I 30 år har Gerd Kristiansen kjempet for rett til hele stillinger. Da hun overtok som LO-leder for en knapp måned siden, erklærte hun at hennes viktigste jobb er kampen mot deltid.

Det handler ikke bare om å ha en jobb å leve av, men hele samfunnets behov for arbeidskraft.

- Vi har bruk for alle i arbeidslivet. Nå importerer vi arbeidskraft for å holde hjulene i gang. For hver eneste en som jobber deltid, er det et behov for en hel stilling, sier Kristiansen.

Denne våren har deltidsdebatten ikke bare handlet om kvinner som ufrivillig må jobbe redusert. En rekke kvinner har forsvart retten til å velge å være hjemme med barn fremfor å jobbe.

Tidsklemma får skylden.

Kristiansen synes dette er en lei trend.

Mye tid med barna

- Inga Marte Thorkildsen sa i vår at det å være hjemme med barn ikke er like verdifullt som å jobbe. Er du enig?

- Samfunnet er tilrettelagt for at hele den voksne befolkningen skal være i arbeid full tid: Vi har full barnehagedekning, SFO, heldagsskolen. Det er en årsak til det: Nemlig behovet for arbeidskraft. Man forsaker noe ved å gå i full jobb, men man er ikke på jobb mer enn 37,5 time pr. uke. Det er bare litt over ett døgn til sammen. Totalt sett har man mye tid med barna sine, sier Kristiansen.

I en kronikk i Aftenposten ble retten til å være hjemme kalt vår tids kvinnekamp. «Vi er så likestilt som det er mulig å bli. Nå kan vi ta tiden med barna tilbake», skrev artikkelforfatteren.

Konfrontert med dette blir Kristiansen taus.

- Skal jeg orke å kommentere det? Vi er bare på jobb 37,5 timer i løpet av en uke! sier hun.

- Hvorfor har ikke mannfolk det på samme måte? Vi forholder oss til et kjønnsrollemønster som samfunnsmessig sett burde vært passert, sier Kristiansen.

Hun mener argumentet om morsinstinkt er blitt til et hinder for likestillingen.

- Man bruker morsrollen som unnskyldning for å være den som tar hovedansvar for barna hjemme. Når ammingen er over, burde det være like naturlig for far å ta ansvar som det er for mor. Vi opplever at noen menn ber om å få lov til å ta omsorg og ansvar. Det viser at vi kvinner bruker morsrollen til å hegne om et revir, sier Kristiansen.

Delta i debatten. Kommenter nederst i saken.

- Høyre vil ha kvinner til kjøkkenbenken

Under vårens debatt forsvarte særlig Høyre og KrF at kvinner velger å være hjemme fremfor å jobbe. Linda Hofstad Helleland (H) mente likestillingsminister Thorkildsen var kvinners verste fiende.

- Det forundrer meg at Høyre, som utgir seg for å være et ansvarlig parti, prøver å få kvinner tilbake til kjøkkenbenken. Skal de sitte i posisjon og føre en politikk der halve befolkningen skal velge seg bort fra arbeidslivet? Da kommer de til å få problemer, kommenterer Kristiansen.

Hun presiserer at hver må få ta sine valg, men det bør være bevisste valg. LO mottar hyppig henvendelser fra kvinner som tror de kan pensjonere seg når de runder 62, men som ikke har inntjent nok pensjonspoeng.

- Mange er ikke klar over hva det betyr å jobbe deltid opp mot pensjonsrettigheter, opp mot hva som skjer hvis man blir stående alene med forsørgeransvar. Vi hviler på deltidskulturen uten å tenke på hva det vil si for den enkelte eller for den enkelte arbeidsplass.

- Arbeidsgivere er feige

For også arbeidsgivere må ta ansvar: Kristiansen er forbauset over at ikke flere finner løsninger som legger til rette for heltidsstillinger. Hun stiller seg undrende til at så mange tror at det er arbeidsmiljøloven eller tariffavtalene som gjør det vanskelig å få vaktlister til å gå opp om man ikke har mange små stillingsbrøker å dele dem på.

- Det er bare unnskyldninger, det stemmer jo ikke, sier hun oppgitt.

Ifølge Kristiansen er det ingenting i arbeidsmiljøloven som tilsier at man ikke kan jobbe annenhver helg:

- Både loven og avtalene gir masse fleksibilitet. Arbeidsgiverne er feige så det holder. Jeg tror ikke det blir så himla mye leven om de tør å ta tak i dette.

Hun har liten forståelse for helseansatte som klager over å måtte jobbe helger og kvelder:

- Når man går inn i yrket vet, man at det må gjøres en jobb døgnet rundt. Jeg får mye kjeft for å si det, men det er en selvfølge at man må stille på jobb når arbeidsgiver trenger det, sier LO-lederen.

--

FAKTA:

*Av de 2,5 millionene som har jobb i Norge, arbeider 690 000 deltid. Av disse sier 448 000 at de har deltidsarbeid som «sin hovedsaklige virksomhet», resten er for eksempel studenter med bijobb.

*Av de deltidsansatte er 67 000 undersysselsatte, det vil si at de ønsker større arbeidstid.

*Av disse 67 000 er 48 000 kvinner.

*Om alle disse fikk jobbe så mye de ønsker, tilsvarer det 24 000 heltidsjobber.

Kilde: SSB, Arbeidskraftundersøkelsen 2013