På grunn av det store antallet lemen i vår, gikk tilsynet ut med en advarsel mot å drikke fra stillestående vann. Ifølge Norsk helseinformatikk var det ved utgangen av mars meldt om 39 tilfeller av sykdommen, fordelt på 13 kommuner i trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal.

Men så stilnet det av. Antallet lemen virket å gå betraktelig ned tidlig i sommer, og så langt Mattilsynet har oversikt over, er det ikke registrert noen akutte tilfeller av harepest i vår region den siste tiden.

Nå rapporteres det derimot om et økende antall lemen i fjellet. De små hissigproppene er en potensiell smittebærer av sykdommen. Og dess flere dyr, dess større sannsynlighet for harepestbakterier.

- Vi opplever et oppsving i lemenbestanden igjen. Det betyr at risikoen for infiserte bekker er økende. Slik situasjonen er nå, er det er all grunn til å være forsiktig med å drikke vann fra bekker i naturen. Harepest er en alvorlig sykdom, sier regional tilsynssjef i Mattilsynet Knut Rønningen.

Kok vannet

Dersom vann likevel må hentes ute, så søk mot de litt større bekkene og elver.

- Det er stor forskjell på å ta vann fra en elv med rennende vann og stor vannføring og en liten siklebekk. Det er mye større sannsynlighet for å kunne få i seg bakterien fra mindre vannkilder, sier Rønningen.

For helt å fjerne risikoen for smitte, er rådet krystallklart.

- Det finnes ulike rensetabletter på markedet, men de kan være vanskelige å bruke for ukyndige. Det helt klart enkleste er å koke vannet. Da er det uansett ufarlig å drikke det, fordi bakterien da dør, sier han.

Foto: BJØRN IVAR HAUGEN