Enkeltmanns- og små familiebedrifter har vanskelig for å bli hørt og sett når de står alene, også i reiselivssammeheng. Samhandling og ideutveksling over landegrenser skal bøte på det. Blant deltagerne i prosjektet er ti nordtrønderske bedrifter.

– Vi startet med ti og har bare «mistet» én på veien. Avskallingen har vært bemerkelsesverdig liten også i de andre landene, forteller Sigurd Kristiansen, Nord-Trøndelag Fylkeskommunes mann i prosjektet.

Mange med

Ideen til et samarbeid om naturbasert reiseliv i den nordlige pereferi av EU og EU-tilknyttede land, kom opp i 2003. Fra årsskiftet 2003/04 har et 60-talls småbedrifter i Norge (Nord-Trøndelag og Nord-Norge), Sverige, Skottland og Island utvekslet erfaringer og ideer for å kunne skape styrket bærekraft for reiselivsbedrifter som både geografisk og størrelsesmessig har flere odds imot seg.

– Naturligvis er det store forskjeller på de deltagende bedriftene, både innen hvert enkelt land og de fire landene imellom. Men vi ble fort klar over at bedriftene har vel så mange like utfordringer, sier Kristiansen.

Det EU- og lokalt finansierte prosjektet har et totalbudsjett på ca. elleve millioner kroner. Utbyttet av satsingen håper man skal være økt kunnskap om reislivsvirksomhet i utmark, villmark og vernede områder. Bedret adgang til markedene gjennom profilering og økonomisk utvikling er også svært viktig. Og etableringen av nettverkene som prosjektet har bidratt til, peker i høyeste grad ut over prosjektperioden.

Verdifulle kontakter

– De personlige kontaktene som er knyttet i løpet av de snart tre årene vi har holdt på, er utrolig verdifulle. Man har erfart at man ikke bare konkurrerer med hverandre. Samarbeid om større «pakker» enn det den enkelte bedrift kan klare å tilby markedet, er én av a-ha-opplevelsene, sier Kristiansen.

Hva som skjer etter at prosjektperioden utløper om knapt tre måneder, er ikke helt klart:

– Vi har en god stund jobbet med planer om et nytt prosjekt; litt anderledes fokus og med nye partnere. Det kan for eksempel være snakk om å knytte kulturbasert reiseliv til den naturbaserte plattformen vi nå har jobbet på. Irland vil bli en ny partner dersom det blir gitt klarsignal til et nytt prosjekt. Og vi i Nord-Trøndelag har startet en dialog med kolleger i sørfylket. Det hadde vært både nyttig og fint om «Trøndelag» ble partner i et nytt prosjekt, synes Sigurd Kristiansen.

Nettsted:

www.naturebasedtourism.net

Nordtrønderne som deltok på samlingen i Skottland for ett år siden. F.v.: Leif N. Haugen (Meråkerfjell Ridesenter), Svein E. Skrataas (Brandheia Villmarksleir), Sigurd Kristiansen (fylkeskommunen), Kåre Vik (Grøndalstunet), Eirik Mjøen (Team Xitement), Jon Vollan (Norway Nature), Bernt Hågensen (Lierne Villmarksopplevelser), Jon Heir (Vibstad Gård), Kristin H. Nøst (Ytterøy Utmarkslag) og Geir Vie (Hotell Granen).