I fjor var det aller flest som ble kalt Olivia og Lucas/Lukas, viser den ferske navnestatistikken fra Statistisk sentralbyrå. Det er første gang Olivia ligger helt på topp på landsstatistikken.

494 ble kalt Lucas/Lukas og 366 ble kalt Olivia i 2023. Lucas har ligget på listen i 17 år, mens Olivia har ligget på topplisten i ni år.

Emma ligger på en god annenplass, samme plassering som i 2022, mens Noah/Noa som lå på første i 2022 er nede på en annenplass.

Se topp-ti-listen litt lenger nede i saken. Se også listene over regionale forskjeller og søk i topp 50-oversikten.

Noen nykommere

Den nye listen viser noen forskjeller fra fjoråret, for jentene har Alma og Ada kommet med, og har dyttet ut Iben og Frida. For navnet Alma er det ifølge SSB en historisk debut, og aller første gang det er med på topplisten. Alma var ganske vanlig på begynnelsen av 1900-tallet.

For guttene er Elias, Casper og Teodor nye navn på topplisten, og de dyttet ut William, Filip og Aksel fra 2022.

En fellesnevner for de ti mest populære jentenavnene er at alle bortsett fra Sofie ender på bokstaven A.

– Dette er en trend vi har sett over mange år, at navn med vokaler og lite konsonanter øker i popularitet. Spesielt dette med A-endingene er en tydelig trend. I år ser vi enda tydeligere at toppnavnene for jentene nesten utelukkende ender på bokstaven A, sier Anders Sønstebø i pressemelding. Han er seniorrådgiver i seksjon for befolkningsstatistikk i SSB.

Topp ti jentenavn i 2023

 1. Olivia

 2. Emma

 3. Ella

 4. Leah/Lea

 5. Sofie/Sophie

 6. Nora/Norah/Noora

 7. Sofia/Sophia

 8. Maja/Maia/Maya

 9. Alma

 10. Ada

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Topp ti guttenavn i 2023

 1. Lucas/Lukas

 2. Noah/Noa

 3. Isak/Isac/Isaac

 4. Oliver

 5. Kasper/Casper

 6. Elias

 7. Emil

 8. Jakob/Jacob

 9. Oskar/Oscar

 10. Theodor/Teodor

Kilde: Statistisk sentralbyrå

– Overrasket over raske endringer

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen sier han er overrasket over at Nora og Jakob har falt såpass langt ned på listene. Begge hadde førsteplass i 2022 og ramlet til henholdsvis 6. og 8. plass i 2023.

– Jeg hadde nok ventet at så stødige navn på topp ville rykke litt saktere nedover, sier Utne.

Han er også overrasket over at Lucas har kommet opp igjen.

– Jeg regnet med at det var på vei ned, fordi det først og fremst var innom toppene for rundt 10–15 år siden, og har stått svakere etter det, sier han.

Men årets toppnavn er han ikke overrasket over, i alle fall ikke Olivia som han selv hadde tippet som nummer én.

– Noah tippet jeg som førsteplass for guttene, men det ble andre. Begge navnene har vært på vei opp i Norge i flere år, og de står veldig sterkt i mange andre land. Det er del av en internasjonal trend, forteller Utne.

Likevel synes han det er litt spesielt at navn med såpass lite gammel norsk tradisjon kommer på topp. Mange av navnene blant ti på topp er mye brukt i landene rundt oss og i USA.

– Det vil nok si at foreldre er mye inspirert av lyder og er ganske internasjonale for tiden, tror han.

Ivar Utne er navneforsker ved Universitetet i Bergen. Foto: Privat

Ivar Utne er navneforsker ved Universitetet i Bergen. Foto: Privat

I Oslo er det Hennie som ruver på toppen for jentene.

– Det overrasker litt. Men navnet har den godt likte N-en. Og opphavlige engelske kjæleformer er godt likt nå, blant annet navn som var i bruk hos oss tidlig på 1900-tallet, sier navneforskeren.

Topp 50 jente- og guttenavn

Under kan du søke i topp 50 for å se på flere navn og sjekke om navnet du har eller navn i familien ligger på den listen og hvor mange som fikk navnet i 2023.