - Dette blir enormt.

Husets "sentral-hjerne"

Microsoft har gått langt i sin visjon om å samle alle underholdningselektronikk i en stor "fellesserver" med produkter som Windows Media Center, Windows Vista, Xbox 360 og Xbox Live. Men software-gigantens spede forsøk blir sannsynligvis bare en liten fotnote i historien etter årets Cebit. For i år er det nettopp «det elektroniske hjemmet» som står i fokus på messen. Teknologiske løsninger og hardware som skreddersyr hjemmene våre i en eneste stor felles styringsenhet, er stikkordet for mange av utstillerne i år. Og enten det dreier seg om å styre underholdningsenheter eller noe så trivilet som å justere temperaturen på termostaten så finner du det i Hanover i år.

Mobil IP-telefoni

Et annet område det er stor fokus på er mobil IP-telefoni. Flere teleoperatører og mobilprodusenter forsøker nå å smelte sammen mobil -og fasttelefoni. Kort fortalt så går dette ut på at mobilen skal oppføre seg som en hjemmetelefon når du er hjemme, mens den blir til en "vanlig " mobiltelefon igjen det øyeblikket du går ut av døra. Utfordringen her er selvsagt å kombinere mobilens "mobile" fordeler med fastelefonens prisnivå.

Vi er der!

I tillegg til disse to satsningsområdene vil sannsynligvis Cebit i år også by på noen små og store overraskelser. Noen nyttig, andre ikke fult så nyttige.

Adresseavisens to journalister Christer S. Johnsen og Tore Røsvoll sitter på flyet nedover til Tyskland mens du leser dette og vil gi deg alt som er verdt å vite om din fremtidige teknologiske hverdag i dagene som kommer.

Foto: JOERG SARBACH / Scanpix
Foto: JOERG SARBACH / Scanpix