Jegeren skjøt 14,5 kilo tunge jerven under åtejakt i Gjevilvassdalen i Trollheimen, skriver Opp.no.

Statens naturoppsyn (SNO) ble varslet for å kontrollere det felte dyret, og at jakta på fellingsstedet har foregått etter regelverket.

- Det var ingenting å sette fingeren på. Fellingen var ryddig og bra gjennomført, sier Tord Bretten i SNO til adressa.no.

Han mener å ha fått et gjensyn med en svært spesiell jerv.

Hvit labb

- 19. mai i 2010 så jeg en jerv under et feltoppdrag i Trollheimen. Jeg så den bakfra, men den hadde en hvit labb som var lett å se. Den felte jerven er også hvit helt nederst på venstre framlabb. Det er svært spesielt. Jeg har aldri sett den på andre jerver. Det er en kuriositet, sier Bretten som dermed mener det er den samme jerven som han så for halvannet år siden.

Bretten mener også dette er en superjerv, en alfahanne, som har rådet alene med flere jervetisper i et stort revir i Trollheimen.

- Nesen er nesten ødelagt. Begge hjørnetennene i overmunnen er knekt. Den manglet en tann og en klo. Alfahanner lever et hardt liv hvor slåssing ikke er uvanlig. At den manglet en klo er også et tegn på at den er oppi årene, sier Bretten som mener jerven må være minst åtte år gammel.

Fire jerver felt

Under årets lisensjakt er det kvote på seks jerver i Sør-Trøndelag, sør for Trondheimsfjorden, i området uten mål om yngling. Det er nå skutt to jerver, en tispe i Snillfjord kommune, i tillegg til hannjerven i Oppdal kommune.

Det er også skutt en tispe og en hann i Røros kommune, men dette ligger i området med mål om yngling. Det er derfor fortsatt lisens på fire jerver i områdene man ikke ønsker at jerven yngler.

Denne jervehannen ble skutt i Gjevilvassdalen ved 22-tiden mandag kveld. Foto: Frode Aalbu, Statens naturoppsyn.
Den hvite forlabben er veldig spesiell. Tord Bretten har bare sett en jerv med hvit labb tidligere. Det var i mai 2010. Derfor tror han denne jerven som ble skutt i Gjevilvassdalen i Oppdal mandag kveld er den samme. Foto: Frode Aalbu, Statens naturoppsyn.
De blå stjernene på kartet viser observasjoner av alfahannen gjort siden 2006. Den nordligste stjernen markerer observasjonen som Tord Bretten i SNO gjorde i fjor. Han så først jerven med den hvite labben den 19. mai. Så, dagen etter, fant han avføring fra jerven på stedet som er markert med den blå stjernen. Foto: Rovbasen til Direktoratet for naturforvaltning
Jerven hadde skader på tenner og en nesten ødelagt nese. Den bar preg av slåssing. Foto: Frode Aalbu, Statens naturoppsyn