En rekke operatører har nå i mange år tilbudt hvalsafari i Lofoten, Vesterålen, Ofoten og i Tysfjord-området. Aktivitene foregår så å si hele året: Om sommeren går turene til eggakanten, der den norske kontientalsokkelen stuper fra 60-70 meter, ned til 1100-1200. Den store attraksjonen er mektige spermasetthanner som pruster på havoverflaten, under pauser i sin fråtsing i stimer av gigantiske blekkspruter. Men det er også store sjanser for å se vågehval og andre hvalarter. Vinterstid lokkes skarer av nordmenn og utlendinger til å bivåne hundrevis av spekkhuggere, som jager etter sild i fjordstrøkene.

Annen vinkling

Den tyske forskeren Heike Vester og hennes økoturismefortak Ocean Sounds har en ganske annen angrepsvinkel enn alle de andre safarioperatørene.

Hun tar med små grupper av turister med ut i en Zodiac gummibåt, blant annet for å forske på hvalsafaribåtenes innvirkning på hvalene, men også for å kartlegge det marine livet i området.

Drar du med henne på havet blir du tildelt oppgaver som hennes forskningsassistent, og er altså med på å betale forskningen. Med på kjøpet får du et flott multimedia-foredrag om dyrelivet i havet utenfor Lofoten, og forhåpentligvis mye ny lærdom om samspillet mellom oss mennesker og miljøet.

Vår lille gruppe lot seg særlig fascinere av de mange lydopptakene Vester har gjort i havet, av ulike hvaltyper som snakker med hverandre. Latteren satt også løst da vi fikk høre lofottorskens dype og basstonede parringsgrynt.

– Gjennom fire år har vi kartlagt sjøpattedyrbestanden i området, blant annet gjennom å bygge opp en stor database og ved å ta lydopptak av hvalenes kommunikasjon og støy fra båttrafikken. Uten økoturismesatsingen hadde jeg hatt store problemer med å få finansiert forskningen min, sier Heike Vester, mens gummibåten duver dovent på storhavet mellom Henningsvær og Skrova. Samboer og partner i Ocean Sounds, Odd Petter Hovde (37), står ved roret i den 7,3 meter lange Zodiac RIB-båten.

Økoturister og biologi

Den tyske hovedfagsstudenten Silke Nielebock (27) fra universitetet i Oldenburg, som holder på å fullføre en oppgave om sammenhengen mellom økoturisme og biologi, speider systematisk med kikkert etter en vågehval og en flokk niser som ble observert noen dager i forveien.

Den nord-norske sommeren er på sitt mest praktfulle, med vindstille, sol fra skyfri himmel og et par og tyve grader. Av komforthensyn har vi knyttet overlevingsdrakten rundt midjen. Det er jo tross alt t-skjortevær her ute på storhavet! I syd, gjennom disen, ser vi ned til øya Landegode, ved innseilingen til Bodø. Enda lenger bort i horisonten grimer den majestetiske Svartisen i hvitt og blått. Og i nord, vest og øst er vi omkranset av Lofotens taggete og blendende vakre fjellrekke.

Dette har i generasjoner vært hvalfangernes land. Over alt hvor du ferdes i Lofoten, blir du minnet på det, gjennom skilt med «hvalkjøtt til salgs». Noen av hvalfangerne har til og med pyntet hagene sine med pensjonerte hvalharpuner. Heike Vester fullførte sin biologiutdannelse ved Universitetet i Tromsø. Etterpå begynte hun å jobbe som hvalguide på flere av hvalbåtene på Andøya og i Tysfjord, og til slutt ble hun så forelsket i Lofoten at hun likegodt ble værende.

– Jeg er prinsippielt mot hvalfangst, det vet alle, men hvis jeg skal bo her må jeg jo akseptere at det foregår. Bare spør hvalfangerne. Flere av dem stikker jevnlig innom kontoret mitt for å ta en kopp kaffe og slå av en prat, smiler hun.

To praktfulle timer

Vi har tilbrakt to praktfulle timer på havet, en naturopplevelse vi vil huske lenge. Men de store pattedyrene lar vente på seg. Flere «hvalalarmer» viser seg å være garnblåser eller sjøfugl. Fugler ser vi til gjengjeld store og varierte mengder av. Krykkjer, havhester, lundefugl, lovmi og alker suser forbi på nært hold. Etter hvert siger vi innover mot de mange skjærene og holmene utenfor Henningsvær.

– Hva? Får vi ikke se noen hval, likevel, lyder det skuffet fra åtte år gamle Håvard.

Men rett før vi skal til å styre inn mot havna, snur lykken. Rett utenfor Henningsvær fyr har vi fått øye på to kajakkpadlere, som vi gjerne vil fotografere. Når vi kommer nærmere, ser vi at en flokk på fem-seks niser, den minste av alle tannhvalene, leker seg rundt padlerne.

Uvanlige makrellstimer

Muligens er det makrell eller småsild nisene jager etter. Uvanlig nok koker det nemlig av flere makrellstimer i området.

– Vi har aldri sett så mye makrell så tidlig på året. Den varme sommeren har gjort havtemperaturen uvanlig høy, og det er mulig at det er årsaken til at fiskene har trukket så langt mot nord så tidlig, forklarer Vester.

Ocean Sounds er en av ni norske testbedrifter, som akkurat nå prøver ut kriterier for hvordan norsk økoturismebedrifter skal drive i fremtiden. Lofoten har ytterligere en kandidat, gjennom Jann H. Engstads Lofoten Aktiv, som hovedsakelig driver med kajakkopplevelser i havgapet. Begge de to bedriftene stilte med egne stands i Oslo i mai da Norge var vertskap for den andre globale konferansen om økoturisme, og fikk mye skryt fra kollegaer fra andre himmelstrøk.

– Vi er heldige som kan invitere turister til så storslagne omgivelser som her oppe. Derfor er det viktig at vi lærer opp folk til hvordan vi skal bevare dette paradiset for kommende generasjonenr, smiler Heike Vester.

MILJØREISEN

I sommer bringer vi en serie «grønne» reise-reportasjer, reportasjer hvor miljøet er satt i fokus. Artiklene er et samarbeidsprosjekt mellom Adresseavisen, Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad. Tidligere artikler:

«Her renser du flyreisen» - http://www.adressa.no/forbruker/reiseliv/article873179.ece

«Togcharter - for nye interrailere» - http://www.adressa.no/forbruker/reiseliv/article902073.ece

«- og fjellene selv roper høyt varsku» - http://www.adressa.no/forbruker/reiseliv/article906694.ece

Heike Vester lytter etter lyder fra hvaler og gjør lydopptak for å forske på kommunikasjonen mellom hvalene. Foto: Jan Gunnar Furuly
STrandvolleyball på ei strand nær Henningsvær - blant de mange økologisk vennlige aktivitetene som Lofoten byr på. Foto: Jan Gunnar Furuly
Gummibåttur ut på havet utenfor Henningsvær er en stor opplevelse både for store og små. Her speider Håvard (8) og Marius (15) etter hval, sel og sjøfugl. Foto: Jan Gunnar Furuly