Store skjerm på veggen der, hvem har det vakreste 3D-bildet i landet her? Vi har sjekket ut hvordan de nyeste 3D-skjermene ter seg til filmbruk, og samtidig sett på noen rimeligere alternativer for deg som ikke er så opptatt av 3D!

Her er omtalene:

Kontrast-killer

Det store 3D-kuppet

Designvinneren

Rimelig tungvekter

Referansen

Alternativ til 3D

Alle som har opplevd 3D på kino vet at de nye 3D-filmene byr på noe helt spesielt: Muligheten til å se inn i filmen og oppleve dens begivenheter på en langt mer realistisk og naturtro måte. Objektene på skjermen føles mer levende, og realismen er til å ta og føle på.

Så er spørsmålet, går det virkelig an å gjenskape denne opplevelsen hjemme i stua? Det går an, men krever at du har utstyret i orden. Først og fremst må du ha en 3D-klar tv, og en Blu-ray-spiller som støtter de nye 3D-filmene. De fleste av tv-produsentene tilbyr nå dette, men er det bra nok, og verdt merprisen i forhold til «vanlige» 2D-tv-er?

Størrelsen teller

To ting blir spesielt viktig når man snakker om 3D i heimen: størrelse og lysstyrke.

Vår erfaring er at skjermstørrelsen spiller en større rolle på 3D enn ved tradisjonell tv-titting. Skjermen blir i praksis et «vindu» inn i filmen og opplevelsen stopper så fort blikket treffer skjermkanten. I tillegg er 3D-filmene også laget i et format som gjør det fordelaktig å blåse opp bildet ekstra mye. Derfor kan du glemme å få en særlig 3D-opplevelse av en 40-tommer, og vår anbefaling er å gå for en 50-tommer eller større.

3D-skjermer

Utvalget av 3D-klare flatskjermer er blitt meget bra, (men prisen er fortsatt relativt høy. Typisk nok er det toppmodellene som får 3D-støtte først, men produsentene hevder at 3D-støtten også medfører bedre 2D-bilde, takket være topptrimmede bildepaneler og videoprosessorer.

Siden utvalget av 3D-filmer fortsatt er sørgelig lite, vil du i stor grad måtte nøye deg med vanlig 2D-materiale inntil videre. Mange vil nok spørre seg om det er verdt å betale mer for 3D når det finnes mer eller mindre identiske 2D-skjermer der ute til lavere pris.

Derfor har vi også tatt med noen alternativer til deg som setter pris på førsteklasses bildekvalitet, men ikke synes 3D er verdt pengene.

3D-briller

Alle produsentene har sine egne 3D-briller, og de fungerer ikke uten videre sammen med skjermer av annet merke. Det følger med 1–2 par briller i esken, mens ekstra briller kan kjøpes fra rundt 750 til 1200 kroner stykket. Noen briller bruker utskiftbare batterier, mens den andre litt mer praktiske varianten er oppladbar via USB. Enkelte produsenter tilbyr også «pakketilbud» om du kjøper 3D-tv og Blu-ray-spiller samtidig, og gir med ekstra 3D-briller på kjøpet.