Drømmer du om en egen iskremfabrikk på kjøkkenet? Det er en rekke iskremmaskiner på markedet.

Foreldre & Barn-redaksjonen har testet sju av de nyeste og mest solgte maskinene.

Hvor enkle er de i bruk? Hvordan smaker isen? Selv med samme røre får isen ulik konsistens og smak, og det er ikke nødvendigvis slik at de dyreste er de beste.

Lett og luftig vinner

Maskinene F&B har testet kan deles inn i to kategorier: De som kjøler ned ismassen ved hjelp av et innebygd kjøleelement, og de som har et løst element som må kjøles ned i fryseren først.

Fordelen med maskiner med innebygd element er at du kan lage is med en gang. Ulempen er at de tar stor plass på kjøkkenbenken.

SE TESTEN NEDERST I SAKEN

Testvinneren er Wilfas iskremmaskin.

Den er veldig lett å sette sammen og bruke.

– Denne maskinene gir muligheter for en spontan isfest, fordi den har innebygd kjøleelement, sier Tjodunn Dyrnes, tester og tidligere redaktør i Foreldre & Barn.

Det er bare å trykke på knappen, så er isen ferdig på en time. Maskinen består av tre deler som er enkle å rengjøre.

Den ferdige isen er lett og luftig, og den smaker godt. Wilfa er dessuten den billigste av de tre maskinene med innebygd kjøleelement.

– Dette er min favoritt. Den er minst av de med innebygd kjøleelement. Den er elegant og enkel å bruke, og den bråker minst av kompressormaskinene. Isen blir myk og luftig uten krystaller og fet smak, sier den matglade tobarnsmammaen Elna Høyer-Dahl.

Gir nok is til hele familien

Homelines iskremmaskin Mie er en god nummer to:

– Den gir nydelig is både i konsistens og i smak. Funksjonen for forlenget kjøling etter at isen er ferdig er genial, så slipper du å passe på, sier tobarnspappa og iselsker Knut Bjørheim.

Maskinen har en unødvendig liten påfyllingsluke for røra, og den er litt plundrete å sette sammen, men ellers er den lett å bruke og vaske.

Philips' maskin er best av maskinene med kjøleelement som du må fryse ned før du kan lage is.

Den får pluss for stor bolle, som gir nok is til hele familien. Maskinen bråker også minst, og kjøleelementet, som plasseres inne i bollen, tar liten plass i fryseren.

– Selve isen oppleves som noe mindre luftig enn vinneren, men er likevel mer enn god nok, sier Elna Høyer-Dahl.

Smelter fort

Invite iskremmaskin får minst poeng i testen. Den er lett å sette sammen og har stor bolle som gir store porsjoner. Minuset er at hele bollen må fryses, og den tar stor plass.

Denne ismaskinen bråker også mest, og den gir luftig, men litt for løs is, som smelter fort.

Morsom, men ubrukelig

Chillfactor Ice Cream Maker ville ha vært testens taper dersom vi hadde sammenlignet den med de andre produktene i testen.

Den selges som en iskremmaskin, men siden den er helt manuell, har vi valgt å ta den ut av testen, men likevel presentere den.

Barna elsker den fordi den er morsom og ser ut som en stor iskrem, men den er tungvint i bruk, fordi du selv må klemme med hendene for å få is.

Chillfactor er litt artig første gangen, men det er mye jobb for lite is. Den måtte helst ligge 12 timer i fryseren først for i det hele tatt å få noe som ligner på is. Selv da ble isen klumpete og fet. Mer slusj enn is.

Salgssjef Roar Dyve i Carl Myklestad AS, som selger Chillfactor, sier han forstår at F&B tester den som en iskremmaskin, men at den ikke er ment å være det.

Det gjenspeiler også prisen på kr 149.

– Ice Cream Maker er ment å være et positivt produkt for barn, som gjennom eget initiativ skal finne gleden av å lage noe selv. Ferdig volum skal dekke en mengde produkt som er tilpasset én servering, sier Dyve.

Forberedelser kreves selvfølgelig på linje med det man må gjøre for å lage is i en iskremmaskin.

– Når det gjelder nedfrysing, stemmer det at behovet for tid kan variere, fordi det er stor forskjell på frysere. Vi har selv testet dette og latt oss overraske over ulike resultater, sier Dyve.

Om testen:Foreldre & Barn har testet sju iskremmaskiner. All maskinene er testet hver for seg av fire medlemmer av redaksjonen, ut fra samme kriterier og oppskrift.BrukervennlighetHvor enkel er den å sette samme og bruke? Er det få eller mange deler? Går den stille, eller bråker den?RengjøringHvor lett er det å rengjøre maskinen? Må delene vaskes for hånd, eller kan de vaskes i maskinen?TidHvor lang tid tar det å lage isen?Konsistens og smakHvor luftig er isen? Det viktigste når du skal lage is, er at maskinen klarer å røre inn nok luft i isrøren samtidig som den kjøles ned.Blir det for lite luft, blir isen tung og får fet smak – nesten som frossen fløte. Er den luftig og fin, blir den lett i smaken og passe myk. Selv om alle maskinene er testet med samme isrøre, varierer resultatet, særlig i isens konsistens. Løst eller innebygd kjøleelement?Maskinene med løst kjøleelement må du kjøle ned i fryseren over natten. Når du er ferdig med isproduksjonen, må elementet fryses på nytt før du kan lage mer is.Fordelen er en enkel og billig maskin som tar liten plass. Med innebygd frysefunksjon kan du lage så mange runder is du orker, og det er lettere å få is med bra konsistens. Ulempen er at de er store og dyre.

HER ER TESTEN:

Wilfa iskremmaskin ICM-C15 fra komplett.com

TERNINGKAST 6

Veil. pris: 1690

Les hele testen

Homeline iskremmaskin «Mie» fra komplett.com

TERNINGKAST 5

Veil. pris: 1795

Les hele testen

Philips iskremmaskin HR2304 fra expert.no

TERNINGKAST 5

Veil. pris: 699

Les hele testen

DeLonghi ICK5000 iskremmaskin fra komplett.no

TERNINGKAST 4

Veil. pris: 2590

Les hele testen

OBH Nordica 6623 iskremmaskin fra Expert og Elkjøp

TERNINGKAST 4

Veil. pris: 299

Les hele testen

Invite iskremmaskin fra Jernia

TERNINGKAST 4

Veil. pris: 299

Les hele testen

Chillfaktor Ice Cream Maker fra Elkjøp

TERNINGKAST 2

Veil. pris: 149

Les hele testen

Les mer:

Denne isen kan du og barna spise så mye dere bare vil av

Den beste isen lager du selv

La barna få så mye is de bare orker

OPPSKRIFTEN:

Dette er oppskriften på vaniljeis vi brukte i testen.

  • 1 vaniljestang

  • 3 eggeplommer

  • 150 g sukker

  • 2 dl melk

  • 2 dl kremfløte

Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene.

Ha dem i en kjele med melken, og varm opp til kokepunktet.

Ta av kjelen, og la det kjøles i noen minutter.

Pisk eggeplommer og sukker kraftig.

Hell i fløte- og vaniljemelken, og bland godt.

Sett til kjøling, slik at røren er helt kald før du bruker iskremmaskinen.

Du kan doble porsjonen til de største iskremmaskinene.

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no