Marktplatz. Det er sommer, det er sol og det er rosé i glasset. Foto: TORE SÆTHER

Både av vått og tørt. Kanskje mest det først; kaffe, vin og øl. Bremen er definitivt i tysklandstoppen med sitt Beck's øl, sine kaffehus og ikke minst med Rådhuskjelleren, Ratskeller, som har landets største vinsamling.

Ikke bare er vinsamlingen stor, den er også eldgammel, over 600(!) år – fra 1405. Og den eldste vinen er nesten like tilårskommen.

Markedsføringssjefen Claudia Staffeldt og Matthias Krötz, sønn av kjellermesteren, viste oss rundt.

- I Skattekammeret vårt har vi noen flasker «Apostel-vin» fra Rüdesheim fra 1727, og vinen er fortsatt drikkbar, sier Staffeldt.

På Christie's-auksjon

Da det legendariske auksjonshuset Christie's i London for ni år siden lot pengesterke «vinhunder» by på noe av herlighetene, gikk ei flaske for € 10 000 (mellom 80 000 og 90 000 kroner).

Men den virkelige juvelen i samlingen som teller over en halv million flasker og er forsikret for ca 30 millioner kroner, er et ca 900 liter stort fat med vin fra 1653. Da Storbritannias dronning Elizabeth II besøkte Ratskeller for rundt 30 år siden, fikk hun visstnok en aldri så liten smak. Vi andre dødelige kan bare fantasere om hvordan en snart 400 år gammel vin smaker¿

Restaurant med alkover

Den enorme vinsamlingen er ikke bare lagret for stasens skyld. Vinene er i høyeste grad til salgs – ja, bortsett fra de 300-400 år gamle. Kjelleren tar for øvrig flere kilometer av undergrunnen og var et viktig moment da Unesco vurderte om Rådhuset og Roland-statuen var verdige en plass på vår felles kulturarv. Det var de!

Opp fra undergrunnen møter deg en restaurant med plass til tre-fire hundre gjester, benket ved lange eikebord.

- En utmerket måte å komme i kontakt med bremerne, sier Jürgen Wenderhold, som jobber med turisme i Bremen.

Jeg kan godt forestille meg at det stemmer. Kontaktflaten er stor, og man prater lett sammen. Det gjør man også i de små alkovene - «Priölken» - som du finner langs den ene veggen i restauranten. Avlukkene var, er kanskje fortsatt?, populære møteplasser for forretningsfolk ut for å gjøre handel. Dørene til avlukkene skulle aldri lukkes.

- Kom man ikke til enighet, og det i verste fall gikk på kniven løs, skulle det i så fall skje for åpen dør, forteller Wenderhold.

Eneste gjenværende

Fra vin til kaffe. Tradisjonen er ikke like lang, men Bremens posisjon er også her grunnfestet. Halvparten av all kaffen som brennes i Tyskland blir brent i Bremen.

- Tidligere var det over 200 små familiebedrifter. I dag er vi den eneste gjenværende, forteller Ilse Münchhausen-Prüsse. Hun har overtatt ledelsen av kaffehuset Münchhausen som faren grunnla for 71 år siden.

- Vi kjøper kaffebønnene fra 20 forskjellige land. Årlig brenner vi ca ett tonn i måneden, med en god julehandel kan vi nå ca 15 tonn i løpet av et år. Men vi er små sammenlignet med de store, Jacob's for eksempel. De store røster like mye kaffe på én time i en av sine kanskje seks-syv maskiner som det vi røster i løpet av ett år. Kaffeproduksjon er for lengst blitt industri, sier kaffehus-eieren.

Beck's over alt

Tilbake til drikke i glass. Bremen er altså stor på vin og kaffe, men sannelig også på øl, og den aller største er Beck's. Startet i 1873 av en industriherre som ville forsøke seg i en ny bransje og som valgte øl, er merkevaren nå kjent i rundt 140 land. I hjembyen er Beck's nesten allestedsnærværende. Den velkjente logoen lyser mot deg fra husvegger og lysreklamer. Beck's er knyttet til en rekke uteserveringer, bare på Marktplatz på to – Beck's am Markt og Beck's Bistro.

136 år etter at det første ølet ble brygget, lages ett av konsernets fem typer, selve signaturølet, pilsen, på samme oppskrift som i 1873.

Over til det tørre

Nok med flytende herligheter.

I Bremen skal du gjerne smake også på god lokal, fast føde. Pizza-varianten for eksempel, som heter Pfälzer Flammkuchen, er en lavbunnet pizza med ost, sopp og spekeskinke.

Så er det «granatene», eller nordsjøkrabbene. Små rekelignende sjødyr servert på fullkortbrød og med speilegg på toppen.

Er vi på høsttur, skal vi også smake «Kohl und Pinkel». Kål og pølse, næringsrikt og godt og tradisjonen tro knyttet til piknik ut på høstparten en gang.

Super «sjokkis»

Og, jeg har slett ikke tenkt å underslå at i Bremen finnes en sjokoladefabrikk som lager et vell av søte herligheter. Ikke alle knallsøte, forresten. Hachez har en rekke «tørre» godiser på sitt repertoar, med stort kakao-innslag og høy sunnhetsfaktor – om jeg har forstått det riktig.

Joseph E. Hachez, etternavnet hadde han fra sine franske foreldre, laget i 1890 sin spesielle sjokolade-oppskrift med den nå så anerkjente kakaosmaken. Sjokoladefabrikken, som ikke overraskende har vunnet mang en pris for sine produkter, har forresten eget utsalg på rådhusplassen. Der oser det av kvalitet fra innerst til ytterst – fra kakaobønnene og de andre ingrediensene og til elegant innpakning. Et besøk i butikken er en sanseopplevelse både for øyne og nese.

Foto: TORE SÆTHER
Annen patent: Smýrbrýdet virker kanskje kjent, men under speileggene er det sjýmat, nordsjýkrabber som bremerne kaller granater. Foto: TORE SÆTHER
Øl-kjempe: Beck's, familiebryggeri født i Bremen, solgt til øl-giganten Interbrew i 2002, men fortsatt med hovedkontor og veldig til stede i fødebyen. Foto: TORE SÆTHER
Premiert. Hachez-sjokoladene har mange tilhengere, også blant de som deler ut priser... Foto: TORE SÆTHER
Godterbutikken: Hachez, høyt skattet sjokoladeprodusent, har butikk midt i Bremen. Du går ikke tomhendt ut derfra... Foto: TORE SÆTHER
Münchhausen: Her lages kaffe på bønner fra et 20-talls nasjoner. Münchhausen er det eneste familieforetaket som har stått imot konkurransen mot de nye kaffe-gigantene. Foto: TORE SÆTHER
Kaffesjefen. Ilse Münchhausen-Prüsse har overtatt etter sin far og grunnlegger av familiebedriften Münchhausen Kaffeerösterei. Foto: TORE SÆTHER
Gemyttlig: Stemningen er upåklagelig i den store av restaurantavdelingene i Ratskeller; solide trebord og med flott utsmykkede store vinfat langs den ene veggen. Tysk vin i glasset og nordtyske spesialiteter på tallerkenen og i godt selskap, slikt blir det en god kveld av... Foto: TORE SÆTHER
Vinstolthet: Naturligvis har Bremen fått sitt byvåpen på noen flasker. Det skulle bare mangle når Bremen huser Tysklands største vinmesse og vinsamling. Foto: TORE SÆTHER
Eldst. Denne tønnen i Ratskellers aller helligste rom inneholder vin laget i 1653! Foto: TORE SÆTHER
Salute: Under jorden, i Rådhusets kjeller, ligger mengder av deilig tysk vin. Claudia Staffeldt og Matthias Krötz var Adresseavisens ciceroner i Tysklands største vinsamling. Foto: TORE SÆTHER
Planten. På bakrommet hos Münchhausen, en enslig kaffeplante til pynt blant kaffebokser og smake-kopper. Foto: TORE SÆTHER
Pizza: Ikke helt som vi er vant til, men en nordtysk variant med ost, sopp og kjøtt. Smaker alt annet enn vondt... Foto: TORE SÆTHER