Les hva lege og spaltist i Aftenposten Junior, Elisabeth Eggen, svarer. Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior — Norges eneste avis for barn og unge.

Om sommeren går vi i shorts, løper mye og suser av gårde på sykkel. Da er det lett å falle og slå seg.

Huden tåler mye

På legevakten har jeg sett utrolig mange barn med sår og kutt. Huden vår tåler mye og er heldigvis tykk og elastisk. Men om vi skraper oss hardt, eller treffer en spiss kant, så blir det hull på huden. Når huden blir skadet, sender nerveledningene AU-beskjeder til hjernen.

Elisabeth Eggen, lege Foto: Morten Uglum

Kroppen ordner opp

Mange voksne begynner å stresse rundt når man får sår. De tenker kanskje man må vaske med ditt og datt, eller at man må ha spesielle salver eller plaster på såret.

Kroppen er heldigvis veldig god på å ordne opp selv. Den lager et eget plaster – som heter skorpe! Skorpen er blod og gjennomsiktig kroppsvann som størkner og beskytter såret mens det gror under.

Ikke pille på skorpen

Vaktmesterceller kommer og rydder opp det som er ødelagt, og hudfabrikkceller lager ny hud. Derfor skal man ikke pille på skorpen – for da må jo vaktmesterne og fabrikkene begynne på nytt!

Kroppen er så flink at akkurat når såret har grodd ferdig, så faller skorpen av helt av seg selv.

Må man vaske såret?

Hvis man ser grus og jord i såret, må det vaskes bort. Hvis ikke, kan det gro dårlig eller ligge bakterier i såret. Man kan vaske med helt vanlig lunkent vann fra springen, og gni med hånden eller med en klut. På legevakten må vi noen ganger skrubbe bort grus med tannbørste! Men da får man først på bedøvelsessalve. Og vi bruker ikke tannkrem.

Er det lurt med plaster?

Så lenge plasteret er tørt og rent, så er det fint, for det passer på den supre skorpen. Men det blir ofte liggende møkk og svette eller badevann inne i plasteret, så derfor mener jeg at det er bedre uten.

Kan jeg bade?

Så lenge du ikke nettopp har limt såret eller sydd hos legen, så kan du helt fint bade!

Les flere spørsmål og svar fra Junior: