De nye, flate skjermene med LED-basert baklys (eller sidelys) har skapt stor oppmerksomhet i året som gikk.

Ikke så rart, egentlig: De er tynne og lekre å se på, bruker mindre strøm og byr på meget god bildekvalitet. Men vi skal heller ikke glemme de vanlige skjermene med LCD- og plasmateknologi, som også har blitt bedre og billigere enn året før.

Bildekvalitet, bildekvalitet, bildekvalitet!

Oppgaven til en flatskjerm er å formidle all slags tv-innhold på en best mulig måte, og hvor bra den gjør dette avhenger av bildekvaliteten. Den beste målestokken for god bildekvalitet er dine egne øyne – de klarer både å se når noe mangler, og når noe er "for godt til å være sant".

Det du bør lete etter er et skarpt bilde med naturlig, og ikke overdreven farge og kontrast, som er behagelig å se på. Skjermen må kunne gjengi nøyaktige graderinger fra lyst til mørkt, og dessuten kunne vise ekte svart (helt mørk skjerm) i mørke omgivelser. Det siste har lenge vært plasmaskjermenes ess i ermet, men nå har også LCD-skjermene begynt å få bra svartnivå.

De nye LED-baserte skjermene byr også på skikkelig svart sammen med suveren lysstyrke, men har derimot en noe snevrere innsynsvinkel enn plasma. Med andre ord, ingen tv er helt perfekt, så det gjelder fortsatt å skreddersy valget av flatskjerm til sine egne behov.

5 gode tv-tips

1. Kjøp riktig størrelse

Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være. En typisk feil førstegangskjøperen gjør, er å kjøpe for liten tv. Skjermstørrelse bør først og fremst velges ut fra betraktningsavstand, det vil si avstanden mellom tv-en og der du sitter.

En moderne flatskjerm med digitale signaler gir et langt skarpere bilde enn en gammel bilderørs-tv, og du kan derfor trygt gå opp en størrelse eller to i forhold til din gamle bilderørs-tv.

2. Velg rett skjermtype

Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig tv-titting, spill eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du kjenner dine egne behov. Hvis du for eksempel ser mye tv i dagslys, er en lyssterk LCD-skjerm bedre egnet enn en plasmaskjerm.

Som rendyrket filmskjerm vil plasmaskjermen derimot være midt i blinken. De nye LED-baserte LCD-skjermene gir deg litt av begge verdener, men har også noe høyere pris enn mange av LCD- og plasmakonkurrentene.

3. Bruk digitale signaler

En flatskjerm trives best med digitale bildesignaler, og de fleste DVD/Blu-ray-spillere, spillkonsoller og digitale tv-mottakere kommer i dag med HDMI-kontakter som overfører lyd og bilde digitalt. Derfor bør du også sørge for at tv-en har tilstrekkelig med HDMI-innganger! Tre er standard, mens de mer velutstyrte skjermene har fire eller fem HDMI-innganger.

4. Har du mulighet for integrert digital-tv(IDTV)?

De fleste flatskjermene kommer nå med innebygd MPEG4-dekoder som innebærer at programkortet kan stikkes rett i tv-en, uten behov for separat mottakerboks. Noen av de mer påkostede skjermene har også innebygd harddisk med pause- og opptaksfunksjon. For at denne løsningen skal fungere, må tv-apparatet være godkjent av den respektive leverandør.

Enten du tar inn tv-signaler fra RiksTV, Canal Digital eller andre leverandører, bør du derfor sjekke om de tilbyr en slik IDTV-løsning, og hvilke apparater de har godkjent.

5. Kjøp etter behov, ikke pris!

Når du først vet hvilken størrelse, skjermtype og hvilke tilkoblingsmuligheter du har behov for, blir det mye lettere å finne den riktige tv-en. Ellers gjelder ordtaket "kvalitet foran kvantitet" like mye i tv-bransjen som i andre sammenhenger. Det lønner seg sjelden å kjøpe den største og billigste flatskjermen man kan finne.

Vær bevisst: Begrepet «kvalitet foran kvantitet» gjelder like mye i tv-bransjen som i andre sammenhenger. Foto: Lyd og Bilde