Nært folk, i en blanding av turstier og villmark, kan det bli skutt over ett hundre elg.

Ved Stykket i Bymarka har elgen gode beiteforhold og nok skog å gjemme seg i.

Her er også grensen til gamle Strindamarka hvor elgjegerne i dag er inne i sin tredje jaktdag for sesongen. Vi var ute ei natt før elgjakta denne uka for å ta temperaturen på skogen og kanskje få et glimt av elgen.

Dyr i første drev

Ola Seem leder ett av jaktlagene i Trondheim. Han startet elgjakta med å drive av terrenget ved Stykket.

– Vi så ett lite dyr. Det gikk vestover mot Leinstrand, sa Seem.

Om lag 300 elg

Jaktlaget hans skal ta ut mellom åtte og ti elger i høst. Totalt i Trondheim kommune kan det skytes 115 dyr av en elgstamme på om lag 300 overvintrende dyr. Det jaktes i alle områder rundt Trondheim by unntatt i Bymarka – altså gamle Trondheim Bymark som ligger nord for Leinstrandmarka. Ett av de gode områdene for jakt er området fra Stykket mot Bangtjønna, Klokktjønna og Stormyra. Seem og jaktlaget hans jakter i et område som omfattes av den gamle planen for Strinda som omkranset Trondheim.

– Beitet er godt i marka og elgen er i godt hold, sier Seem.

Jaktlaget til Seem består av ti mann og tre hunder. De har tatt seg fri fra 25. september til 1. oktober. Da er det ti dagers pause i jakta. Fra 10. oktober jaktes det ut måneden, så er det slutt for i år.

Greit med turgåere

Seem synes det går greit å jakte selv om turgåere kan forstyrre jaktlaget og sende elgen vekk fra postrekka.

– Vi prøver å tilpasse oss slik at vi tar pause når det er mest trafikk i marka. Vi startet

klokken syv den første dagen, men også da møtte jeg ei dame i marka som skulle til barnehagen med ungen sin. Vi slo av en prat og alt gikk greit. Vi er vant med at det er folk rundt oss når vi jakter. Og elgen står jo og trykker i skogen ved siden av turstiene. Det er en del som ikke vet at det foregår jakt i marka tett ved byen, men det er nokså uproblematisk. sier Seem.

Jakta er et høydepunkt

Som i de fleste jaktlag er elgjakta et høydepunkt.

– Det kan bli mye arbeid å ta vare på ti dyr etter at de er felt, men det går greit. Vi fordeler kjøttet oss jegerne imellom og mye av det blir nok julegave til slekt og venner, sier Seem.

Vår natt i skogen ga oss en skikkelig smak av høst. På stiene innover mot Stykket snuste vi inn lukten av våt mose og hestemøkk. Vel fremme på jordene rundt gården som eies av Norges speiderforbund lå skodda nede i tretoppene. Kanskje dystert og kanskje vakkert. Tåka lå i hvert fall nedpå hele natta og lyset hadde trøbbel med å finne veien ned til bakken om morgenen. Sakte, men sikkert kom et blågrått lys og viste frem gult bjørkeløv, innslag av rødt i rogna. Ute på «savannen» ved Bangtjønna sto ti gamle furutrær majestetisk. De har nok sett mye elg. Vi så ingen.

foto