- Vi har vært på 15-20 visninger, og i fire-fem budrunder. Enten har leilighetene vært for dyre i forhold til hva vi kunne få i lån, eller for dyre i forhold til det vi mente de var verdt, sier Sebastian Lystad.

Lystad (27) og kjæresten Anine Dregan gjennom fire år kjøpte sin første leilighet på Frogner i Oslo i midten av september. De begynte å lete etter bolig i mai.

- Mange sier at vi har vært heldige med leiligheten, jeg føler at vi har gjort et lite kupp, sier Lystad.

Leiligheten de kjøpte i en gammel klassisk bygård hadde prisantydning på 3,1 millioner kroner, men ble deres for 3 millioner kroner. Det er to rom over 57 kvadratmeter, god takhøyde, og omtrent ti år gammelt bad og kjøkken. Lystad sier de ikke hadde råd til nyoppusset, men kan vurdere å fikse litt etter hvert.

- Positivt for førstegangskjøpere

Førstegangskjøpere har en fordel akkurat nå, når det er et roligere marked, mener Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

- De slipper den usikkerheten som de som har noe å selge har. Tvert imot kan førstegangskjøperne nyte at de kan ta kjøpet mer med ro, sier Warloe.

- Det er færre på visning, og roligere budrunder. Noen steder ser vi også at det er kun én kjøper i budrunde, sier Warloe.

Hun tror mange kan bli fristet til å vente på prisfall i markedet, men kan ikke garantere for hvilken vei prisene vil bevege seg fremover.

- Boligkjøp er en langsiktig beslutning, å «time» veldig, er kortsiktig tankegang for å maksimere fortjenesten. Man risikerer å møte alle som ventet, i budrunde i januar. Når markedet blir mer usikkert, kan det typisk skje at det stopper litt opp, da får man mindre å velge i, sier Warloe.

Kjøper og selger i samme marked

- Jeg hadde egentlig ingen spesiell formening om boligmarkedet, men det har vært en enorm vekst. Man kjøper og selger i samme marked. Vi kan spare opp vesentlig egenkapital, det er fordelen med å komme inn på markedet, sier Sebastian Lystad.

- Er dere redde for å kjøpe på topp?

- Jeg har ikke troen på uttrykket «på topp», i alle fall ikke i det området vi har kjøpt. Jeg tror ikke det snur fullstendig, men kanskje det flater litt ut?

Warloe i Nordea synes det er usikkert, og vanskelig å spå, om man kjøper på topp hvis man kjøper første leilighet nå.

- Nordeas forventning fremover er en liten nedgang i 2013 og 2014 – noen få prosentpoeng tilbake. Det kan like gjerne være et godt tidspunkt nå, med færre kjøpere per objekt, sier Warloe.

Hennes viktigste råd er å «ha på de lange brillene», å kjøpe en bolig som skal dekke behovet flere år frem i tid.

Boligfall i september

Tirsdag denne uken presenterte Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) boligprisstatistikken for september. De viste at det over hele landet var et prisfall på 1,4 prosent.

Det er en sterkere nedgang enn det normalt pleier å være i september. Sesongkorrigert nedgang på 0,9 prosent.

- September vært en skiftende måned, sa Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) på pressekonferansen tirsdag.

- Hovedtendsen er nedgang, sa han.

- Lettere å få lån

Med ny regjering blir 15-prosentsregelen for egenkapital mest sannsynlig satt ned. Da vil det bli lettere for «arbeiderbarn» å få boliglån og komme inn på boligmarkedet enn før, mener Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen.

Han mener endring av 15-prosentsregelen vil være positiv for boligmarkedet generelt. Andreassen mener boligprisene kommer til å synke i høst, og neste år.

- At unge mennesker uten farsarv kommer inn på boligmarkedet, det er positivt. Det vil bli flere kjøpere, med mer penger, men den effekten kommer først neste år, sier Andreassen.

Utfordring med egenkapital

«Du MÅ komme deg inn på boligmarkedet», har en del av Lystads venner sagt til ham tidligere. Han har ikke hatt hastverk.

- Vi måtte vente til vi begge hadde fast inntekt, steg en er å kunne betjene lånet. Kravet til egenkapital har også vært en utfordring. Vi har spart mye begge to, og fått hjelp hjemmefra, sier Lystad.

I tillegg har Lystad og Dregan bodd hjemme et halvt år, for å spare så mye som mulig. BSU-kontoene er ikke rørt, for maksbeløpene er ikke nådd.

Tips til deg som kjøper for første gang

Forbrukerrådet har laget en liste med sine beste råd til boligkjøpere:

  • Gjør deg kjent med det markedet du skal kjøpe i.  Gå på visninger på boliger som likner det du ønsker, og send en sms til megleren i etterkant og spør hvor mye den gikk for.  De tilfellene der megleren setter «solgt for kr. X» på nettannonsen er jo de tilfellene at boligen ble solgt til høy pris, så det er et skjevt sammenligningsgrunnlag.

  • Vær kritisk til boligpriskalkulatorer som ligger på nettet.  De kan i flere tilfeller gi helt overraskende feil utslag.

  • Skaff deg finansieringsbevis i før du begynner boligjakten.  Da må du tenke gjennom hele din økonomi, du får bedre oversikt over hva du kan bruke, og faren for å strekke deg for langt blir mindre. Dessuten slipper du å stresse med finansieringen når budrunden er i gang.

  • Om du skal kjøpe først og så selge din egen, eller om du skal selge først og så kjøpe avhenger av din egen fleksibilitet og mulighet til å tåle risiko og hvordan markedet utvikler seg fremover. Det er dermed ikke mulig å gi ett klart råd som passer alle. Men vær forberedt på at du både kan få mindre betalt for og større salgsutgifter ved din nåværende bolig enn du håper, og dessuten fellesutgifter og boliglånutgifter for begge boligene inntil boligen din er overtatt av andre.

  • Bruk anledningen til vurdere andre områder enn de mest nærliggende.  Boligprisene kan variere mye med bare få minutters avstand.

  • Les gjennom all informasjon du får – senest før du byr.  Brukt er ikke nytt. Feil og mangler ved boligen som ble opplyst om eller som var åpenbare, kan du normalt ikke klage på i ettertid.  Hint og antydninger i papirene må du være obs på.  Takstmannens vurdering og selgers egenerklæring er viktigere enn eiendomsmeglerens adjektiver og beskrivelse av nærmiljø.

  • Husk at mange har undervurdert hvor mye tid og penger som kreves for å pusse opp. Prøv å vurdere nøkternt.

  • La deg ikke blende av styling.  De møblene følger uansett ikke med.  Du må ha fokus på de varige fakta om boligen, tilstanden og beliggenheten. Husk at det er betydelige kostnader ved feilkjøp og seinere bytte av bolig.

  • Er du i tvil om hva som menes med formuleringene i salgsoppgaven, send en epost til megleren og be om tydelig svar tilbake på epost.

  • Send en epost til eiendomsmeglerforetaket og klag dersom informasjonen om boligen ikke er tilgjengelig som nedlastbart samtidig når boligen blir markedsført på nettet. Så blir de kanskje bedre neste gang.

  • Stress er din fiende som boligkjøper, og tiden fra visning til salg er ofte meget knapp. Forsøk å planlegge slik at du får tid til å lese, spørre, undersøke og sammenlikne alternativer boliger for dine ”millioner”.

  • I de fleste tilfeller går det greit å signalisere interesse til megleren og så levere bud ved 11-tiden, med akseptfrist kl. 1200.  Det er du som skal bruke millioner av kroner, ikke la eiendomsmegleren stresse deg unødig. Du som budgiver bør sette korte, men ikke uansvarlig korte frister for hvor lenge budet ditt skal være gyldig. Slik legger du et visst press på selger og på andre budgivere.

  • Husk at du også overtar fellesgjelden knyttet til boligen. Det er viktig at du tenker på totalsummen som er kjøpesummen pluss fellesgjelden.

  • Hvis du vil kjøpe andelsleilighet, bør du melde deg inn i ett (eller flere) boligbyggelag så snart som mulig.  Den med lengst tid som medlem får muligheten først. Da kan du melde interesse for leiligheter og tre inn i høyeste bud etter budrunden, dersom du mener det er gunstig. Da kan du slippe noe av det som stresser ved budrunder.

  • Tenk ikke drømmebolig, bli ikke forelsket i boligen på visning.  Det gjør deg mindre kritisk, og du risikerer å la deg rive med og by mer enn nødvendig. De færreste boliger er unike, de fleste boliger finnes det mange av med noenlunde tilsvarende kvaliteter.  Tenk heller at det finnes mange muligheter.

  • Dersom du absolutt ønsker å kjøpe en bestemt bolig – men er usikker på ett konkret forhold som er viktig for deg, kan du legge inn skriftlig forbehold om dette i budet. Det kan sikre deg mot utgiftsbomber.  Hvordan er omtalt i en tidligere blogg hos Forbrukerrådet.

  • Før du starter i budrunden bør du lese hvordan budgivningen foregår, ofte er det lurt å sjekke at du kan scanne / fakse første bud og sjekke mulighet for elektronisk budgivning.

  • Når du skal ta over, pass på at boligen er skikkelig rengjort og at det ikke er dukket opp skjulte eller nye skader.  Du kan nekte å ta over, eller holde igjen penger nok til at forholdes kan rettes.

  • Vær obs på hva som følger med av inventar.  Selger kan ha tatt forbehold fra den alminnelige listen eiendomsmeglerne benytter, og du som kjøper kan også ta forbehold i budet om at mer enn det som følger av listen skal følge med.  Eksempler kan være møbler, hagemøbler, lamper. Men la ikke dette få fokus fremfor det viktigste ved boligen.

  • Dersom du kjøper gjennom en eiendomsmegler eller advokat, ordner denne tinglysing og overføring av kjøpesummen, og det er sjelden at det her skjer feil som rammer forbrukeren. Dersom du kjøper fra privat selger, anbefaler vi at man bruker en profesjonell part til oppgjøret (advokatoppgjør / megleroppgjør) slik at begge parter er trygge for at kjøpesum og eiendom uten heftelser havner på riktige hender.

  • Husk at eiendomsmegleren jobber for at selgeren skal få en god pris for boligen, så du som kjøper bør ikke bruke megleren som rådgiver for deg i spørsmål som har betydning for prisen.