I mange av de europeiske storbyene som flest nordmenn besøker, enten det er i langhelg eller lengre opphold, kan man skilte med et frodig jazzmiljø. Europeisk jazzhovedstad, det er en posisjon det er hard kamp om og enda vanskeligere å kåre en vinner av.

– Det er nesten umulig. For noen tiår siden kunne Paris og København med en viss rett smykke seg med en slik betegnelse, og det skyldtes først og fremst alle de eminente amerikanske musikerne som slo seg ned i de to byene, sier Pål Gjersum, i 2007 sjef for Vossa-jazz og i ti år daglig leder av Natt-jazz i Bergen.

– En slik hovedstad finnes vel ikke, men jeg synes faktisk Oslo kan hevde seg, om det hadde vært konkurranse om en slik tittel. Oslo har så mange interessante steder med all slags jazz, og etableringen av Nasjonal jazzscene i Victoria på Karl Johan gir forhåpninger om enda flere løft, mener Solveig Slettahjell, vår eminente jazz-vokalist, ikke minst kjent for sine langsomme versjoner av jazzens standardlåter.

Fele-virtuos Ola Kvernberg våger seg på en enda mer lokal ytring:

– Nå kan vi knapt kalle Trondheim en storby. Men sett i forhold til størrelsen, så er det ufattelig masse bra som skjer på jazzfronten i byen – ikke minst takket være miljøene på og rundt jazzlinja på musikk-konservatoriet.

Jazz-adressene

Men om vi lar «jazz-hovedstad» ligge og får noen gode adresser fra disse tre jazz-menneskene, så bringer det oss til København og Paris, Stockholm, Amsterdam og Berlin – alle storbyer høyt oppe på statistikken for nordmenns storbyreiser. Og New York er en stor jazz-by som er på full fart oppover ti på topp-listen over populære norske storby-reisemål. Vi har et par adresser der også, som jazzpianisten, komponisten og produsenten Jens Christian Bugge Wesseltoft har gitt oss.

  • Copenhagen Jazz House:

– Et genialt sted

– For meg er det ingen tvil om hva som er jazz-stedet med store bokstaver:

Copenhagen Jazz House er bare genialt, mener Solveig Slettahjell

– Stedet har alt; i første etasje bar og kafé med konserter midt på helgedagene. I underetasjen i helgene er det først konsert på kvelden, så er det nattklubb.

– Jeg har ikke opptrådt der, men vært der flere ganger. Lokalet er fint, blue note-inspirert. Du får litt sånn 50-60-talls-følelse. Stedet er lett tilgjengelig med folkelig appell, men høy kvalitet på musikken. Det er liksom der man spiller om man er jazzmusiker på oppdrag i København. Når jeg tenker på dette flotte stedet, håper jeg virkelig at vår nasjonale jazzscene, Victoria, midt på Karl Johan kan bli noe lignende.

  • New Morning:

– God lyd, god stemning

– Jeg er svak for New Morning i Paris. Jeg spilte der med trioen for to år siden, sier Ola Kvernberg.

– New Morning har en riktig intim klubbscene, midt i lokalet. Vi musikere får den tette publikumskontakten som er så kult for oss. For meg som felespiller, er det litt spesielt med tanke på at den store Stephane Grappelli var pariser. Han hadde vent sine bysbarn på felejazz. Det spilles jazz på hele registeret; du kan velge om du vil sitte så tett på musikerne først og fremst for å lytte eller om du vil henge i baren å ha oss og musikken vår litt på avstand.

Ola Kvernberg har også en annen adresse han mer enn gjerne deler med oss:

  • Glenn Miller Café:

– Litt trad. jazz-klubb

– Lokalet er knøttlite, og det blir... varmt, men stemningen er god. Jeg har spilt der flere ganger både konserter og deltatt i jamsessions. Opplegget er litt som i Statene; vi spiller gjerne tre sett. Mellom settene går et menneske rundt med hatten for å samle inn honorar til oss musikere.

  • Bim Huis:

– Skikkelig lyttested

– Et tradisjonelt jazzsted som er pusset opp og gjenåpnet for noen år siden. Dette er alt annet enn et partysted, men et sted du går for å høre musikken – et skikkelig lyttested, sier Pål Gjersum.

– Huset byr på mye moderne jazz, og musikerne er en fin blanding av kjente størrelser og up and coming folk.

  • A-Trane:

– Trendy, men bra

En annen Gjersum-adresse finner vi i Berlin:

– Den gamle klassikeren Quasimodo er så vidt jeg skjønner litt på hell, både når det gjelder kvalitet og popularitet. Jeg skal for første gang til et relativt nytt sted, A-Trane, og er spent på det. Ifølge ryktene er det et litt trendy sted, et sted å vise seg frem på.

  • Nublu:

– Kult sted

– Nublu er en herlig klubb både for kul jazz og dansing. Atmosfæren er avslappet. Klubben drives av svensk-tyrkeren Ilhan Ersahin, som også har band og plateselskap, forteller Bugge Wesseltoft.

Foto: Glenn Miller Café
For Solveig Slettahjell er Copenhagen Jazz House et genialt jazzsted. Foto: GLEN MUSK
Glenn Miller Jazz Club i Stockholm. Hilsen i tegning og tekst fra en gjest: ""Om man har mobilen på när det är musik på Millers... så äter jazztigern upp en..." Foto: Glenn Miller Café
Jens Christian Bugge Wesseltoft - har en rekke topp jazz-adresser i Asia. I New York trekker han frem The Stone i tillegg til Nublu.