Det har vært antatt at lirypa ikke har vært i fare for å bli utryddet, men nå har dette bildet forandret seg ifølge forsker John-André Henden ved Universitetet i Tromsø.

- Jegernes innrapporterte fangst indikerer en markert nedgang over hele landet, og der Finnmark viser størst nedgang i antall skutte liryper, sier Henden til forskning.no.

Han presiserer at disse rapportene ikke er nøyaktige, men likevel en god indikator på hvor stor bestanden er.

Forskning.no skriver at rypa er blant de mest yndede jaktobjektene i Norge, men antallet skutte ryper har sunket betraktelig. I sesongen 1999/2000 ble det skutt over en halv million ryper, mens ti år senere hadde det blitt redusert til 164 000 ryper.

Tilgangen på mat har tidligere vært oppfattet som den viktigste faktoren med tanke på rypeantallet, men nå har nyere forskning kommet frem til at det er flere faktorer som spiller inn.

– Vi ser at kratt betyr mye mer enn før antatt. Rypa lever et beskyttet liv i krattet som dekker store deler av vidda. Endringer i vegetasjonen virker negativt inn, og boligfeltene til rypa forsvinner, sier Henden.

Et annet problem for lirypa er at kråkefugl kommer inn i samme habitat. Kråke og røvrev er glad i både egg og kyllinger, og forsyner seg grådig.

– Lirypa lever ikke lenge, og produksjonsårene er ekstremt viktige. Hvert kull er rundt ti kyllinger og når det bare er to-tre år å gjøre det på, sier det seg selv at det ikke skal mye til for at det går galt, sier Hendens forskerkollega Dorothée Ehrich..

Nedgangen i antall liryper kan ha sammenheng med mangel på kratt og at kråker forsyner seg av egg og kyllinger. Foto: Jon Østeng Hov