Opplysningskontoret for egg og kjøtt har nok av telefoner å ta seg av i desember måned.

Dinmat har oppskriften på helstekt kalkun

Tiner med hårføneren

I starten av måneden er det en jevn strøm av spørsmål knyttet til småbakst, så tilspisser det seg like før og på selve julaften med forespørsler om pinnekjøtt og ribbe før det hele kulminerer i krisetelefoner om kalkun på nyttårsaftenen.

- Vi har fått desperate telefoner på nyttårsaften hvor folk har stått med hårfønere for å tine opp kalkunen som de har glemt å ta ut av fryseren, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Felles SOS-telefon

Etter at Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt og Opplysningskontoret for kjøtt fusjonerte, ble det også naturlig å tilby en felles telefon. SOS Julemat har mateksperter på vakt helt frem til 1. januar.

- Mot nyttårsaften er det utrolig mange spørsmål om kalkun. Det er måltidet én av tre nordmenn setter til livs på årets siste kveld. Typiske spørsmål er hva man skal gjøre hvis kalkunen er fryst, hvor stor kalkun man trenger til antall personer, hvordan binde den opp og krydre den, forteller Kringlebotn.

Krise på nyttårsaften

Har man glemt å ta den ut av fryseren, og det er nyttårsaften, så er det riktig å bruke ordet krise.

- Det tar to til tre døgn å tine en kalkun, så helst bør du ta den ut i dag og sette den i kjøleskapet, råder Kringlebotn.

Skulle uhellet være ute, så kan man prøve å legge den i kaldt vann, og så skylle av islaget som danner seg. Tiningen vil gå fortere.

- Men toget er egentlig gått dersom du ikke har tatt ut kalkunen før nyttårsaften, sier Kringlebotn, og foreslår at man heller løper ut og kjøper kalkunbryst.

Unge menn sliter mest

Hun har følelsen av at det ofte er unge menn som har samlet kompisgjengen på nyttårsaften som ringer i siste liten.

- Det er flere yngre som ringer på nyttårsaften, og mer eldre på julaften, oppsummerer informasjonssjefen.

Noen andre nyttige kalkuntips:

  • Beregn 500 gram per person når du skal finne ut hva slags vekt kalkunen bør ha.

  • Finner du en pose inni kalkunen, så er det innmaten. Den må man ta ut. Innmaten er supert grunnlag for god saus.

  • Stekes ved cirka 180 grader, og ha van i langpanna under kalkunen. Da hindrer du at den blir tørr. Fyll på med vann etter hvert og luftfuktigheten vil være høy.

  • Ta utgangspunkt i en halvtime steketid per kilo. Har du stuffing inni, så legger du til 45 minutter.

  • Stikk en spiss kniv i lysken på kalkunen. Siver det ut klar kjøttsaft, er den ferdig. Er kjøttsaften rosa, stek litt til.

  • Ikke stol blindt på plasttermometeret som du finner i kalkunen. Det har en tendens til å sprette ut litt for sent. Følg heller rådene ovenfor.

  • Har du elektronisk steketermometer skal kjernetemperaturen være 68 grader når du tar ut kalkunen.

SOS Julemat har telefonnummer 800 33 808. Hvis du har tilgang til internett, er det også mye informasjon på matprat.no.

Husk at en kalkun tar gjerne 3-4 timer å steke, så det gjelder å starte tidlig på nyttårsaften dersom du vil ha et godt resultat. Foto: MATPRAT.NO
Bruk litt hyssing og bind sammen lårene. Hvis du skal fylle kalkunen bør det skje før du knyter sammen lårene. Foto: Richard Sagen
Beregn ca halv time steketid per kg kalkun. Er kalkunen fylt må du beregne 45 minutter ekstra. Foto: Richard Sagen