Kobberdammen er et av de mest lett tilgjengelige vannene i Bymarka. Fra Tømmerdalsveien er det bare 300 meters gange inn til vannet.

Stien rundt dammen er mye trafikkert av turgåere, joggere og syklister. At stedet er mye brukt vises godt på slitasjen i terrenget rundt vannet. Dette gjør at folk som er vant til å ferdes i villmarka, ikke umiddelbart faller for fristelsen til å slå seg ned ved vannet.

Vil du være alene, bør du ikke dra dit før folk flest ligger og sover i husene sine i byen. Synes du det er trivelig å treffe andre mennesker og slå av en prat med folk som er ute og går tur, trener eller fisker, har du mulighet til det på ettermiddag- eller kveldstid.

For dem som vil overnatte er fordelen at man kan ha med seg mye utstyr og rigge seg ordentlig til når man ikke skal langt av sted. Det gjør ikke noe om sekken er tung.

Kultivert

TOFA og Trondheim kommune har disse vannene som satsingsområdet for kultiveringsarbeid. De skriver på sitt nettsted at det årlig settes det ut mye fisk, i alle størrelser, i vannet og at vannet egner seg best for fiske med sluk eller fiske med mark. Det er bra med fisk i Kobberdammen, og det er tatt ørret på over tre kilo her. Fiskekort kan du kjøpe på nettstedet Inatur eller på SMS. For et døgn koster det 50 kroner, mens du får sesongkort i Bymarka for 400 kroner.

Ved vannet er det flere benker å sitte på for den som vil ta pause på turen rundt vannet. Et stokkand-par kommer bort og hilser på da vi ankommer vannet. De er tydelig vant med folk og vet det er muligheter for en matbit. Du skal passe på åpne sekker og poser. De er flotte disse fuglene, men frekkheten ligger på lur i nebbet.

Beverbolig

Det vaker godt i vannet denne kvelden. Vi prøver oss med en liten sluk og mark og dupp. Vi har med både tarp og telt og er godt rustet for all slags vær. Vi slår leir rett bortenfor beverboligen på vestsiden av vannet. Beveren har vært aktiv. Trær er felt og stokker er renset for bark.

Kanskje får vi et glimt av den i løpet av kvelden eller natta.

Fra 1975 til 1981 ble det satt ut bever i Bymarka i Trondheim kommune. Bestanden er nå anslått til å ligge mellom 40–60 individer fordelt på 14 kolonier. I Bymarka finnes det bever i Ilavassdraget, Leirelvvassdraget, Bangtjønna, Klokktjønna og Bjørktjønna. I tillegg har bever sterkt fotfeste i Nidelva, og den finnes i utløpet av Gaula.

Hytta ved Kobberdammen er ikke stor. Den ligger rett ved den godt trafikkerte stien som går rundt vannet.

Artig sti

Stien er flott for folk som trimmer til fots eller på sykkel. De små bakkene og svingene egner seg godt for fartslek i terrenget.

For oss er det fiske som gjelder i kveld. Men vi er ikke alene om det. Tre andre fiskere er ute etter fangst.

Spenning i hvert kast

Som alltid er det spenning i hvert kast, eller i det å sitte og følge med duppen der ute i det stille vannet. De fleste vakene forteller om en del småfisk, men ett og annet avslører at det finnes storfisk her.

Og som de fleste fiskere følger vi også med på de andre som har snøret ute. Og da vi ser at en av de andre drar i land en ørret, stiger håpet om at vi også kan lure den velsmakende fisken.

Og da vi drar inn den første på sluk er turen berget. Den går rett i folie og stekes på engangsgrillen.

En stund etter drar vi nummer to på land. Ikke av de veldig store, men anslagsvis 250–300 gram er godt nok for oss og det er ingen ting å si på smaken.

Alene etter midnatt

Etter midnatt blir vi alene. Da blir inntrykket fra vannet og skogen sterkere.

Orrfuglen lager de gode skogslydene borte i furutrærne, småfuglen synger og med ett er det trafikkerte området blitt villmark.

Vi oppfatter en bevegelse bak oss til venstre. Rett bortenfor beverhula. En rev lusker rundt i terrenget. Den vet nok også at det kan finnes mat der menneskene ferdes. Luringen sniker seg av gårde innimellom trærne og blir borte.

Villmark

Temperaturen er god og vi kryper derfor ikke inn i teltet, men sover under tarpen.

Etter tre-fire timers søvn våkner vi – fremdeles i villmarka. Kanskje gikk vi glipp av synet av beveren i disse timene. Vi så den aldri. Vi pakker sammen og etter ti minutter er vi tilbake ved bilen.

foto
Opplysninger: Skiltet ved Kobberdammen har fakta om fisk og fiskekort.
foto
Matjegere: Stokkendene er ikke redd folk, men vet det kan vanke en matbit.
foto
Telt og tarp: Med teltet oppe og tarp som tak over hodet, er vi godt rustet for natten.
foto
Fangst: Harry får en fin stekefisk.
foto