Blå hallen i Stadshuset blir steder der regjeringen Reinfeldt gir mottagelse for kronprinsessen og hennes forlovede. Foto: Nordby Carl MartinCARL MARTIN NORDBY

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Den svenske hovedstaden skal bli like jubelstemt som den sommerdagen da kong Carl XVI Gustaf giftet seg med Silvia Sommerlath. Monarkiet fikk medvind.

Cloetta har kommet med den store konfektesken Victoria och Daniel. Gamla Stan er full av det kongelige paret. I vinduene til Oskar Guld & Silver i Västerlånggatan står Victoria og Daniel. De er på store posters i Drottninggatans Bok & Bild. I The Royal Gift Shop på Kungliga Slottet selges postkort og store bilder av det vordende brudepar og mange svenske kongelige. Det hadde vel ikke gått i Republikken Sverige. Hvor mange ville ha kjøpt et stort bilde av Mona Sahlin?

Herr Daniel Westling er 28 år gammel og kommer fra den lille svenske byen Ockelbo i Gävleborgs fylke i Midt–Sverige. Lørdag 19. juni blir han prins Daniel av Sverige og hertug av Västergötland. Han gifter seg med kronprinsesse Victoria i Storkyrkan i Stockholm og ekteparet flytter deretter inn i Haga slott like utenfor sentrum av den svenske hovedstaden. Det var her kong Carl XVI Gustaf vokste opp sammen med sin mor og fire søstre. Etter at prinsesse Sibylla døde, ble Haga slott regjeringen offisielle gjesteresidens. Nå er det blitt rehabilitert og står klart for det kommende brudeparet.

Mediebegivenhet

Den store begivenheten er ikke bare en personlig sak mellom to mennesker som er glad i hverandre. Det kongelige bryllup er også en offentlig sak for en hel nasjon og den er detaljert forberedt over år. 70 tyske TV–medarbeidere kommer. Over 2000 journalister er allerede akkreditert for å dekke begivenheten.

Millioner av TV–seere vil følge bryllupet og gatene blir fylt av skuelystne entusiaster som vil hilse brudeparet som skal representere et kongehus i et land der sosialdemokrater gjennom årtier har gjort sitt ytterste for å innføre republikk. Men da den unge kongen giftet seg med Silvia Sommerlath fra Heidelberg 19. juni 1976, snudde republikkvinden. Statsminister Olof Palme fikk nøye seg med å nøytralisere monarken. Det konstitusjonelle monarki ble redusert til en konge som en ren PR–figur for Sverige. Han fikk ikke lenger presidere i statsråd og å åpne Riksdagen.

Til gjengjeld har den svenske kongefamilien klart seg godt og monarkiet i Sverige fungerer utmerket. Kronprinsesse Victoria viser seg som en intelligent kvinne med charme og naturlig godhet for mennesker. Hun behersker den kongelige kunst i vår tid.

Torsdag 17. juni

Festlighetene starter med en privat middag på Drottningholm slott utenfor byen der kongeparet er vertskap. Det er på dette slottet at kongeparet har bodd siden 1981 og det er her bruden har vokst opp sammen med sin yngre søster og bror. Slottet ble bygget allerede på 1500–tallet og deler av slottet er åpent for publikum, dessuten Drottningholmteatret, Kina slott og parken. Det var her den berømte Gustav III sørget for slottets storhetstid, han som senere ble myrdet under et maskeradeball på operaen i Stockholm.

Fredag 18. juni

Stadshuset med sitt 106 meter høye tårn i fokus. Regjeringen gir en mottagelse om formiddagen for kommuner og landsting. Stockholms Stadhus er et varemerke for hele byen. Arkitekten Ragnar Östberg tegnet dette fabelaktige byggverk på Kungsholmen nede ved Mälarens bredd. Ikke uten stolthet viser svenskene frem sitt kjente rådhus med den store blå hallen, som ikke er blå, men murstensrød. Arkitekten planla at hallen skulle være blå som et symbol for vannet utenfor, men han ble så begeistret for varmen i den røde murstenen at han beholdt den.

Veteranbåten «Prins Carl Philip» ligger utenfor Stadshuset, klar for turer innover Mälaren mot Drottningholm slott hver lørdag og søndag. Den er fra 1901 og ble reddet fra opphugging, i motsetning til de gamle Nesoddbåtene. Sangen «Kalle på Spången» med Edvard Persson ljomer over skipet mens en gammel sjøulk maler masten lys gul. Vi trer inn i Blå hallen med Europas største orgel. Det er her den årlige store Nobelmiddagen finner sted med kongeparet og kronprinsessen i spissen for gjestene. Det blir storfint når svensker slår på stortrommen.

Etter Nobelmiddagen går gjestene til dans i det andre gedigne storrommet i Stadshuset, Gyllene salen, skinnende av gullmosaikk. Den norskfødte kunstneren Einar Forseth utførte kunstverkene. De har likt seg godt under skinnende lamper her, både John Steinbeck og Dario Fo, begge blant de kjente Nobelprisvinnere i litteratur.

– Den blå hallen ser større ut på TV. Det mange som påpeker det. Men 1300 mennesker får plass ved bordene under Nobelmiddagen med de kongelige som hedersgjester. Øverst i hallen er det lys som slipper inn mye dagslys, forteller guiden Fatima Guseinova.

Hun kan opplyse at Einar Forseth var 26 år gammel da han utførte dekorasjonene i Gyllene salen. 200 arbeidere fra Tyskland og Italia assisterte ham. De hadde to år på seg for å få alt ferdig til åpningen av Stadshuset 23. juni 1923. Det tok 12 år å bygge huset, beretter guiden. Ved utgangen finner vi en monter med dekketøy for to kuverter til Nobelprismiddagen, det glimter i gull og porselen og fem glass er parat.

Fredag 18. juni

Om aftenen er det middag for brudeparet der regjeringens nok en gang er vertskap i Eric Ericsson–Hallen. Senere er det gallaforestilling i Stockholms Konserthus nær Sergels Torg. Stockholm har i flere menneskealdere kunnet rose seg over å ha hatt sitt konserthus. Det ligger perfekt til på Hötorget. I Konserthuset blir Nobelprisene utdelt hvert år 10. desember på Alfred Nobels dødsdag. Orkesterpodiet blir dekorert og ryddet med plass for nobelprisvinnerne og Nobelkomiteen og kongen utdeler prisene – alle strutter i galla og ordener, svensk stil av gammelt aldesmerke.

Dessverre kom den berømte engelske forfatteren Graham Greene aldri til å betre podiet i dette huset. Han fikk aldri Nobelprisen i litteratur, fordi den litteraturansvarlige i Svenska Aakademin, en blære ved navn Anders Österling, hatet Greene og ikke skjulte at Graham Greene aldri i livet skulle få Nobelprisen.

Hötorget omkranses av det elegante varehuset PUB fra 1916 og Filmstaden Sergel og med Hötorgshallen der man finner alt i matvarer, med mat fra hele verden pluss vinmonopol: Melanders Fisk og Hellbergs Fågel & Vilt, Österquist Utlänska Specialiteter, for ikke å forglemme osteherlighetene og brødutvalget. Bak ruver de fire høyhusene fra 60–tallet som ødela hele halve sentrum av Stockholm. Hötorget har blomstertorvet, frukt og grønt. Tyrkerne overtatt. De roper ut sine varer blant liljer og krysantemum og røde roser. Her er jordbær, asparges, bananer.

– Jeg kommer alltid hit, forteller Märtha Carlsson som bor på Sveavägen like i nærheten av stedet der Palme ble skutt i 1986.

– Prova en jordgubbe, utbryter en blid tyrker, jordbærene kommer fra Italia, de er søte og gode, forsikrer han.

Carl Milles fonteneskulptur av Orfeus og hans unge støtter står utenfor hovedinngangen til det lyse blå Konserthuset. På trappene sitter unge folk og nyter solen og hverandre mens tyrkerne skriker det ut:

– Komma och smaka vindruorna!

Hans kompis vinker meg til seg.

Lørdag 19. juni

Bryllupsdagen. Vielsen i Storkyrkan begynner klokken 15.30. Det er lett å fotgå et Stockholm sentrum i det kongelige bryllupets tegn.

Storkyrkan hever seg over Gamla Stan noen steg fra Kungeliga Slottet. Den ble nevnt første gang i året 1279. Helt siden reformasjonen i Sverige i 1527 har den vært Stockholms domkirke. Det er her erkebiskop Anders Wejryd skal foreta vielsen, assistert av overhoffpredikanten Lars–Göran Lönnermark, domprost Åke Bonnier, samt biskop Antje Jackélen i Lund.

Storkyrkan er åpen hver dag. Turister liker å gå de smale gatene gjennom Gamla Stan. Mange trer inn i en av Stockholms vakreste kirker. Murstensinteriøret gir kirken en varme under de høye kirkevelvene. Jeg stanser ved den kjente skulpturen «St. Georg og dragen» som en herre ved navn Bert Notke utførte allerede i 1489. Det dreier seg om en Skandinavias best bevarte treskulptur i storformat fra middelalderen.

Så sent som i 2002 kom billedhuggeren Lena Lerviks skulpturer av Maria og Josef på plass. I anledning av bryllupet er Storkyrkan blitt pusset opp for 14 millioner kroner. Sjefkonservator Urban Ullenius sørget for å holde tidsplanen, interiøret er blitt grundig vasket. 22 konservatorer har vært i virksomhet sammen med 40 bygningsarbeidere, malere og elektrikere. Sølvalteret skinner etter restaureringen. Det er utført av pæretre og ibenholt i tillegg til 650 håndlagede sølvdeler. Det var herfra at kong Gustav VI Adolf ble begravet. Astrid Lindgren ble begravet herfra også.

Jeg går ut av Storkyrkans hovedinngang og får den lille gaten Trångsund foran meg. Det gjelder å sikre seg plass i god tid før forestillingen er i gang. Et farverikt teater er det – hva er vel bedre enn å få det «live»? I åpen ekvipasje kjører kronprinsesse Victoria med sin nye prins fra Storkyrkan over Norrbro gjennom sentrum av Stockholms indre. Brudeparet skal over sundet mot Skeppsholmen med den gamle kongesjaluppen «Vasaorden», som ikke har motor, men som blir rodd av gaster i Kungliga Flottan.

Slottet

En krapp vending til høyre ligger Kungliga Slottet som er større enn Buckingham Palace. Der finner bryllupsmiddagen sted.

Bryllupsmiddagen inntas i Karl XIs Galleri på Stockholms slott. Det er en endeløs relativ smal sal der langbordet er dekket med det beste dekketøy fra «forna dar». Etter festmåltidet er det fest og dans i Vita Havet, den store festsalen som virkelig oppfordrer til fest med stil.

Når bryllupsfestlighetene har lagt seg kan vi alle tre inn i Slottet i Gamla Stan. Slottet er åpent for publikum tirsdag– søndag 11.30–15.00. Billetter og informasjon er på plass ved Ytre Borggården. Kongen og dronningen har sine kontorer i Nordens største slott som ble tegnet av arkitekten Nicodemus Tessin den yngre og som åpnet dørene i 1718. Vi får se festsalene, Karl XIs galleri og Vita Havet. Dessuten går vi innom statsrådssalen som knapt er i bruk etter at Olof Palme fikk avskaffet kongens ledelse av det ukentlige statsrådet. Det finner i dag sted i regjeringskanselliet i nærheten av Slottet. På en av veggene i gjesteleilighetene fester jeg meg ved vakre landskapsbilder som ble malt av kronprinsesse Margareta av Sverige. Hun var engelsk og gift med kronprins Gustav Adolf. Følgelig er hun den nåværende konges farmor. Margaret het hun, men på svensk ble hun Margareta.

Gustav Adolf omkom

Dronning ble hun ikke, hun døde så altfor tidlig, i 1920, og tilbake satt kronprinsen og de fire sønner og ene datter uten en mor. En enda verre skjebne fikk kongen av i dag. Han var bare noen måneder gammel da hans far, arveprins Gustaf Adolf omkom ved en flyulykke 26. januar 1947. SAS–flyet han var passasjer i tok av fra Kastrup og styrtet like etter take off. Alle om bord mistet livet. «Lillprinsen» ble han kalt, Carl Gustaf, en liten charmør med lyse krøller. Den imponerende Rikssalen er også åpen. Der åpnet svenske konger Riksdagen helt frem til 1975, da Olof Palme fikk satt en stopper for det.

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Her er Kungliga slottet med Storkyrkan til høyre. Bryllupskortesjen skal kjøre over Norrbro (i forgrunnen). Foto: CARL MARTIN NORDBY
Storkyrkan vil stå i fokus når kronprinsesse Victoria og Daniel Westling gifter seg der. Den gamle kirken rager over Gamla Stan. Foto: CARL MARTIN NORDBY
Dette er Stockholms lyseblå konserthus der Nobelprisen utdeles. Her blir det gallaforestillng for brudeparet. Foto: CARL MARTIN NORDBY
Hötorget byr på en enestående frukt-, grønnsak- og blomstermarked. Foto: CARL MARTIN NORDBY
Carl Milles' orfeusfontene foran konserthuset er en hyllest til tonene. Foto: CARL MARTIN NORDBY
Victoria og Daniel preger Stockholm. Her i Drottninggatan selges de som postkort. Foto: CARL MARTIN NORDBY