Hosnasand, Stokkøya i Sør-Trøndelag:

Med orkesterplass mot storhavet

Da familie kjøpte tomten i havgapet, fikk de med mye vær for pengene.

Huset er delvis pakket inn i tinnvedkrattet som er så karakteristisk for Stokkøya.   Foto: Per Erik Jæger

Saken oppdateres.

Huset står som en stillferdig tilnærming til kystlandskapet, som fyller rommene med et foranderlig skille mellom hav og himmel. Ved både storm og stille er utsikten spektakulær.

Her er det vanskelig å være upåvirket når stormene raser. Da er det godt å legge noen kubber i peisen og løse verdensproblemer fra orkesterplass til forestillingen utenfor, servert ved kjøkkenbordet.

- Det kan være en utfordring vinterstid; å komme seg opp hit med to små barn og hendene fulle av handleposer. Heldigvis har vi ispigger. Likevel; vi kjenner det så godt når vi stanser opp og kikker utover hav, himmel og horisont. Det er verdt det! sier Ingrid Langklopp.

Fra København

Utsikten fra berget virket først å være utilnærmelig. Hemmeligheten er å se muligheten i en vanskelig tomt. Med en far som er byggmester med på byggelaget tok Ingrid Langklopp og hennes danske ektemann Niels Stagegaard sjansen.

For tomten er nemlig ufremkommelig med kjøretøy. Løsningen ble å bygge huset stykkevis og delt i en hall like i nærheten. Så ble elementene løftet på plass med helikopter og sammenfattet på stedet.

Det kan være en utfordring vinterstid; å komme seg opp hit med to små barn og hendene fulle av handleposer. Heldigvis har vi ispigger.

Kysthuskonseptet er utviklet av Arkitekt MNAL Ogmund Sørlie ved Pir 2 arkitekter.

Selv har han en liten hytte i nærheten, utformet i samme nøkterne stil. Målet var å legge til rette for et alternativt liv på landet. Et mål Ingrid Langlopp har engasjert seg i gjennom prosjektet Bygda 2.0.

Familien flyttet fra København og overgangen fra bygårdsleiligheten og det pulserende storbylivet ble formidabel.

- Vi ønsket å puste inn frisk luft i stedet for eksos. Her har vi begge jobber vi trives med og utvikles i, her har vi større mulighet til å påvirke egen hverdag. Å være småbarnsforeldre på Stokkøya er trygt og oversiktlig. Vi ønsker at våre barn skal ha glede av naturen og lære den å kjenne med alle dens luner. Her har vi et ypperlig utgangspunkt uten å gå fullstendig på akkord med møtetider, vaktplaner og turnuser, smiler Ingrid.

Natur i alle rom

At naturen kommer inn i alle rom, gjør at de endrer seg i forhold til årstidenes skifter på trær og omgivelser. Store og mange vinduer gjør at kysthuset gjennomstrømmes av dagslys.

Med naturen inkludert fra alle kanter får familien ta del i detaljene, både i horisonten og i bergveggen bak huset. 

- Vi har ikke behov for å pynte så mye innendørs. Hver årstid har sine egne kunstverk å vise frem.

Gjennom vinduene kommer også dyrelivet tett på. Rundt huset er fugler og mus, her lusker reven omkring. I vinter passerte tre elger like utenfor på stien, til glede for både store og små.

Basisen er naturlige materialer med mye tre og litt stein. Noen glade fargeklatter spriter opp stemningen, og blir blikkfang i de ellers nærmest asketiske rommene.

Når solskinnet fyller rommene, så gløder treverket i stuen, som i grunnen er blitt til et lekerom. Skjønt det hender at de voksne slenger seg ned i en stol og slapper av foran utsikten.

Det er på kjøkkenet familien stort sett tilbringer sin våkne tid når de er sammen hjemme. Fra kjøkkenet kan glassveggen åpnes helt opp mot terrassen når været tillater det. Litt utfordrende er det med den bratte skråningen så lenge barna er små. Men de blir jo større, og lærer seg å være forsiktig.

Inspirasjonen til møbleringen har Niels fra det maritime. Han er glad i å seile, det enkle, praktiske og stilrene er fremelsket etter flere år i båt. Når han har mulighet står han opp tidlig og seiler til jobben som kommuneoverlege i Åfjord og Roan kommune. Trappen inne er så enkel at den nesten er for en stige å regne. Rekkverket er laget av båttau.

Snekrer selv

Niels har sin egen snekkerbod nede ved stranden. Her kobler han av med å snekre møbler. Akkurat nå holder han på med frontene til kjøkkeninnredningen. Både trappen og spisebordet er blitt til på fritiden. Et liv uten stresset og maset i storbyen gir rett og slett mer overskudd og produktivitet.

Små og store utforsker det som finnes rett utenfor – havet, naturen og været. Like ved byr Strandbaren på matopplevelser, musikk og kultur. Her er det iverksatt et matlaboratorium som samarbeider med universitet i Trondheim. Spesielt tang er under lupen for nye bruksområder i matlagingen.

- Om utvalget av varer er mindre enn i København, så kan ikke råvarene bli mer kortreiste. Vi kan hente grønnsaker hos bonden, sopp og bær i skogen, og havet er fullt av mat, forteller Ingrid.

Å leve tett på maten som blir spist pirrer nysgjerrigheten og bringer frem kreativiteten til å forske på velsmakende kombinasjoner og tilberedningsmetoder.

- Klart vi savner bylivet iblant! Men vi har faktisk funnet ut at vi er blitt flinkere til å benytte oss av Københavns muligheter når vi først er på besøk, fremfor da vi bodde der. Vi ble nesten blinde på alle mulighetene.

Å duppe seg i  badekaret gir en følelse av å bade i storhavet. Innredning laget av Niels Stagegaard. 
        
            (Foto: Per Erik Jæger)

Å duppe seg i badekaret gir en følelse av å bade i storhavet. Innredning laget av Niels Stagegaard.  Foto: Per Erik Jæger

Vinkorker og rekved har blitt til en oppslagstavle.  
        
            (Foto: Per Erik Jæger)

Vinkorker og rekved har blitt til en oppslagstavle.   Foto: Per Erik Jæger

Det lyse og luftige er rendyrket med åpenhet mellom stue, kjøkken og andre etasje med loftstue, arbeidssted og soverom. 
        
            (Foto: Per Erik Jæger)

Det lyse og luftige er rendyrket med åpenhet mellom stue, kjøkken og andre etasje med loftstue, arbeidssted og soverom.  Foto: Per Erik Jæger

Trappen skulle ikke ta plass eller lys. Den er designet av  Niels, inspirert av løsninger om bord på seilbåter. Tauverket er laget av 9 mm seilrep.   

Trappen skulle ikke ta plass eller lys. Den er designet av Niels, inspirert av løsninger om bord på seilbåter. Tauverket er laget av 9 mm seilrep.  

-Kjøkkenet er hjertet i huset og utgangspunkt for det meste. Her bruker vi stort sett all våken tid, både med familien og når vi har besøk, sier Ingrid Langklopp. 
        
            (Foto: Per Erik Jæger)

-Kjøkkenet er hjertet i huset og utgangspunkt for det meste. Her bruker vi stort sett all våken tid, både med familien og når vi har besøk, sier Ingrid Langklopp.  Foto: Per Erik Jæger

Utenfor vinduene har Ingrid Langklopp og familien utsyn til så vel mikro- som makrolandskap i bergveggen. 
        
            (Foto: Per Erik Jæger)

Utenfor vinduene har Ingrid Langklopp og familien utsyn til så vel mikro- som makrolandskap i bergveggen.  Foto: Per Erik Jæger

Når stormene raser er det godt å legge noen kubber i peisen og løse verdensproblemer fra orkesterplass til forestillingen utenfor.  
        
            (Foto: Per Erik Jæger)

Når stormene raser er det godt å legge noen kubber i peisen og løse verdensproblemer fra orkesterplass til forestillingen utenfor.   Foto: Per Erik Jæger

Den naturlige lyden av havet gjør sov-i-ro overflødig. Seng og nattbordet har Niels laget selv.  
        
            (Foto: Per Erik Jæger)

Den naturlige lyden av havet gjør sov-i-ro overflødig. Seng og nattbordet har Niels laget selv.   Foto: Per Erik Jæger

De som bor her
  • Niels Stagegaard, fra Danmark, – kommuneoverlege i Åfjord og Roan Legetjeneste, 39 år
  • Ingrid Langklopp, fra fjell-Norge, gründer og partner i Bygda 2.0 AS (www.bygda20.no) på Stokkøya, og involvert i reiselivsbedriften Stokkøya Sjøsenter AS.
  • Emil Langklopp Stagegaard, fire år.
  • Carl Langklopp Stagegaard, to og et halvt år.
Kysthuset
  • Grunnareal: 65 m² + andre etasje ca. 30 m². 
  • Arkitekt: Ogmund Sørlie – www.pir2.no
  • Byggeår: 2012.
  • Materialer: I hovedsak tre, glass, torvtak.
  • Fundament: Betongpeler.
  • Gulv: Isolert trebjelkelag, furugulv.
  • Vegger: Isolert bindingsverk i tre.
  • Tak: Utvendig tekket og isolert bærende stålplatetak (synlig himling), torvtak.
  • Utvendig kledning: Liggende panel av furu kjerneved, ubehandlet.
  • Innvendig kledning: Bjørk kryssfinér.
På forsiden nå