Du trodde kanskje at en byguide for Kristiansand måtte handle om sol, sommer, strender og svaberg. Men landets sørligste storby har mer å by på, – strender, svaberg og badeplasser kan hvem som helst finne fram til. Vi skal ta deg med på en vandring fra sjøkanten, gjennom Kvadraturen og til et av landets vakreste og mest stemningsfulle naturområder.

Odderøya

La oss vende ryggen til sjøen og starte vår vandring ytterst på Odderøya, denne markante øya som deler Kristiansand havn i en østre og vestre del. Helt siden Christian IV pekte på sandsletta ved Otras vestre bredd og erklærte at «her skal byen ligge», har det militære nærværet vært tydelig på Odderøya. Vi får takke Forsvaret for at den ytterste delen i all hovedsak består av urørt natur, noen få stier og en vaffelkafé som av og til er åpen.

Da Forsvaret firte kommandoflagget for noen år siden fikk Kristiansands befolkning tilgang til områder som hadde vært skjult bak høye piggtrådgjerder i uminnelige tider. Og for et område!

«Nupen-parken»

Fra Odderøya er det kort avstand til neste park, Otterdalsparken som på folkemunne heter «Nupen-parken» etter kunstneren Kjell Nupen som står bak den kunstneriske utsmykningen. Det er han som har laget fontenen og krukkene i denne grønne lungen i Kvadraturens sørligste område. Her koser smårollingene seg i fontenen mens foreldrene slapper av på de velstelte plenene.

Børsparken

Fra Nupen-parken rusler vi gatelangs bortover Østre Strandgate til Rådhusgata der ærverdige Ernst Hotell kneiser på hjørnet. Rett over gata ligger Børsparken. Sjekk det nydelige smijernsgjerdet! En gang en vakker park ved de brede trappene og de grasiøse søylene foran Børsen. Dessverre klarte byens mektige handelsfolk å få revet den sjarmerende børsbygningen på 1970-tallet for i stedet å gi plass til en sjarmløs mursteinskoloss på sju etasjer.

Heldigvis er den lille Børsparken bevart.

Wergelandsparken

Veien er kort fra Børsparken opp Rådhusgata til Torvet der Wergelandsparken ligger ved den øverste delen vis a vis Domkirken. Dette er virkelig byens grønne lunge, flott beplantet med mektige trær, rhododendron, grønne plener og en enorm blomsterflor. Under trærne er det skyggefullt svalt på varme sommerdager. Ta en pause, sitt på en av benkene og lytt til klokkespillet fra Domkirken. Midt i parken står statuen av Henrik Wergeland.

Stener Heyerdahls park

Lenger opp i Kvadraturen, like ved den gamle trehusbebyggelsen som går under navnet Posebyen, ligger Stener Heyerdahls park. I dag opptar lekeapparater en god del av plassen, men fortsatt er det plass til plen og trær.

Parken er oppkalt etter den populære legen Stener Severin Heyerdahl. Parken ble anlagt i året 1900 på det som inntil 1825 var hospitalets kirkegård. Det gamle hospitalet ligger like inntil parken, en lav grå trebygningen som nå er dagsenter for omsorgstrengende.

Vår parkvandring går noen få hundre meter opp bak Tordenskioldsgate og til Baneheia. Dette er Kristiansands nær-turområde som er en vellykket blanding av park og naturområde. Da Christian IV grunnla byen, sørget han for at store landområder rundt Sanden ble i byens eie, det kalles Christian IVs morgengave. Baneheia var en del av denne morgengaven.

General Oscar Wergeland, bror til Henrik, sørget i sin tid som kommandant i byen for at de nakne fjellknausene ble beplantet, turstier ble anlagt og myrområdene demmet opp til fire små tjern; Første Stampe, Andre Stampe, Tredje Stampe og Kristianiafjorden.

Videre innover i Baneheia går turen på brede turveier til Ravnedalen. Du kan velge en lang tur gjennom skogen via Bånetjønn, eller en kortere tur langs Artillerivollen.

Ravnedalen

Ravnedalen er en utrolig vakker park som kristiansanderne har hegnet om siden den gesjeftige general Oscar Wergeland fikk parken anlagt på 1870-tallet. Også her kommanderte generalen sine soldater til å grave ut myrene og anlegge parkanlegget. Ravnedalen ligger litt innklemt nedenfor en stupbratt fjellvegg. Parken er ikke lett å finne for tilreisende, merkingen av denne perlen av en park er utrolig dårlig.

Ved enden av det lille vannet der svanene Oscar og Camilla regjere, står statuen av general Oscar Wergeland, reist i takknemmelighet av byens befolkning for hva generalen skapte av parker og naturområder i hjembyen.

Myren gård

Orker du enda en park anbefaler vi Myren gård som har vært i kommunens eie siden 1964.

En gang var Myren en husmannsplass, men ble midt på 1800-tallet kjøpt av kjøpmann Heinrich Wild som omdannet eiendommen til landsted. Eiendommen strekker seg helt ned til sjøen. Også her er det brede turstier under sjeldne trær. Vegetasjonen er frodig i parken. Det vakre huset brukes av kommunen til representasjon, det er også konserter og kunstutstillinger der.

Tradisjonen tro er det et svanepar i Ravnedalen. Her svømmer svanemor Camilla med sine to små. Foto: Terje Andersen
Kafeen i Ravnedalen har servert forfriskninger til besøkende i alle år. I sommer er det konserter og allsang minst et par kvelder i uka. Foto: Terje Andersen
Tredje Stampe er et populært badevann nesten midt i sentrum av Kristiansand. Foto: Terje Andersen
Landets kanskje vakreste naturpark. General Oscar Wergeland ledet anlegget og har fått sin velfortjente statue i Ravnedalen. Foto: Terje Andersen