Nesten alt det vi har kritisert Siemens for IKKE å ha på de siste modellene finner du her. Et kjappere operativsystem, megapikselkamera, bluetooth, mp3-spiller og port for minnebrikker. Og alt pakket inn i en av de stiligste innpakninger på markedet i dag. CX75 har alle muligheter til å bli en kommende volumselger for Siemens. Unnskyld, for Benq Siemens. Selvsagt har de solgt unna mobildivisjonen akkurat når de begynner å få sving på sakene.

Oppover

CX75 vil selvsagt bli sammenlignet med forgjengerne CX65 og CX70. Det er det ingen vits i, dette er en helt ny telefon. Mens den forrige var et middels snakkeredskap i en relativt simpel plastinnpakning, beveger denne modellen seg oppover i mobilverdenes hierarki. Her får du en lekkert innpakket, rikt utstyrt telefon, med en rekke finesser - til en pris som ligger under tilsvarende modeller hos konkurrentene.

SF65 skulle nok vært den nye eleganten i familien. Dessverre skjemmes den av et grusomt tregt operativsystem. På CX75 er det ikke mye venting på at trege program skal åpnes eller lukkes, eller under tastingen for den saks skyld. Menyene er upåklagelig gode og kalenderen er som på de siste modellene utrolig grei i bruk.

Lav styrespake

Skulle noe være negativt ved utseendet eller bruken av denne telefonen, må det være joysticken. Den er unødvendig lavt plassert og det tar litt tid å venne seg til bruken av den. Tastene er ellers en drøm å bruke. De buer lett oppover og omtrent all plass tilgjengelig er brukt til tastaturet.

Skjermen er en annen opptur på denne modellen selv om den er litt mindre enn p forgjengerne. Her får du en TFT-versjon med drøye 262 tusen farger, noe som gjør surfing og spilling til en ren nytelse. Det finnes syv preinstallerte spill med på telefonen og jeg tok meg selv i å bli hekta på et par av dem. Det skje ikke ofte med spillene på mobiltelefoner.

Ikke Edge

Dette er en telefon i mellomskiktet hva angår pris. Derfor er det heller ingen som forventer å finne støtte for UMTS på den. Men de kunne gjort som Nokia og innlemmet støtte for EDGE på mellomklassetelefonene. ”Gammeldags” GPRS føles unektelig litt tregt å surfe med når man har prøvd noe raskere. Mangelen på Edge er dessuten eneste hinder for at denne telefonen ikke kan score full pott på terningen.

Siemens har endelig funnet at det kunne være lurt å implementere bluetooth på telefoner med megapikselkamera. Etter hvert har det dukket opp mange fotokiosker som tilbyr fremkalling av bilder der ”fotografen” sender filene fra telefonen via blåtanna. I tillegg kan det jo være greit å ha blåtann på telefonen til det store registeret av trådløsprodukter som finnes. Dessverre er det ikke med noen beskyttelse til fotolinsa, så du gjør klokt i å behandle den noenlunde forsiktig.

Musikkmaskin

Denne modellen legger ikke ved et par stereo hodetelefoner, slik ”villmarksmobilen” M75 gjør. Men den har akkurat samme minnekort-sporet (RS-MMC) og samme musikkavspillings-programmet. Det er ikke vedens mest avanserte, men gjør jobben med å spille enkelt-låter samt å opprette så mange spillelister som du måtte ønske. Lydfilene som støttes er MP3 og AAC(+). Jeg la inn flere låter konvertert som MP3 Pro og det gikk helt fint å spille av. Dessverre kan du ikke holde på med andre oppgaver, eller spill, mens du lytter til musikken. Det burde være et greit forbedringspotensial til neste modell.

Du gjør klokt i å legge på noen hundrelapper til kjøpesummen for å få full utnyttelse siden det ikke følger med et minnekort eller øreplugger.

Jeg la også merke til at nå er det bare to snarvei-knapper igjen på sidekantene Den ene er til kameraet, som har vært der en stund. Den andre går rett til musikkspilleren.

Foto: SIEMENS
Foto: Siemens AG