Arne Scheie har kommentert uttallige fotballkamper også rundt i Europas storbyer. Foto: LISE ÅSERUD

- Jeg kan godt fyre opp under den myten, jeg, om en Arne Scheie som overhodet ikke er interessert i annet enn fotball – og skihopping. Eller, jeg kan slå bena under myten. Faktum er at jeg holder meg selv for å være godt i overkant middels interessert i og oppdatert på det som skjer i samfunnet rundt meg – utenfor fotballarenaene og hoppanleggene, sier den mest erfarne av NRKs sportskommentatorer.

- Men på fotballjobb i storby, blir det bare fotball?

- En svensk kollega ga meg som ung i gamet et godt råd; «når du kommer til en ny by, prøv å få tid til å oppsøke en kirke. Den forteller ofte mye om byen du er i». I dagens veldig hektiske tid, må jeg innrømme at jeg ikke får anledning til å gjøre mye annet enn selve fotballjobben. I «gamle dager» var det litt mer tid før og etter kamp, og jeg har da i alle fall fulgt min svenske kollegas råd i Roma (Peterskirken) og Köln (Domen)

Allerede som student

Tro ikke at Scheies storby- og storbyfotball-opplevelser daterer seg bare til tiden etter at han ble ansatt i statskanalen:

- Allerede i 1966 var jeg for eksempel sammen noen kamerater i England på fotball-VM, og det var seks år før jeg begynte i NRK, sier 65-åringen.

London er byen

Arne Scheie legger ikke skjul på at det er London som er byen med stor B for ham. Rundt 150(!) ganger har han vært i den britiske hovedstaden. Det blir knyttet mange minner og bånd med en slik frekvens; til Bayswater-distriktet, til NRKs faste hotell, til Oxford Street, til puben The Swan og til en gresk restaurant nederst i Bayswater Road.

- 150 ganger i London – likevel, hvor ligger fascinasjonen?

- I totalen; historien, språket, Big Ben, Tower of London. Fra geografiboken på folkeskolen har jeg fått sjansen til å oppleve «live». Og selv så ofte som jeg har vært i byen, jeg blir aldri lei den. Jeg slutter meg helt og holdent til Samuel Johnsons ord om at «den som er lei av London, den er lei av livet».

Scheies opplevelser

Vi utfordret Arne Scheie til å bla i minneboken og finne frem til spesielle opplevelser knyttet til en god håndfull kjente fotballanlegg i europeiske storbyer. Her er de:

Old Trafford / Manchester:

- Har absolutt alt

«Står på mange måter i en særstilling. Ikke bare er den størst av klubbarenaene i England. Men med det laget, med historien inklusive flystyrt-tragedien i München i 1958 som nesten utryddet The Busby Babes, med de fullsatte tribunene hver gang United spiller. Jeg var der for første gang som ung student. 1. januar 1965 skulle United møte Fulham. Kampen ble avlyst, på grunn av smog! Siden har jeg sett mange kamper der, siste gang som privatperson for to og et halvt år siden da United spilte Champions League-kamp mot FC København.»

FAKTA

Offisielt navn: Old Trafford

Tilskuer-kapasitet: 76 212

Hvem spiller der: Manchester United

Lagets nettsted: www.manutd.com

3 av byens andre høydepunkter:

* Daniel Libeskinds Imperial War Museum

* Shopping i Millennium-kvarteret

* Godlee-observatoriet

Nettsted til byen: www.manchester.com

Wembley / London:

- Våget ikke se VM-finalen

«22 år og fattig student; jeg og to kamerater bestemte oss for å dra til England for å se VM-fotball. Jeg skrev til FA, Det engelske Fotballforbundet, og ba om tre billetter til åtte-ti kamper, inklusive finalen. Vi fikk alle billettene vi ønsket oss. Tenk det! Vi dro med studentfly via Göteborg og til Gatwick. Da det nærmet seg finalen, oppdaget vi at vi kom til å få veldig dårlig tid for å rekke flyet hjem, samme kveld som finalen gikk. Vi våget ikke ta sjansen på ikke å rekke flyet og forsøkte å selge finalebillettene. Vi klarte ikke det, ikke til pålydende en gang og det med England i finalen. Fantastisk å tenke på i dag. Finalen så vi for øvrig på tv i City. Flyet rakk vi.»

FAKTA

Offisielt navn: Wembley Stadium

Tilskuer-kapasitet: 90 000

Hvem spiller der: England og FA-cupfinalistene

Stadions nettsted: www.wembleystadium.com

3 av byens andre høydepunkter:

* The Eye

* Big Ben

* Speaker's Corner

Nettsted til byen: www.visitlondon.com

Anfield / Liverpool:

- En slags familie-atmosfære

«En eventyrlig fotballbastion takket være managerlegenden Bill Shanklys lagbygging og Kevin Keegan som den aller største av en rekke store spillerprofiler. Likevel har jeg gjennom mange besøk på Anfield fornemmet en slags familiær atmosfære. Du føler deg alltid velkommen. Jeg husker for øvrig godt en lørdag, midt i tippekampenes storhetstid. Jeg skulle kommentere kamp mot Middlesborough. Jeg følte meg ikke helt bra på morgenen og varslet kollegene på Marienlyst om det, men la til at jeg ikke var verre enn at jeg ville gjøre jobben. I gamle dager uten mobiltelefon og andre kommunikasjonsløsninger, var vi nødt til å ha regelen om at dersom jeg ikke fikk kontakt med Oslo, så skulle jeg uansett kommentere. Det kunne være bare konferanselinjen som var nede, mens kommentatorlinjen fungerte. Denne gangen var det ingenting som var i orden. Jeg kommenterte som avtalt 2 x 45 minutter, men kollegene mine i Oslo som ikke hørte noe som helst var blitt redd jeg var skikkelig dårlig og etterlyste meg både på hotell og via klubben. Det fikk jeg først greie på da jeg kom tilbake til hotellet etter å ha gjort en kommentatorjobb som ingen hørte et pip av.»

FAKTA

Offisielt navn: New Anfield (Stanley Park)

Tilskuer-kapasitet: 61 000

Hvem spiller der: FC Liverpool

Lagets nettsted: www.liverpoolfc.tv

3 av byens andre høydepunkter:

* The Cavern (Beatles-klubben)

* Tate Gallery

* The Everyman Theatre

Nettsted til byen: www.visitliverpool.com

San Siro / Milano:

- Bare en stor stadion

«For meg er San Siro upersonlig på et vis; en stor stadion, men det er det. På jobb der for 20 år siden skulle jeg kommentere en kamp mellom AC Milan og Werder Bremen med Rune Bratseth på laget. Det holdt på å bli bomtur. Jeg ble nektet adgang til banen. Alle forsøk på forklaring virket forgjeves. NRK? TV-kommentator? Ingenting gjorde inntrykk på vaktene. Jeg ble reddet av en dansk kollega, som ikke skjønte hvorfor jeg ikke var på plass. Han gikk ned til inngangen, så meg og klarte faktisk å prate meg inn. Den dag i dag skjønner jeg ikke hvorfor han slapp inn og ikke jeg.»

FAKTA

Offisielt navn: Stadio Giuseppe Meazza (Stadio San Siro)

Tilskuer-kapasitet: 85 700

Hvem spiller der: AC Milan og Inter

Lagenes nettsteder: www.acmilan.com og www.inter.it

3 av byens andre høydepunkter:

* Domen og området rundt

* Happy Hour på en bar i Navigli-bydelen

* Sempione-parken med Sforzesco-slottet

Nettsted til byen: www.comunedimilano.it

Olympiastadion / Roma:

- Volleyball er ikke alt

«Et flott stadionanlegg, men ikke spesielt fin som fotballarena. På grunn av løpebanene sitter du for langt unna. Det spilles jo mye bra fotball der, uansett; Italias landslag og klubbfotball med Lazio og AS Roma. Mitt første minne derfra er knyttet til volleyball! I 1980 ble jeg sendt til Roma for å kommentere EM i volleyball. Mitt forhold til volleyball må jeg ærlig innrømme er bare så som så. Og da jeg fant ut at Lazio skulle møte Juventus mens jeg var der, da var saken grei: Er du bare litt fotballinteressert, kan du ikke være i Roma uten å se en Serie A-kamp om du får sjansen.»

FAKTA

Offisielt navn: Stadio Olimpico

Tilskuer-kapasitet: 82 307

Hvem spiller der: Italia, AS Roma og SS Lazio

Lagenes nettsteder: www.asroma.it og www.sslazio.it

3 av byens andre høydepunkter:

* Det sixtinske kapell / Vatikanet

* Forum Romanum

* Trastevere-bydelen

Nettsted til byen: www.rome.info

Parken / København

- Dro heller på pub

«Parken er en riktig fin fotballstadion. Sentralt ligger den også. Jeg har vært der flere ganger, blant annet i 2003 for å se EM-kvalik-kamp mellom Danmark og Norge. (Vi tapte 0-1.) Jeg satt sammen med Dan Børge Akerø. Billettene vi hadde var ikke all verden, bak mål. I pausen forsvant Dan Børge. Jeg fikk ikke kontakt med ham før etter kampslutt. Han syntes vår plassering var for dårlig, så han dro i stedet på en pub i nærheten hvor man tv-overførte kampen. Så mye bedre, fortalte han, og fikk naturligvis repetisjonene på kjøpet...»

FAKTA

Offisielt navn: Parken

Tilskuer-kapasitet: 41 600

Hvem spiller der: FC København

Lagets nettsted: www.fck.dk

3 av byens andre høydepunkter:

* Spise rødpølse fra en av bodene i Nyhavn

* Tivoli

* Operaen

Nettsted til byen: www.visitcopenhagen.dk

Stade Velodrome / Marseille

- En uforglemmelig arena!

«For alle nordmenn som elsker fotball vil denne stadion aldri bli glemt. Velodromen er et vakkert anlegg. At det mangler overbygg, er nok ikke så farlig i Marseille. Der er det smått med regndager, har jeg skjønt. At stadion har en evig plass i norsk fotballhistorie skyldes naturligvis VM-kampen mot Brasil, sankthansaften 1998. Jeg var på plass for å kommentere. Før kampen snakket jeg med en del norske supportere. Jeg syntes synd på dem. De var kommet til Marseille under løfte om å få kjøpe billetter, men sto tomhendte tilbake; lurt. De fikk ikke oppleve Tore André Flos flotte utligningsmål og Kjetil Rekdals matchvinnerscoring fra straffemerket. Denne kampen tror jeg nå er en enda sterkere «hvor var du da»-hendelse enn da Brå brakk staven.»

FAKTA

Offisielt navn: Stade Velodrome

Tilskuer-kapasitet: 60 000

Hvem spiller der: Olympique Marseille

Lagets nettsted: www.om.net

3 av byens andre høydepunkter:

* Greven av Monte Cristo-fengslet Châteu d'If

* Besøke markedet Marché aux Puces

* Spise sjømat i fiskehavnen Vallon des Auffes

Nettsted til byen: www.marseille-tourisme.com

Arne Scheie har kommentert uttallige fotballkamper også rundt i Europas storbyer. Foto: ERLEND AAS
Old Trafford i Manchester.
Wembley i London. Foto: SANG TAN
Anfield i Liverpool
San Siro i Milano.
Olympiastadion i Roma.
Parken i København
Stade Velodrome i Marseille