- Vær stolt og trygg. Som homofile er vi de beste talsmenn om oss sjøl, fordi vi lever det vi forteller, sa Jørgen Hagen Aune til rundt 50 lydhøre unge lesbiske og homofile fra hele landet, som var samlet i Trondheim i helga.Fra fredag til søndag inviterte Skeiv ungdom og Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) til en helg med informasjon, skolering og sosialt samvær. Mens Aune snakket om viktigheten av at de unge selv blir med å informere om sin egen situasjon, fortalte de homofiles forkjemper nummer én, Kim Friele, om de homofiles historie i Norge.

Kjempet i 40 år

- Dette var fantastisk bra. Jeg fikk skikkelig mot av å høre på, stråler en ung jente til Jørgen etter foredraget. Kim Friele nikker: - Veldig bra! To the point.- Kim er en helt og et ikon for hele homobevegelsen, og den beste sensoren jeg kan ha, smiler Jørgen.Den yngste deltakeren var 13 år. Aune mener det viktigste ved informasjonsarbeidet er at ungdom skal slippe å kaste bort tenårene på å være forvirrede og redde.I 43 år har Kim Friele kjempet for homofile og lesbiskes rettigheter. Hva mener hun er forskjellen på å være homofil på 60-tallet og i dag?- Som fra helvete til himmel! Samfunnet har utviklet seg på kolossalt mye godt. Samfunnet er blitt mer humant, takket være de diskriminerte gruppene som selv har tatt tak i sin situasjon, sier Friele, og minner om de tre s-ene bevegelsen har kjempet mot:

Jobber med synden

- Straff og sykdom har vi fått bukt med, nå jobber vi med synden.Ifølge Friele er bevegelsens siste store seier at homofile er inkludert i den nye arbeidsmiljøloven, og at seksuell legning ikke lenger kan begrunne avskjedigelser eller avslag ved ansettelser.- Men ved å gjøre unntak for Den Norske Kirke har Stortinget legalisert diskriminering i kirken. Det er grovt, fastslår hun.- Er det viktig hva kirken mener?- Klart det. Slett ikke for meg personlig, men det finnes homofile og lesbiske som lider fordi kirken tramper på dem, sier Jørgen.Da Ole Kristian Kvarme nylig ble utnevnt til biskop i Oslo reagerte Friele med skrekk og forferdelse:- Jeg opplevde at gleden over Gunnar Stålseth, Rosemarie Køhn og Sigurd Osberg forsvant. Å høre Kvarme snakke er som et ekko fra 50-årene. Jeg har brukt 43 år av mitt liv på å forsvare retten til å være til, og til å ha et meningsfylt liv. Med skrekk og gru tenker jeg at et slikt tilbakeslag kan føre til at også neste generasjon vil måtte bruke 43 år.

Blir aldri alminnelig

Friele tror aldri det blir hipp som happ for folk hvilken seksuell legning et medmenneske har. Men hun er forundret over at det etter så mange års kamp, fortsatt er stort behov for opplysning.- Det sier noe som er ganske trist: At det ikke hjelper med alle de formelle rettighetene vi har vunnet, når en ungdom som står overfor det hverdagslige: & laquo;Mon tro om jeg er homo? Mon tro om jeg er god nok? Hva sier de andre når de får vite det?» Fordi vi er i mindretall, vil homofili aldri ble helt alminneliggjort.Både Kim og Jørgen møter fortsatt holdninger som beviser at kampen langt fra er vunnet. En gang Jørgen fortalte en jente at han var homo, lurte hun på om han da hadde jobb:- Hadde jeg svart at, nei, jeg har full sjau med å være homo, hadde hun tatt det for et troverdig svar, ler han.

Skolen svikter

Tidligere denne måneden skrev Adresseavisen om 18-årige Karl Magnus Nyeng, som sendte et brev til skolen sin, Verdal videregående. Han ba skolen ta mer ansvar for opplysning om homofili blant elevene. Etter tolv år var en definisjon av homofili i biologiboka og et avsnitt om partnerskapsloven i samfunnskunnskapsboka alt han hadde lært om sin egen legning. Friele og Aune mener problemet skyldes mangelfulle læreplaner og for dårlig informasjon på lærerhøyskolene:- Slik det er nå er tilbudet opp til hver enkelt lærer, hva han kan og gidder, og ikke minst hvilke fordommer han eller hun måtte ha, mener Jørgen.

Homo-ikon. - Kim er en helt, sier Jørgen Hagen Aune fra LLH Trøndelag. De to hadde mange fordomsfulle historier å utveksle da de møttes til informasjonshelg for unge homofile og lesbiske i Trondheim i helgen. Foto: RICHARD SAGEN