Jim mener den planlagte visningen bare var tull

Forbrukerombudet mener han og rundt 20 andre med kan være utsatt for bedrageri.

Jim Sandberg betalte for annonsering på tomter.no på grunn av tilbudet om en visningstur med interesserte kjøpere. - Jeg ville gjerne være med på turen selv, og purret noen ganger på e-post om når den skulle være. Men jeg har aldri hørt noe, sier han. 

Saken oppdateres.

- Jeg ble fortalt at en gruppe på 15–20 potensielle kjøpere skulle på visning i tomteområder langs kysten her. Visningen skulle holdes om et par uker. Derfor burde jeg betale raskt dersom de skulle legge turen om min tomt, sier Jim Sandberg.

Han er én av over 20 tilfeldige personer Aftenposten har snakket med, som forteller den samme historien.

I fjor vår la Sandberg ut en annonse på Finn.no for å selge to hyttetomter på Grepan i Tjøme kommune. Han ble kontakter av Olaf Rudolfsen, som driver nettstedet tomter.no.

Sandberg betalte rundt 3700 kr for en annonse på nettsiden. Det var det muntlige løftet om visningstur som var årsaken til at han valgte å kjøpe tjenesten, sier han.

- Han fortalte at han i lang tid hadde arrangert visninger med stor suksess. Men den planlagte visningen i mitt område var bare tull, sier Sandberg.

Sandberg hørte aldri noe om visningen i etterkant av betalingen. Da Sandberg spurte over e-post om den ble gjennomført, fikk han ikke svar på spørsmålet.

- Jeg oppfatter det som bedrageri. Men beløpet er lavt nok til at folk ikke orker å lage noe bråk. Man går ikke til advokat for 4000 kroner, sier Sandberg.

Hundrevis annonser

Nettsiden tomter.no har godt over 600 annonser, i hovedsak for fritidstomter, men også for hytter og andre typer tomter. Aftenposten har ringt et tilfeldig utvalg personer over hele landet som har annonse på nettsiden. Omtrent samtlige forteller det samme. De ble lovet en visningstur med interesserte kjøpere dersom de betalte for annonsen. I etterkant hørte ingen om visningen. Ingen har heller fått solgt tomten gjennom tomter.no.

På nettsiden står det at de har opp mot 18.000 besøkende hver dag.

«Vi har så stor pågang fra brukere av portalen tomter.no som nå gir oss muligheten til å garantere at tomten blir solgt.»

LES OGSÅ: Butikkjeder granskes for falske salg

- Flere biler skulle komme

21 av de 24 personene Aftenposten har snakket med forteller at de valgte å betale for annonseringen på nettsiden. To ønsket ikke å betale, og én forteller at han ikke var klar over at annonsen lå der. De forteller å ha blitt kontaktet i tidsrommet fra 2007 og frem til i dag. De oppgir å ha betalt fra 1500 kroner til 10 000 kroner, avhengig av når og antall tomter de skulle selge. De fleste har betalt 3700 kroner, viser fakturaer.

- Han ringte en onsdag og fortalte at visningen var på fredag. Tre-fire biler skulle komme. Derfor burde jeg forte meg å betale, noe jeg gjorde, forteller Ole Aspedokken.

Ingen interesserte har tatt kontakt etter at annonsen for tomtene i Buskerud ble lagt på tomter.no i fjor.

- Visningen var bare juks og bedrageri. Jeg har ringt opp igjen et par ganger for å høre hva som skjedde. Han fortalte at han skulle undersøke hvorfor det ikke kom noen, men han ringte meg aldri tilbake, sier Aspedokken. Han tok i etterkant kontakt med politiet.

- Jeg ble fortalt at dette kom jeg ingen vei med, sier han.

I 2003 ble Rudolfsen anmeldt av NRK for forsøk på bedrageri og villedende markedsføring. Rudolfsen har jobbet som TV-produsent blant annet for Dagsrevyen, Brennpunkt og Norge Rundt i NRK. Ifølge VG viste han til denne bakgrunnen da han ba flere bedrifter om opptil 150 000 kroner for produksjonsstøtte. Bedriftene fortalte at de enten ble lovet at programmene skulle sendes på NRK eller at Rudolfsen var i dialog med NRK om å sende dem. Saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling. Rudolfsen ble svartelistet av NRK, TV2, TV3 og TVNorge.

LES OGSÅ: Anklager Skeidar for prisjuks

Kjenner seg ikke igjen

Olaf Rudolfsen sier at han ikke kjenner seg igjen i at han skal ha lovet visninger mot betaling for en nettannonse.

- Jeg kan ikke huske å ha lovet noe som helst utover hva som er realiteten for nettsiden. Det du forteller, er tatt ut av virkeligheten, sier Rudolfsen etter å ha blitt fortalt om kundenes historier.

- Jeg har aldri lovet visninger. Jeg har fortalt at vi har hatt visninger, og at vi kommer til å ha visninger, sier han.

Rudolfsen understreker at alle kunder er blitt tilsendt en ordrebekreftelse, hvor det står beskrevet hva de betaler for.

- De betaler ene og alene for annonseplassen de kjøper hos tomter.no.

- Har du fortalt at dersom de betaler for annonsen, blir deres tomt inkludert i en planlagt visningstur?

- Nei. Dersom de betaler, så får de presentere hva de har til salgs på tomter.no.

- Har ikke antallet

Han forteller at nettsiden ble lansert for seks-syv år siden.

På spørsmål om hvor mange visninger de har holdt, svarer Rudolfsen først at han ikke har oversikt over det.

- Vi har prøvd oss på det, men det fungerer ikke helt. Vi har hatt problemer med å få oppslutning rundt det.

Senere sier han:

- Vi har hatt masse turer med arrangert opplegg.

- Hvor mange turer?

- Det har jeg ikke tall på.

- Får det de betaler for

Rudolfsen understreker videre at visningsturene er en gratistjeneste.

- Det står ingen steder at de betaler for en visning, og jeg har aldri tatt betalt slike turer, sier han.

Han forklarer at salgsgarantien de gir innebærer at annonsen blir liggende gratis på nettsiden utover perioden de betalte for, helt til tomten er solgt.

- Mener du at folk har fått hva de betaler for?

- Ja, til de grader. Jeg har mange annonser som har ligget i lang, lang tid gratis på nettsiden. Jeg prøver så godt jeg kan å være hyggelig.

På spørsmål om NRK-anmeldelsen mot han i 2003, sier Rudolfsen at det ikke var hold i beskyldningene mot ham.

- Bør vurdere anmeldelse

- Det er veldig trist at noen tilsynelatende lurer folk for penger på denne måten. Dessverre er det ikke uvanlig, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Hun mener historiene til personene Aftenposten har snakket med kan tyde på at de er utsatt for bedrageri.

- Dersom man har mistanke om det, bør det anmeldes til politiet. Har forbrukerne blitt bedt om å betale for tjenester som han egentlig ikke har, er det ulovlig virksomhet. Dersom det er en vanlig næringsdrivende som ikke oppfylt alt han har lovet, så er det en mangel i avtalen. Da kan man ha rett på å få tilbakebetalt deler av eller hele summen, sier hun.

Å få tilbake penger, tror hun imidlertid kan være vanskelig.

- Vedkommende kan være vanskelig å få tak i, eller ikke ha penger til å betale tilbake. Å ta saken til retten, kan være kostbart i seg selv. Derfor anbefaler vi alltid forbrukerne å unngå forskuddsbetalinger når man er usikre på hvem man handler med, sier hun.

Mange lignende historier

Nergård sier Forbrukerombudet kjenner til mange lignende historier

- Vi hører ofte om personer som blir kontaktet, på sms, telefon eller e-post, etter å ha lagt ut annonser på finn.no. Det typiske er at de ønsker forskuddsbetalt for tjenester eller varer som de ikke har, sier hun.

Når man kjøper tjenester hos nettsider, anbefaler Nergård å sjekke hvem som står bak siden, og videre om dette er en ekte person og om personen befinner seg i Norge.

- Da er det lettere å komme i kontakt med vedkommende dersom en senere vil kreve tilbake penger, sier hun.

- Søk også alltid på nettet etter firmaet eller personen for å se hvilke erfaringer andre kunder har hatt, legger hun til.

På forsiden nå