Prins William og hertuginne Kate har allerede valgt navn til sin nyfødte datter som ble født lørdag.

Men ingen andre får vite det før prinsen personlig har informert dronning Elizabeth, skriver britiske medier, ifølge NTB.

Spekulasjonene har gått høyt i Storbritannia om hvilke navn den lille jenta får. Alice, Charlotte og Victoria er blant favorittene.

Mange tipper også at prins William vil kalle datteren opp etter sin mor, prinsesse Diana. Elizabeth er også hypping nevnt, som en hyllest til oldemor, dronningen. Det eneste som er sikkert, er at hun får flere navn, slik den kongelige tradisjonen er.

Holder en knapp på Victoria

Navneforsker Ivar Utne holder en knapp på Victoria, Victoria Alexandra Diana.

– Victoria fungerer godt på norsk. Navnet var mye i bruk for 100 år siden, og kan bli veldig populært nå framover. Victoria er populært i mange land nå. Det har også to vokaler inntil hverandre, noe mange liker nå, sier han.

Ifølge den britiske avisen Daily Mail skal prins William møte dronningen mandag for å fortelle hvilke navn det nyeste tilskuddet til den britiske kongefamilien får. Det opplyser kilder ved det britiske hoffet til avisen.

Les også:

Har du valgt et trendnavn?

Navnetoppen 2014

De eldste og de yngste navnene

Svensk unntak

Utne sier at navngivingstradisjonene er ganske strenge for kongelige mulige tronarvinger, og at det første navnet som regel finnes i landets regenttradisjon – altså at kongelige før dem har hatt det navnet. De fleste europeiske kongehus holder seg til slik navngivning.

INGEN NAVNEBØLGE: Ifølge navneforskeren ble det ikke noen stor navnebølge her til lands av storebror prins Georges navn. Han heter for ordens skyld George Alexander Louis. Foto: Alastair Grant

– Unntaket er Sverige hvor de har Estelle. Der har de brutt med kongelig skikk for en tronarving. Men de har valgt et navn som passer inn i familiens tradisjon med å velge franske navn, sier han.Det er ofte tronarvingene som får oppmerksomhet, men så får man ikke med seg hva søsknene heter. Mange har dessuten i mangel på etternavn fått en hel rekke av fornavn som kan være gode navneforslag. Det er mange godt gjemte navneskatter som kan passe både de som liker tradisjonelle navn, og de som vil være litt mer eventyrlystne i navnevalget.

Som regel er det kombinasjonen av flere navn og sjeldne navn som gjør at de høres kongelige ut. Navneforsker Ivar Utne

Kongelig navn eller kongelig navngiving

Oppkalling er viktig i kongelige kretser, så gir du barnet ditt fire fornavn hvorav minst ett er direkte oppkalling av noen i rett linje fra slektstreet, er du på god vei til å få et navn som lyder kongelig.

STRENGT: Navneforsker Ivar Utne sier navngivingstradisjonene er ganske strenge for kongelige mulige tronarvinger. Foto: Universitetet i Bergen

Eventuelt kan du heller bruke fornavn som er populære i kongelige kretser. Et annet alternativ er å velge en norsk-klingene variant av navnet – for eksempel Filip i stedet for Felipe eller Mathilde i stedet for Mathilda.– Det er ingen absolutt grense for hvor mange navn du kan gi barnet ditt her til lands, men i praksis går grensen ved seks-sju navn, avhengig av lengden på dem. De fleste trenger vel ikke flere fornavn enn det heller? Mange fornavn i navn rekke høres kongelig ut, men som regel er det kombinasjonen av flere navn og sjeldne navn som gjør at de høres kongelige ut, påpeker Utne.

Han er enig i at mange kongelige navn høres rare ut. Det mener han skyldes at man ofte bruker navn fra andre kongehus i navnerekken. Dermed blir det navn som hver for seg er ganske vanlige i hvert av landene, men som sammen blir ganske spesielle.

Vanlige navn du ikke visste var kongelige

Er ikke kongelig det første som slår deg når du hører navn som Ronny eller Emma? Vel, det er i hvert fall navn som kongelige i Europa har valgt til sine søte små.

Selv om de ikke selv nødvendigvis skal vokse opp til å bli konger eller dronninger, vil de omgås i kongelige kretser. Så kanskje kan du si at du har valgt de kongelige navnene Emma, Sofie, Noah og Marcus til barna dine?

Eller er det kanskje heller et tegn på at kongelige også er vanlige mennesker, som liker de samme navnene som alle andre. Og kanskje ikke trenger å være så bekymret for at barnet blir nok en Alexander eller Emma i klassen?

Kreative monarker

Det kan godt være at det er strenge regler for navngiving i kongelige kretser, men med så mange fornavn, gir det også rom for litt mer uvanlige navn.

I Danmark har guttenavnet Minik sneket seg inn som det tredje fornavnet til prins Vincent, mens søsteren Josephine har Ivalo som tredje navn. Begge navnene er fra Grønland, som tilhører Danmark.

– Det er tronarvingene som får de mest tradisjonelle navnene. Kongelige som ikke skal arve tronen står mye friere. Det ser vi jo med familien Behn som har vært mer kreative enn folk flest, sier Utne.

Les også:

20 gale reaksjoner på navnevalget

Velg et naturnavn til babyen

Artikkelen er skrevet av Babyverden