Hvis barnet nekter å gjøre som du sier eller sutrer over den minste lille motgang, hva gjør man da? Skal man kjefte, argumentere eller bare legge seg flat og la barnet få viljen sin igjennom? – Velg dine strider, sier psykolog Margit Ekenbark, ifølge Familieprat.no.

Trass er en viktig og naturlig del av et barns utvikling, og det vil komme og gå flere ganger i et barns liv, fra småbarnsårene og helt opp i tenårene.

–  Trass forbindes ofte med noe negativt. Men trassen er egentlig et tegn på at barnet er i en rivende utvikling og at det er inne i en sensitiv fase, forklarer psykolog Knut Halfdan Svendsen, kjent fra TV-programmet Foreldrehjelpen og medforfatter av boken ved samme navn.

- Hjelp barnet mitt raserer huset

- Jeg vil ha barn med henne, men ikke akkurat nå

Kle babyen riktig i vinterkulda

Barnet øver seg på å si nei– Trassalderen er en del av barnets utvikling til det å bli et eget individ med en egen identitet. Det begynner som regel rundt ett- til toårsalderen, når barnet lærer seg å si nei og får en reaksjon på det fra en forelder. Da lærer barnet seg at det har en egen vilje og at det er en egen person, sier Ekenbark og fortsetter:

– Til å begynne med blir det nei til alt, men det er fordi de øver. Da er det viktig at man som forelder markerer når barnet er berettiget til å si nei og gir bekreftelse på det. Det er selvfølgelig også slik at barn oppviser ulike grader av trassighet, og da gjelder det å bestemme seg for hvilke strider man skal ta. Prøv å la være å gå til kamp med barnet, si ikke at du har feil og jeg har rett, sier hun.

–  Grunnen til at vi understreker det nyttige i trassen, er at vi foreldre trenger å ha flere tanker i hodet når vi møter det sterkt trassige barnet. Motstand fra barn er ikke bare et problem, men også en nødvendig væremåte. Den må imidlertid slipes til på en god måte, og det er vårt oppdrageransvar, tilføyer Knut Halfdan Svendsen.

Prøv å unngå situasjoner som trigger barnetMargit Ekenbark forklarer at man selvfølgelig må si ifra hvis barnet er iferd med å gjøre noe farlig, men det er ikke nødvendig å kjefte og argumentere hver gang. Det er viktig å finne en balanse hvor barnet føler at dets følelser og meninger er viktige. Gjør man ikke det, er det lett å havne i en negativ spiral hvor enhver situasjon, som for eksempel påkledning eller det å gå forbi godterihyllen i butikken, alltid betyr krangling.- Å finne en balanse hvor du på forhånd er klar over hvilke diskusjoner du skal ta og hvilke du skal la være, hjelper barnet til å kunne håndtere den egne viljen og til å møte en person som det ikke er enig med. Hvis man som forelder vet at visse situasjoner har lett for å trigge barnet, kan det være lurt å unngå disse mens barnet er på sitt mest trassige.

- Legg en plan for å forebygge trass- Hvordan gjør man dette i praksis?

- I all barneoppdragelse gjelder prinsippet om at én dråpe forebygging er mer verdt en ti liter brannslukningspulver, forklarer psykolog Knut Halfdan Svendsen.

- Den mest effektive måten å forebygge trass på er å fokusere på klare avtaler, respekt, ros, veiledning, tydelige beskjeder og oppmerksomhet på noe positivt du vil at barnet skal gjøre. Hvis du opplever at noen situasjoner gjentar seg, for eksempel ”leggetrass”, ”butikktrass” eller annen ”masetrass”, så må du legge en plan, slik Egon i Olsen-banden gjør.

- Tenk deg at du har en stridig toåring som stadig får deg til å se rødt i kassakøen på grunn av masing om å kjøpe godteri Da kan dere hjemme før handlerunden sette dere rolig ned ved kjøkkenbordet, sier Svendsen.

Han anbefaler deg å si noe sånt som: "I dag skal vi i butikken, jeg trenger din hjelp til å handle!” På forhånd har du tegnet noen epler, en pose havregryn og to varer til på et papir. ”Her er en liste over noe vi kan finne sammen.» Vi skal bare ha det som står på lista. Hvis du hjelper meg, så kan vi bygge legotårn når vi kommer hjem .”

- Alder og modenhet må avgjøre om du vil la barnet komme med sine forslag til hvordan dere skal prøve å få en god felles opplevelse.  Du kan videre si at ”hvis du begynner å mase, så ber jeg deg om å stoppe. Hvis du allikevel fortsetter, følger jeg deg ut av butikken en liten stund. ”, legger han til.

Han mener foreldre noen ganger, i startfasen av en slik læringsprosess, må forlate butikken ved nye avtalebrudd, men det er viktig å formidle til barnet på vei hjem at "I dag ble det vanskelig å få til det vi ble enige om i butikken, men neste gang tror jeg det går bedre".

- Andre ganger vil virkningen av slike treningsrunder komme raskere. Da er det rett hjem å nyte de positive følgene av samarbeidet, avslutter Svendsen.

Les også:

Når partneren ikke vil ha barn lenger

Styrk fruktbarheten med trening

Barnepsykolog en siste utvei

En mor forteller om sin veldig bestemte treåring.- Hver morgen har jeg problemer med å få kledd på treåringen min. Jeg har prøvd alt, vi har lekt, jeg har blitt sint, jeg har lirket og lurt. Noen ganger tar det over en time før vi er ferdige. Jeg blir gal og nærmer meg nervesammenbrudd. Er det noen som kan hjelpe? skriver hun.Margit Ekenbark råder den fortvilte moren til å bryte mønsteret.- Det er kanskje på tide å flytte over ansvaret på en annen, kanskje kan partneren din ta hånd om morgenrutinene noen dager? Det er ingen grunn til å se det som at du har mislyktes, det er heller et tegn på at du forstår barnet ditt.Hvis ingenting annet hjelper finnes det barnepsykologer over hele landet, som kan gi akkurat din familie de rette rådene.

Artikkelen er skrevet av Familieprat.no.