Slik har det vært like siden den tyske norgesvenn keiser Wilhelm II kom hit med sitt tallrike følge for vel hundre år siden. Det vil si norske malere oppdaget Balestrand lenge før keiseren. Karene stilte med skisseblokker og et åpent sinn her allerede på 1800-tallet. Naturen og historien ble mektige inspirasjonskilder for Hans Gude og Johannes Flintoe. Førstemann ut var Adelsten Normann som bygde Villa Normann i 1891.

Denne gruppen med norske europeere la på et vis grunnlaget for noe av det som Balestrand med rette er stolt av – alle de vakre husene i sveitserstil. Dragemotivene er iøynefallende og de knytter trådene til det tyskerne kaller badehusarkitektur. De som har reist gjennom noen av de mange vakre tyske Østersjøbyene, vil nikke gjenkjennende når de stiger av båten i Balestrand.

Bygda ved Sognefjorden vet å utnytte sine fornemme arv, skulle forresten bare mangle. Kunstbygda Balestrand bankes inn via reiselivsnæringen og lobbygrupper som vil pirke ut mer offentlige midler til et bygg som kan romme et mer omfattende reiselivsmuseum og flere kunstrelaterte aktiviteter. Balestrand har allerede status som Art Villlage til liks med for eksempel Skagen i Danmark og Arvika i Sverige. Det er flust om gallerier i Balestrand og kunstnerne arbeider i sine verksteder. Kyndige og nysgjerrige er velkommen.

Hva var det som gjorde at så mange av våre gamle store og avdøde fikk den store nasjonalromantiske tenningen nettopp i Balestrand? Høyst levende Geir S. Hjetland knytter trådene. Kunstneren har satt opp flere skulpturelle rammer i bygda og disse rammene fanger inn motivene slik de fremsto også for hundre år siden. Artig og effektiv pedagogikk, kulturformidling for allmennheten.

I nabobygda Dragsvik jobber et skapende menneske som er etterspurt over hele verden. Emaljekunstneren Solveig Haukaas er ikke superkjendis i Norge, men når det skal foreleses om emaljens muligheter blir Solveig Haukaas hentet som foredragsholder både til New York og Limoges i Frankrike. Hun vender alltid tilbake til husmannsplassen Skrovlene. Her har hun verkstedet, atmosfæren – og de små hemmelighetene hun aldri røper i sine forelesninger.

Balestrand med Kvikne Hotell som dominerende blikkfang - omkranset av mektige fjell med evig snø.
Balestrand profilerer seg gjerne som et kunstsentrum.