Det kommer fram gjennom forskning som er utført av psykolog og forsker Lisa Diamond ved University of Utah, skriver forskning.no.

Fulgt i ti år

Forskningen går dermed mot oppfatninger i kjønnsforskningen som sier at biseksualitet i stor grad er en fase som spesielt jenter går gjennom, hvor de tester grenser for sin egen seksueltet.

Forskeren intervjuet 79 kvinner mellom 18 og 25, som alle definerte seg selv som bifile, lesbiske eller som ikke definerte sin legning.

Disse kvinnene fulgte hun gjennom ti år, og gjennomførte flere store og grundige intervjuer med dem hvor de detaljert beskrev som seksualitet, sin seksuelle identitet, hvem de ble tiltrukket av, vennskap og familieforhold.

- Gradsspørsmål

Undersøkelsen viser at kvinners seksualitet er flytende:

En femtedel av kvinnene som deltok i undersøkelsen gikk etter hvert over til å kalle seg selv heterofile.

Halvparten av disse betraktet seg igjen senere som bifile, eller de lot være å definere seg i det hele tatt, skriver forskning.no.

- Disse funnene demonstrerer at skillet mellom lesbiskhet og biseksualitet er et gradsspørsmål, heller enn et absolutt skille, skriver psykologen i januarutgaven av journalen Development Psychology.

Lisa Diamond for både støtte og motstand for sin forskning.

Psykologen M. Paz Galupo fra LGBT Studies ved Towson University sier at den kan være stereotype holdninger som har gjort at forskere har sett på biseksualitet som en fase og ikke en legning.

- Begge deler

Forsker Bera Ulstein Moseng ved Helseutvalget for homofile mener derimot det er feil å konkludere med at bifili bare er en legning.

- Det er nok begge deler, det er svakt forskningsmessig, hvis man konkluderer med at det enten er en legning, eller livsfase, sier hun.

- Mange bifile lever som bifile hele livet ut, men for noen lesbiske og homofile er det å leve bifilt i tidlig voksen alder en måte å håndtere vanskene knyttet til det å forelske seg i personer av samme kjønn.

Mange homofile og bifil debuterer heteroseksuelt før de debuterer homofilt, noe Moseng tror skyldes er at det er fremdeles er knyttet mye stigma til det å leve homofilt og lesbisk.

- Stigmaet er knyttet til det å være forelsket i samme kjønn, det å være hetero gir høy status, det å være homofilt aktivt i Norge, selv i dag, er det knyttet stigma til. Bifile kommer ofte i en kryssituasjon, som noen håndterer med å leve heterofilt, sier Moseng ifølge forskning.no.