Lotto-reklamen lokker med over 300 millioner kroner i førstepremie og fra sidemannen i sofaen hører jeg:

- Vinner jeg, da river vi huset og bygger et nytt.

Han fortsetter:

- Og mens det nye bygges, da kjøper vi et hus som vi bor i midlertidig. Tenker det vil koste cirka 15–16 millioner.

Klokka er mye, men drømmene er i startfasen og ordstrømmen ustoppelig:

Det nye huset skal bygges i stein. Ja, aldri mer skal vi leie en lift for å male gavlveggen eller balansere malerspann og pensler mens vi klatrer opp doble stiger. Torvtak lanseres som en mulighet, og antall etasjer begrenses til to. Men slapp av, kjære naboer. Vi sender ingen søknad til byggesakskontoret. Her er ingen premie kommet inn på konto, med unntak av noen små summer som vi vant i det årlige «skattelotteriet».

Den summen vil forsvinne i det daglige sluket, kanskje med to unntak. Jeg ønsker meg nemlig ei golvlampe. Ei lampe som gir delikat leselys når jeg kryper opp i sofaen og tar meg tid til å lese bøkene som jeg lenge har fått anbefalt. Jeg har siklet etter denne lampa lenge. Og når jeg sitter der i sofaen, skal veggen bak meg ha fått en ny, delikat farge. Den skal bli fresh og bringe ny energi i rommet. Det blir fint etter en lang vinter.

Det beste av alt er at jeg ikke trenger en milliongevinst for å realisere dette. Jeg trenger bare en malerkost, maskeringstape, den rette fargen og motivasjonen til å få jobben gjort. Og jeg er motivert. Jeg får energi av at snøen kjemper en håpløs kamp mot vårsola utenfor husets nyvaskede vinduer. De hvite flekkene med skitten snø blir mindre og mindre, og det er snøfritt der som utemøblene skal stå. Og sannelig ser det ut til at hekken mot veien har overlevd tyngden av brøytekanten også.

Miraklenes tid er ikke over, og i så måte er våren perfekt for prosjekter. Jeg velger meg de små prosjektene og er innstilt på at de neste dagene så skal det males. Og jeg skal kjøpe lampa mi snart. Jeg innrømmer at det hadde smakt med en milliongevinst i Lotto, men en liter maling med riktig farge kan definitivt gjøre susen også.