I helga startet rypejakta de fleste steder i landet. Ei jakt som kan vise seg mer skadelig for rypebestanden enn før antatt.

En ny studie fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at bestanden blir mindre hvis det tas ut mer enn 15 prosent i løpet av jakta. Det er halvparten av det man tidligere har trodd.

- Det har vært en tommelfingerregel at man kan ta ut 30 prosent av bestanden i et område, uten at det fikk innvirkning på neste års hekkebestand. Det ser ut til å være for høyt, sier forsker ved NINA, Henrik Brøseth.

Rypene dør av naturlige årsaker

Forskerne har tatt for seg fem områder og variert uttaket av radiomerkede liryper over flere år siden 90-tallet. Dette er første gang virkningene av rypejakt har blitt så grundig dokumentert i Norge, og resultatene har fått oppmerksomhet også utenfor landets grenser.

Tas 30 prosent av rypene ut av et område, blir den gjenværende bestanden dårligere i stand til å overleve vinteren. Den naturlige dødeligheten øker.

- Vi vet ikke akkurat hvorfor dette skjer. Det kan være at forstyrrelsene på bestanden og i marka blir større med så mye jakt. De kan bli jaget mer rundt på høsten, og får et dårligere utgangspunkt før vinteren. Men dette er kun spekulasjoner, sier Brøseth.

Har du en god jakthistorie eller et blinkskudd fra jakta? Tips eller send til adressa.no på webred@adresseavisen.no.

Send inn din video fra jakta: video@adresseavisen.no eller last opp videoen direkte på denne nettsiden.

Et uttak på 15 prosent får derimot ingen innvirkning. Da holder bestanden seg jevn, og effekten blir den samme som ved freding av et område.

Forvalterne må tenke nytt

I Norge bestemmer grunneierne selv hvor mye rype som skal jaktes i løpet av en sesong. I populære jaktområder blir det i enkelte år tatt ut over 50 prosent av bestanden, mens det i andre områder jaktes langt mindre enn de 15 anbefalte prosentene.

- Kunsten blir å vurdere hvor høyt uttak grunneierne kan ta hvert år. Vår studie viser at den gamle tommelfingerregelen på 30 prosent ikke holder bestanden på et jevnt nivå, sier Brøseth.

Forskeren mener forvalterne av jaktområdene har blitt langt bedre de senere årene. Flere og flere foretar tellinger i forkant av jaktsesongen for å vurdere hvor hardt et område skal jaktes.

- Går du tjue-tretti år tilbake i tid, var det ingen som gjorde slike undersøkelser. Når tallene fins, er det bare å bruke hodet for å forvalte best mulig, sier Brøseth.

En ny studie fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at bestanden blir mindre hvis det tas ut mer enn 15 prosent i løpet av jakta. Foto: Nils H. Toldnes
urvene viser overlevelsen av liryper gjennom året. Kurvene viser tydelig hvordan overlevelsen flater ut i vintermånedene for 0% og 15% jaktuttak, mens den fortsetter å falle etter jakta for 30%. Det skyggelagte feltet viser perioden jakten pågikk i eksperimentet. Foto: Norsk institutt for naturforskning