Det er sommer og ferietid, noe de fleste forbinder med avslapning, tid med familien, hygge og kos.

Ifølge sexolog og samlivsterapeut Eva Mohn lever virkeligheten ofte ikke opp til forventningene. Krangling og dårlig stemning ødelegger ferieidyllen for mange.

- En siste sjanse

- Før tok folk kontakt med terapeut først etter ferien. De siste årene, og spesielt i år, har folk derimot også tatt kontakt før og under ferien, for å få råd og coaching om hvordan de kan forebygge, forteller hun.

Men for mange er ferien en siste test på om forholdet er noe å satse videre på.

- Mange kvinner sier at de skal gi mannen sin en siste sjanse under ferien i år. De kommer til å notere seg ting som for eksempel om mannen flørter med dem, eller om han ser på andre kvinner, sier Mohn.

- Ofte blir alvorlige avgjørelser tatt i løpet av ferien. Man har kanskje et siste håp om at ting skal bedre seg. Men når det ikke skjer, så gidder man ikke mer.

- Store egoister

Ifølge Mohn er dessverre mange mannfolk store egoister, og tror at det bare er i startfasen av et forhold at de bør være på «tilbudssiden».

- Spesielt i ferien tenker mange menn bare på å få tilfredsstilt sine egne ønsker og behov, noe som fører til at kvinnene føler at de ikke blir forstått eller hørt av partneren sin.

- Det er selvfølgelig dumt at de ikke snakker med mannen sin om dette før ferien og gir ham en sjanse til å forbedre seg, mener Mohn.

Balanse er viktig

Ifølge samlivsterapeuten er kvinner mye flinkere til dette med oppvarting enn menn.

- Men på en måte kan en jo tenke at det egentlig er like mye deres egen feil. Kvinner tror at ting blir bedre jo snillere de er. Slik er det ikke. De burde stille krav fra dag én og være mer egoistiske.

Hun mener uansett at par generelt har en stor jobb å gjøre når det kommer til det med å gi og ta. Man må tenke balanse, også i ferien.

Terapeuten anbefaler par å unngå 3-4 uker med sammehengende ferie, men heller dele den opp i flere biter.

- En del av ferien kan man kanskje dra på storbyferie, mens en annen del kan man dra ut på sjøen og fiske.

Overskudd

- Det viktige er at alle får oppfyltt minst ett ønske hver. Ferie skal handle om å gjøre noe helt annet enn det man gjør til hverdags.

- Et annet forebyggende tiltak er å sette av litt tid til seg selv hver dag. Man skal føle at man får mer overskudd av å ha ferie, ikke mindre.

Ellers råder hun par til å tenke igjennom muligheten for å feriere med andre barnefamilier.

- Å være sammen med forskjellige mennesker er ofte en god ide for å unngå ufred og dårlig stemning.

Negative følelser

Forebygging eller ikke. Ferietiden kan oppleves som vanskelig for mange.

- Mye negative følelser kan dukke opp. Man er mye sammen og finner kanskje ut at man har behov som man ikke får dekt. Det kan for eksempel være at man føler at man ikke har noe å snakke om, at det ikke er så mye fysisk berøring i foholdet som man har behov for, eller at partneren kjeder en.

De aller fleste skilsmisser blir inngått i august.

Men det er håp.

- Mange forbinder det å ha problemer i parforholdet med skam, men alle har problemer i løpet av livet. Uten problemer har man ingen mulighet for å vokse, påpeker hun.

- Litt krangling er bra

Torill Reitan, familieterapeut ved familievernkontoret i Trondheim, ønsker å understreke at mange har det veldig bra med partneren sin i ferien.

- Mange har det bedre i ferien enn ellers, og å krangle litt kan også være en veldig god ting. Stille misnøye er veldig belastende for et parforhold. Det er dumt hvis par unngår å snakke sammen i ferien, fordi de er redde for å begynne å krangle,sier Reitan.

- Enkelte føler nok også at de endelig får tid til å snakke ut med partneren sin i ferien. For noen er skilsmisse også en god løsning.

¨

Samlivsterapeut og sexolog Eva Mohn opplever stor pågang av trøndere som ønsker å forebygge krangling og ufred med parteneren i ferien. Foto: Kjell A.Olsen
Samlivsterapeut Eva Mohn forteller at mange trønderske menn er på prøve i sommer. Foto: Scanpix
Foto: Scanpix